Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

13.komnata

07. 01. 2002
14
1
4988
Autor
JeanJoche

Co se skrývá v 13.komnatě???

 

Na stářím zažloutlém sofa sedí malá postava .V ruce drží půli vodního melounu a labužnicky ho lžící vyjídá. S mlaskáním si pochutnává na tom skvostu tropické přírody. Zaryje lžičku do narůžovělé dužiny,zabere a již kus ovoce míří do jejich drobných leč rozšklebených úst. V druhé končetině třímá vínově červenou knihu. Zálibně si ji prohlíží, otáčí listy a zkoumá kresby. Nebo spíše fotografie, byť kniha nese název „Album podrazů, křivd a zrad – od Kainovy bratrovraždy po Věčnost “. Bytůstka se štíří při pohledu na každou z nich. Většina z nich jsou černobílé obrázky na rudém papíře s popisky natištěnými písmem gotického fontu.“Tady jsem zradilo nejlepšího přítele, tu jsem křivě svědčilo-že mi to ale sluší,“říká si stvoření prohlížejíce snímek Kristova soudu.“A co teprve udávání,to mi šlo úplně nejlépe a špehování…“ Ohromné oči mu zpod černé kapuce žhnou radostí. Břichaté tělíčko se tetelí nad každou nově otočenou stránkou,obtloustlé prstíky se třesou pýchou a tvoreček si cpe do úst další dávku melounu.

 Tichounký vzdech se náhle rozprostře místností. Bytost v kápi jako když opaří, zlostně odloží sbírku i jižní plod, zraky se jí zúží v proradné štěrbinky zahleděné směrem k obrovským dveřím v rohu pokoje .Vstane. Kráčí k oněm dveřím. Vztek též zuřivost z ní jen čiší. Tu se zastaví vprostřed světnice. Veškerý hněv jakoby z ní opadl a osoba upřeně zírá na monumentální knihovnu v barokním slohu. Tisíce kontroverzních a temnotou zahalených děl k ní vyzařují přes zašedlé přebaly. Vůně borovicového dřeva se line komnatou, tvor přistoupí blíž, povyhrne si kapuci a počne si prohlížet svazky.“Stát a revoluce“,Hitlerův „Mein Kampf“, Marx, veškeré dílo Allana Edgara Poea, Stockerův „Dracula“, Nietzeho spisy dokonce i Kožíkův „Pierot“. Bibliotéka zvrhlosti a lidské pohany,vyberte si,co je libo. Teď už se tváří jako před incidentem, klidně a pohodově, projde celou jizbou,kde vedle zaprášeného divanu stojí ještě zaprášenější stolek. Přičichne k zvadlým chryzantémám a s údivem zjišťuje,že již dávno nevoní. Dýchne do špinavého kapesníčku oprašujíc šmouhu z hlavy kýčovité sošky koně ze zlata,jenž je umístěna nalevo od pouzdra na doutníky . Černý kapucín po něm chňapne, odemkne vstup na balkon a dovnitř se vetře chladný lednový vzduch, který se posadí do všech koutů místností. Osoba vystoupí do mrazu,ze schránky vytáhne jedno „havano“. Zapálí si a slastně vychutnává mrazivý jitřní vánek smíšený s gurmánskou chutí kuřiva. Začernělý háv vlaje ve větříku a malý tvor si spokojeně pobrukuje.

  „Ááách“,ozve se z tajemných dveří a dorazí až k uším bytosti.Človíček zbrunátní, na čele mu naskočí žilky, odhodí doutník a nasupeně ho zadusí. Utíká z terasy, probíhá pokojem, žádná knihovna jej v jeho hněvu nezastaví, směrem k dvířkům. Z razancí je rozrazí až klika s hlukem bouchne o zeď v níž jsou zasazeny.

  „Co si myslíš,že jsi?“ Oboří se postavička na velikána hekajícího uprostřed kamenné komnaty porostlé hedvábnými výtvory osminohých členovců. Na obra omotaného řetězy po celém těle, na rukou i nohou zrezivělé obruče způsobující totální neschopnost pohybu. Visí tu přichycen obrovitým hákem k řetězu,který lnul ke chladnému balvanitému stropu, sténá a vzdychá a černá figurka nepřestává pištivým hlasem halekat:“ Kdo si myslíš,že jsi?“ Spárovité očka sjíždí po celém titánově těle až se uvelebí na jeho smutných očích. Kapucínek ztichne a z nenadání klidným hlubokým hlasem pronese:“Vzdechy ti nepomůžou, Svědomí, budeš tu trčet navěky! Nemá cenu stavět se proti tomu! Na světě už pro tebe není místo!“ Bytost se namístě otočí a vítězoslavným krokem vojáků na promenádě si to šine pryč z vězení.

  „Mamone!“, vykřikne Svědomí z posledních sil,“můj čas ještě přijde! Vládnul jsi světu již dlouho! Lidé brzy pochopí co jsi zač.“

   Ale Mamon se ani neotočí. Dál si to mašíruje ven, zabouchne vrata a pečlivě uzamkne. Klíč skřípe v zámku a Mamon se zadívá na krvavý nápis na dveřích, který mluví za vše:

13.komnata

Nepovolaným vstup zakázán

Komnata, kde je vězněno Svědomí

neb se provinilo proti nelidskosti a lakotě

 

Psychopaticky se zasměje,usedne na gauč,chopí se melounu i alba a za hysterického smíchu otáčí na stránku „ Jeden den Alexandra Solženicyna 

1 názor

alcap on e
10. 01. 2013
Dát tip

dobré-tip


Jacques
20. 08. 2006
Dát tip
zlo by se hodilo podniknout opět :o)

JeanJoche
20. 08. 2006
Dát tip
Nejspíš ano...v Debaklu jsem nedělal korektor,ba ani editora;) Díky...

Jacques
20. 08. 2006
Dát tip
Ty ošklivé nafouklé zvíře! Ty ji tady máš? Ale je to trochu upravenější verze než byla v DEBAKLu že? dávám tip

Napsané je to moc dobře. Občas mám taky pocit, že to lidské Svědomí někdo někde vězní... tip

JeanJoche
22. 12. 2005
Dát tip
Pokud se Ti líbí tohle,tak doporučuji ještě druhý díl;) Teď pokračuju v závěrečném díle:)

Skřivan
01. 11. 2005
Dát tip
..uvidíme. Já se opravím, jednou takovou rozinkou je třeba ten Kožíkův Pierot, ale celkový dojem z díla to nemění.

Skřivan
30. 10. 2005
Dát tip
..z tohoto hlediska jsem spíš rád, že jsem se tím prokousal, přijde mi to takové převařené, vyčichlé a chybí rozinky na vyzobávání.. žádná bašta pro mne..

JeanJoche
30. 10. 2005
Dát tip
Tak to Tě asi zklamu. Skoro všechno, co jsem tu publikoval, je psáno tímhle archaický stylem, který je mi(mě z neznámého důvodu) vlastní;)

Skřivan
28. 10. 2005
Dát tip
...s tím tropickým ovocem opatrně! viz: http://www.vegetarian.cz/potraviny/zel/meloun_v.html opravníček: -sošky koně ze zlata,jenž je umístěna (jež) (ale lepší by bylo - umístěné na) -Na obra omotaného řetězy po celém těle, na rukou i nohou zrezivělé obruče způsobující totální neschopnost pohybu. -Z razancí (S) -Spárovité očka (á) -z nenadání (znenadání) -namístě (na místě)

JeanJoche
28. 10. 2005
Dát tip
Díky za chybkz;) A co na to říkáš z hlediska "uměleckého"???

celer
25. 05. 2005
Dát tip
Moc pěkné, Zvonku.......lepší. Zhltal jsem ten meloun s takovým zaujetím, že jsem se málem neprobudil...*

Vitex
23. 05. 2005
Dát tip
Zajímavý, až na to, že pointa je dost polopatystická... Ale atmosféra geniální... (tip)

evalota47
22. 05. 2005
Dát tip
JeanJoche - jsi jeden z mála jehož styl se mi líbí a reku -přečetla jsem toho docela dost - od povídek,románů přes básně ap.-a i když jsem si přečetla červeně vytištěný konec dřív než jsem dočetla tak jsem byla napjatá ...a za to máš u mne TIP*

Mrakula
13. 05. 2005
Dát tip
Je to založené převážně na kulisách, pravda, ale dostaly mě; já prostě miluju popisy a tady mě nadchly o to víc, že většina našich autorů na ně z vysoka kašle, nebo to zbabrá překladatel. (Mně například nejdou, ale dělám co můžu;-)

Mrakula
12. 05. 2005
Dát tip
Týjo, já zírám na jak geniální dílo sem tu narazila. Pravda, občas tam utekla chybka a více odstavců by neškodilo (někdo si tu tuším stěžoval na zmatenost), ale pominu-li tyhle pidi drobnosti, je to asi nejlepší z krátkých povídek, co sem poslední dobou četla (nejen na netu). Dávám tip a šup do oblíbených.

Marty73
12. 05. 2005
Dát tip
Trochu mě překvapily pozitivní ohlasy, nemyslím to zle,ale je to strašně schematické, v otřepaných kulisách se v podstatě nic nestane. Třeba jsem to ale nepochopil.

Dolente
23. 09. 2004
Dát tip
Zač, prosim tě?? Já ráda.... :o)

JeanJoche
21. 09. 2004
Dát tip
Jsem Ti neskonale vděčný...

Dolente
20. 09. 2004
Dát tip
Myslíš do Přátel temnoty? No... možná... nakonec... proč ne? Mamon je zlej až dost... :o)))

Dolente
20. 09. 2004
Dát tip
zkusím to dát do rubriky Skrytá tajemství, tam by se to mohlo hodit :o))

JeanJoche
19. 09. 2004
Dát tip
Děkuji...něchtěla bys to hodit do Klubu?

Dolente
19. 09. 2004
Dát tip
Tohle se mi líbí, asi si přečtu ještě něco! Hezkej styl... :o) t*

JeanJoche
07. 01. 2004
Dát tip
To jsem rád, že se Ti líbí, jak píšu:) Bohužel v poslední době to ale už není co bývalo!:( V mnohém bych s Tebou taktéž nemohl souhlasit...Když třeba vezmu Tvůj "Otevřený dopis" panu TGM. Nemyslím si, že Beneš udělal vše, cy bylo v jeho silách...Ale to už je debata o nečem jiném!:)

Kačírek
06. 01. 2004
Dát tip
Tak tohle je fakt dokonalý nádherná atmosféra i celej pospis prostředí, ale zase s tebou nemůžu souhlasit já bych tam zamkla a nechala hlídat nekoho jinýho i když přesně netušim koho. :o) moc se mi líbí jak píšeš :o)

Deltex
04. 05. 2002
Dát tip
*... skvělé!

matarej
09. 01. 2002
Dát tip
Začatátek trochu nepřehledně zamtený, ale dobře vykrystalizaovaný konec. Konečně jsem taky narazil na povídku.... je jich tu málo a ještě je k tomu čte pěkně málo lidí.... P.S. : nejlepší je 14. komnata jsou tatoiž zamčený klíče od pásů cudností :-))))

ady
09. 01. 2002
Dát tip
:)*žůva

Rajče
09. 01. 2002
Dát tip
hmmm. dávám tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru