Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přísloví

07. 01. 2002
7
0
2450
Autor
Stevenson

Rozbor českých přísloví..

 

Tak jen jsem začal a už jsem nějak v koncích, protože si nejsem jistý, nemá-li být na konci „ch\" U těch příslovích, myslím. Ovšem na druhou stranu, je-li „čistému vše čisté\", proč by to mělo zase tak moc někomu vadit. Ale to sem na úvod vlastně nepatřilo. Na úvod patřilo hned to přísloví o Adamovi, kterému „zakázané ovoce\", k našemu bohudík asi opravdu zachutnalo. Ovšem nemit hada, kdoví, jestli jsme tu byli a tedˇ se mohli pokochat touto moji úvahou.Tak tohle přísloví, na rozdíl od mnoha jiných, pokládám za velice podařené, podložené moudrostí našich praprapředků, ale hlavně zkušenostmi prarodiče.

Bohužel, podobné uznání nemohu s dobrou vůlí projevit mnoha jiným, která jsou vhodná pouze v určitých případech a rozhodně by měl každý , před jejich uvedením do praxe, pořádně uvážit, zda se podle nich řídit.

Na příklad to „Atˇ neví levice co dela pravice\", je rozhodně velice vhodným příslovím pro leadry politických stran, nebo manžele. Naproti tomu chirurg, nebo i švadlenka by si z něj příklad asi brát neměli. O podvodníkovi v kartách nemluvě.

Že láska prochází žaludkem „ je všeobecně asi také pravda, ale vyprávějte to někomu, co je na odtučnˇovací dietě.

A podobné je to i s tim, že „kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá\"..Ještě že se podle něj neřídí hrobníci. S tím omezenými placem by asi bagry nadělaly na hřbitovech dost paseku.

Zajímavé je také, že některá přísloví si vlastně vzájemně odporují. Já na príklad osobně právě proto, že bych „měl jist doma co mám\", chodím jinam.. a tam si podle toho lepšího „líná huba, holé neštěstí\", naporoučím co chci a ne „co mi dají\".

To o „ohýbání stromku dokud je mladý\", mi také nějak moc nesedí. Většinou se naopak stromky přece přivazují ke kůlům, aby rostly rovně.

A listonoše o tom, že pes co štěká nekouše\" také nikdy pořádně nepřesvědčíte.

To o koních, „kterým se nemá koukat na zuby \" se rozhodně nehodí pro zvěrolékařského zubaře, ale jinak je myslim pro normální lidi jaksi nepoužitelné. Kdopak vám dneska daruje koně ? Leda tak toho trojského, a tomu by se na ty zuby podívat mělo naopak pořádně.

O tom, že mohu sice dovést koně k řece, ale nemohu ho přinutit pít\", ani nemluvím. Jednak bych se s žádným koněm k řece netahal, když nevím jistě že má žízenˇ a pak, takového zmlsaného, co by chlastal místo vody třeba pivo, o toho není co stát. „Bosou kovářovu kobylu\" jsem ještě nepotkal. Je už zřejmě málo kovářů.

Prostě, není to ani s těmi příslovími jednoduché. Ani s tím že kdo se směje naposled, že se směje nejlépe\"..Většinou se směje naposled, protože by se nerad zesměšnil, kdyby nebylo čemu a nebo, v častějším případě, protože má dlouhé vedení..

Ale to už je asi ohrané, takže k tomu zasmání tady toho moc stejně nebylo, že ?


Stevenson
09. 01. 2002
Dát tip
dik za uznani..)

MCMLIII
09. 01. 2002
Dát tip
dobré zamyšlení na začátku nového roku, kdy si dáváme "sliby,které se ukazují jako chyby"....*!

matarej
09. 01. 2002
Dát tip
"A listonoše o tom, že „pes co štěká nekouše" také nikdy pořádně nepřesvědčíte." K tomu bych jenom dodal Pes, který štěká kouše jěště víc, než ten,kterej neštěká

Pepo
08. 01. 2002
Dát tip
*!

Print
07. 01. 2002
Dát tip
*!

Wopi
07. 01. 2002
Dát tip
Ale jo, bylo :o))). *

Gastarbajtr
07. 01. 2002
Dát tip
bylo to výborný...*!

pino15
07. 01. 2002
Dát tip
jak se do lesa volá, vyběhne z něho hajnej :o)

:-)*

Stevenson
07. 01. 2002
Dát tip
Dekuji za laskavou pozornost..-))

Jankav
07. 01. 2002
Dát tip
Povedene)

Cavalera
07. 01. 2002
Dát tip
:-))**

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru