Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

LaChapelle v Rudolfinu

15. 01. 2012
7
13
2939
Autor
Movsar

Krátká zpráva k aktuální výstavě fotografií Davida LaChapelle v Rudoflinu

 V Rudolfinu vystavuje své fotografie David LaChapelle. Jinak schopný kurátor Otto M. Urban mírně přestřelil a výstavu nazval neskromně: Tak pravil LaChapelle. Nevím, řekl bych, že Nietzschova génia jen tak někdo nepřekoná. Fotograf jen těžko. No a LaChapelle rozhodně ne. Ale budiž, postmoderna si žádá citace, máme ji tedy mít.

K vystaveným kouskům. Poutače k výstavě byly vytvořeny s intuicí vpravdě dokonalou: jediná povedená fotka je patrně ta s po Praze rozmístěným andělem, kterého ztělesňuje polonahý blonďatý eféb. Jistě to byl právě on, kdo přilákal do galerie ty davy diváků. Jako pravidelný návštěvník bych si mohl dovolit jistou statistiku, nejméně za poslední rok, a tak tipuji, že účast na této výstavě ostatní překonala už teď nejméně trojnásobně. Takže vsadit na sex se opět vyplatilo.

Další fota jdou od černobílého dospívání a hledání tématu až k jedovatě vyostřeným titulkám barevných magazínů typu Playboy, Esquire, Luxury apod. Téma je od jistého okamžiku jediné: nahá těla krásných mladých mužů a žen. Sem tam se sice mihne i jakýsi pseudopolitický žánr (kritika Bushovy politiky?), ale jeho smysl mi nějak unikal.

Fotografie, která mi uvízla v paměti, je Ježíš při poslední večeři obklopený skupinou podezřele vyhlížejících živlů - potetovaných rapperů nebo členů losangelského pouličního gangu. Interpretace se nemůže mýlit: jde o aktualizaci Ježíšova života, Ježíš v současných kulisách. Co ale dál? Co se touto velmi prvoplánovou scénou má říct?

LaChapella podezírám z toho, že jediným důvodem jeho fotografování je dostat své modely a modelky do postele. Je to jistě důvod legitimní (ostatně činí tak asi většina portrétních fotografů), ale na výsledku se to podepíše.

Závěr: To, co uvidíte v Rudolfinu, uvidíte i v každé trafice na lesklých obálkách módních magazínů. Nic víc, nic míň.

         


13 názorů

Josephina
27. 01. 2012
Dát tip
http://revolverrevue.cz/ivana-kyzourova-k-vystavam-vaclava-radimskeho-a-bohuslava-reynka

Movsar
19. 01. 2012
Dát tip
díky za čtení. já tam byl pro utřídění si názorů ještě na doprovedné akci - hádání se kritika (pospiszyl) a obhájce (burda) lachapella. příznačné bylo, že avizovaná obhajoba od zhruba druhé věty přešla ke kritice, což připomnělo procesy z 50. let, kdy obhájci běžně pro své klienty navrhovali tresty smrti. lechapell to tu moc "nedal". :-)

lydie, nejspíš myslíš nan goldin

užitečná glosa.

Josephina
17. 01. 2012
Dát tip
takže můj odhad, po shlédnutí upoutávky na tuto výstavu, byl správnej. Myslím, že jsem návštěvou několika Warholových výstav svou zvídavost po pop-artu a současném americkém výtvarnu zcela upokojila. Ale výstava Gregoryho Crewdsona v roce 2008 byla zajímavá.

Movsar
16. 01. 2012
Dát tip
díky, ne fotky zase tak neprožívám, ale některé se mi hodně líbí - vitkin a pak klasika jako sudek a pár dalších. tohle ale bylo vážně slabé. něco podobného dělají třeba pierre et gilles, ale o mnoho povedeněji. proto jsem byl udiven tím obrovským zájmem.

Deepness
15. 01. 2012
Dát tip
Celkom pekne si to zhrnul :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru