Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kůrovec

12. 01. 2012
1
6
868
Autor
libuse 007

KŮROVEC

 

Tento malý brouček se stává protagonistou alarmujících zpráv už po několik let. Netuším jestli jeho německý příbuzný je trochu jiný, méně záludný, méně odolný, ale zdá se, že na druhé straně hranice si s ním lesníci dovedou poradit mnohem lépe než ti naši. Nevím proč se od nich nepokusíme zjistit, jak to dělají a místo toho se naši odborníci přou a hádají zda lesy vykácet nebo ne. Ale přece nebudeme bezduše přijímat rozumy od cizáků. Máme přece své odborníky.

Někteří  se domnívají, že se to vyřeší kácením lesů, jiní tvrdí, že kácením se nadělá větší škoda než kolik jí způsobí samotný kůrovec. Kdo tomu jako já nerozumí jen užasle poslouchá ty nekonečné debaty a bezmocně přihlíží tomu, jak se lesy na našich horách pomalu mění v krajinu jak vystřiženou z nějakého katastrofického filmu.

V souvislosti s kůrovcem se opět rozvířily i debaty o ochraně životního prostředí. Kdyby nebyla příroda tak zdevastovaná dokázala by si prý s podobnými škůdci poradit, říkají jedni. Jiní tvrdí, že vliv lidské činnosti na klimatické změny je zcela nepatrný, protože člověk je v přírodě v podstatě nepodstatný článek.

Zajímavé, na jedné straně se člověk tak rád přeceňuje a tvrdí, že dokáže všechno, i ovládat přírodu, ale jak se něco podělá, hned svůj podíl naopak bagatelizuje a tvrdí, že jsme z obliga. To trochu připomíná chování politiků: berou astronomické platy s odůvodněním, že mají obrovskou zodpovědnost, ale když se jim něco nepovede, nikdo se k té zodpovědnosti nehlásí.

Když má pokladní v supermarketu manko, musí to ze svého skromného platu uhradit, ale ještě jsem neslyšela, že by nějaký politik zacálovat miliónové škody které způsobí svým nezodpovědným chováním, viz boj s kůrovcem.

Pokud je to s tím kácením pravda a škůdce lze odstranit jen destrukcí prostředí v němž žije, tak bychom snad mohli

odstranit všechny ty státní orgány, které nám tu působí zmatky a tím všechny ty zákonodárce, politiky, lobisty a vše by mohl řídit počítač: Ten nebere úplatky, vybere vždy to nejvhodnější a racionálně nejrozumnější řešení. Ale vzhledem k tomu, že software tvoří zase jen člověk tak se obávám, že díky příslovečnému českému důvtipu by se našel někdo kdo zjistí jak se to dá všechno očůrat, takže by nám to nebylo moc platné.

A tak nám nezbývá než bezmocně přihlížet a doufat, že to všechno nějak dobře dopadne.

 


6 názorů

libuse 007
21. 01. 2012
Dát tip
bohužel pravdivé:-)))

avox
21. 01. 2012
Dát tip
obávám se, že na státní orgány je příroda krátká... množí se a jsou žravější, než ten kůrovec :-((

libuse 007
21. 01. 2012
Dát tip
díky za komentář a s tím do dodáváš nemohu než souhlasit

libuse 007
21. 01. 2012
Dát tip
dík jen nevím jestli si příroda s těmi státními orgány poradí a spíš o tom pochybuju

avox
12. 01. 2012
Dát tip
vidíš, odpověděla sis sama... Když jsem byla mladá, zjišťoval se výskyt kůrovce pomocí "lapáků", jakmile dosáhl jisté hranice, kácelo se, odkorňovalo, kůra a větve se likvidovaly, oloupané kmeny ošetřené HCH (hexachlorcyklohexan) byly použitelné k dalšímu zpracování. Ten zákaz kácení se snad týká jen CHKO... a když tam zloději vykácejí zdravé porosty, stejně je nikdo nechytne... */

kdybychom si kůrovce nevšímali, ona by si s ním příroda už nějak poradila. Totéž platí o státních orgánech.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru