Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Autobus sebevrahů

Výběr: Lyryk
16. 01. 2012
19
20
3442
Autor
Diana

           

 

            Autobus sebevrahů napsal Arto Paasilinna, nejúspěšnější současný finský spisovatel.  Tato novela - anekdota vychází z aktuálních problémů nejen Finů. Jde o únavu ze života ve městě, znechucení z práce i ze soukromých vztahů, chudobu a zadlužení, tedy o vážné věci. Autor je však dokáže nadlehčit svým osobitým černým humorem, jemným a vkusným. S laskavým očišťujícím pochopením se dotýká lidských slabostí a osvědčuje přitom hlubokou znalost lidských povah.

            Motto: "Na životě je ze všeho nejzávažnější smrt, ale ani ta není tak závažná".  

            Příběh začíná v jednom odlehlém seníku na Finském venkově, kam se přichází zastřelit několikrát zbankrotovaný podnikatel Onni Rellonen. Ale co to? V seníku už někdo je! A ten "někdo" si právě navléká na krk smyčku provazu. Tak se seznámili dva protagonisté, potencionální sebevrazi, později nerozluční přátelé a organizátoři celé akce Anonymních smrtelníků.

            Čtenář nestačí žasnout, co všechno lze podniknout pro své bližní, když jim chceme vyhovět v jejich touze po důstojné a slavné hromadné sebevraždě. Všechno se, samozřejmě, ani při nejlepší vůli vždycky nepodaří a tak jsme svědky různých faux-pas a úletů jednotlivých pasažérů z autobusu smrti, z nichž asi nejzávažnější je rvačka se skinheady a hledání tří mladých členek Anonymních smrtelníků, zbloudilých - tak i tak. Pro bližší představu úryvek:

"Z kostela se linul kajícný mužský zpěv. Konala se zrovna ranní mše. Pan plukovník navrhl, aby paní zástupkyně padlé sestry na chvíli odvedla do svatostánku, bohoslužba jim po tom nedávném řádění určitě neuškodí. Ženy vstoupily do gotického kostela, ale za pár minut se s rudými tvářemi vyhrnuly ven a úprkem se hnaly do autobusu smrti..."

            Kromě takových a podobných incidentů, kterým se při delším úzkém soužití třicítky lidí nejrůznějšího věku, povahy, původu a vzdělání nelze vyvarovat, jsme svědky také jejich nezištné pomoci místním lidem, sledujeme uzavírání hlubokých přátelství na "zbytek života", dojemného pochopení mindráků těch druhých, hrdinného nasazení vlastního bezpečí, sil i prostředků při ochraně ostatních "spolusebevrahů".  

            Dozvíme se však také, co způsobilo prosáknutí informace o "tajné organizaci" do státní infrastruktury. Policie začíná pátrat a posléze jsou do "hrozícího mezinárodního konfliktu" zataženy bezpečnostní složky i velvyslanectví evropských zemí, kudy autobus sebevrahů projíždí. Čtenář není ušetřen zjednodušujících soudů Finů o povaze, zvycích a schopnostech příslušníků ostatních národů. Například: "Švýcary sice někteří považují za poněkud prostoduché zástupce alpské rasy, ale ať už se říká cokoliv, bramborám rozumějí."

            Vzdor hororovému názvu i tématu převládajícím pocitem při četbě je radostná idyla. Sebevrazi drží při sobě, pomáhají si, zastanou se jeden druhého, časem se podrobí i jakési disciplině, která skupině usnadňuje život. Uvidí společně kus Evropy, prožijí krásné chvíle při táboření, vzájemně se ošetřují po bitvě s přesilou shinheadů, lahve s povzbuzující tekutinou kupují po desítkách.

 

Jestlipak se ve Švýcarských horách zřítí autobus sebevrahů do propasti, jak si to všichni naplánovali?

           


20 názorů

FAE BOMB
21. 08. 2012
Dát tip
Jsem nalákán! Jestli to někde seženu, tak přečtu. T P.S.: Předpokládám, že jim to asi nevyšlo. Čekám prozrazení zápletky poštou. :-)


Vaud
04. 02. 2012
Dát tip
Tesim se na knihu - snad najdu nekdy cas na cteni ;-)

koloušek
29. 01. 2012
Dát tip
Hádám, že se zřítí, ale aspoň si společně něco užili, ne? Že bych se i tady poohlédla po takovém autobuse.:-)T*

Bjergoy
21. 01. 2012
Dát tip
tato Paasilinova proza ma osobne nechytila. za jeho najlepsiu trojku povazujem Zajicuv rok, Les obesenych lisek a Vlci leto laponskeho mlynare a to presne v tomto poradi:)

Diana
21. 01. 2012
Dát tip
Díky všem za návštěvu a za to, že jsem se s vámi mohla rozdělit o čtenářský zážitek :-)

Diana
20. 01. 2012
Dát tip
Vasil - na Zajícův rok se těším! O to víc, že knihu chválíš. Teď čtu Les oběšených lišek a zatím se mi to taky líbí! Dík za zastavení. :-)

Ano, kniha je do jisté míry rozsáhlou anekdotou.Recenze srozumitelná Od tohoto autora však považuji za nejlepší dílo Zajícův rok.

Diana
19. 01. 2012
Dát tip
Ježkovy voči - A hele! Podobný nápad! Myslíš, že to Japonci zfilmovali podle Paasilinny? To bych ráda viděla! Díky za tip. :-)

guy
18. 01. 2012
Dát tip
napsáno tak, že mě to nutká zařadit na seznam věcí, které bych měl přečíst dřív, než umřu .. doufám, že se mi to podaří :-)

jorel
18. 01. 2012
Dát tip
Kéž bych měl sílu číst takovéto knížky. Může to být zajímavý literární počin...

filemon
17. 01. 2012
Dát tip
Vyzerá to byť dobré. Skúsim zohnať :))

Ehm ehm... http://www.csfd.cz/film/36229-zajezd/

VH64
17. 01. 2012
Dát tip
Dyť to říkam, padá na ně splín...

Ve Finsku do seníku nelez.

avox
16. 01. 2012
Dát tip
dobrá recenze, nedopovězená, anebo reklamní trik? Asi si to půjdu koupit :-)) */

Robinia
16. 01. 2012
Dát tip
Někdy je potřeba se na "vážné" věci podívat s odstupem (nejlépe času), abychom zjistili, že jsou věci mnohem vážnější a závažnější. Takže tipuji, že autobus se nezřítí, a jdu knížku shánět, abych se dověděla, jestli je můj tip pravda. ;-)

macecha
16. 01. 2012
Dát tip
Tak, to abych si tu knihu sehnala. Určitě mi bude míti co říci :) T***

Diana
16. 01. 2012
Dát tip
VT Marvin - tak tady je ta recenze :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru