Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

celkem logická úvaha

17. 01. 2012
18
25
2573
Autor
aleš-novák

zpráva rádia Jerevan:

 

magistrát města Plzně

v tichosti

přejmenoval známé nápravné zařízení

na

Věznici Václava Havla


25 názorů

Jo, to by sedělo.

cubka
18. 01. 2012
Dát tip
pěkné, t*

Myslím, že by pan Havel coby autor absurdního dramatu jistě tento nápad ocenil a zasmál by se mu.*

Toscana
17. 01. 2012
Dát tip
8hanka - Havlíčka Borovského nám nikdo nesebere, protože v tomhle státě bude vždycky platit to jeho: "Nechceš-li si hubu spálit, musíš mlčet nebo chválit" :o)))

Toscana
17. 01. 2012
Dát tip
Květoni, ty "nohavice brodivého typu" mě naprosto odbouraly... pomoooooc!!! :o)))))))))

Toscana
17. 01. 2012
Dát tip
Na to zase padne peněz, Aleši... :o))) (Ale ony se na to najdou, na církevní restituce přece taky jsou, ačkoli chybí všude, od penzí po zdravotnictví a školství.) *t

8hanka
17. 01. 2012
Dát tip
Květonku, to uz ani Karel Havlicek Borovsky nebude Havlickom?

Divím se, že nikoho nenapadlo přejmenovat Havlíčkův Brod na Havlův Brod, s poukázáním na Václavovu zálibu v nohavicích brodivého typu.

Prosecký - ten příklad s Masarykem je nádherným oslím můstkem, po kterém by snadno přešli všichni ti dobře placení přikyvovači komunistů, nyní militantní havlovci.

Prosecký
17. 01. 2012
Dát tip
Květoni, samozřejmě máš pravdu,k cituješ-li Schillera. Obdivuji tvou znalost klasiky. Ó, kolikrát jsem u této hry už usnul. Význam věty se ale, jak se mezi prostým mlidem stává, posunul z jemné nuance k pochvale. Neschopnost tuto jemnost pochopit vidíme už na samém termínu zrada. Zrada to byla asi taková, jako když se někdejší vídeňský profesor T. G. Masaryk nestyděl po desetiletí brát krásný plat rakouského vysokoškolského pedagoga (o němž se nám vysokoškolským učitelům dnes ani nesní) a potom císaře prostě zradit!

Prosecký - parádní fabulace! Ale pravda je trošku jiná. Ta slova řekl Valdštejn delegaci vojáků pappenheimského pluku, když se ho přišla zeptat, co je pravdy na tom, že chystá zradu císaře a přechod na švédskou stranu. Doslova říká "Daran erkennę ich meine Pappenheimer". Valdštejn chtěl vojákům zalichotit, pochválit je za věrnost císaři. Jasně však na jejich otázku neodpověděl, s tou zradou to totiž byla pravda a lhát lidem drze do očí tehdy politici ještě neuměli.  Původně tedy šlo o jakousi licoměrnou pochvalu, o rafinovanou odpověď - neodpověď.

avox
17. 01. 2012
Dát tip
Pořád lepší, než kdyby kvůli němu přejmenovali Tylovo divadlo... Ale já ti věřím, Plzeňáci už v přejmenovávání mají tradici - přejmenovali přece Škodovku na ZVIL (pro mladší - závody V.I.Lenina) :-)) */ Kočkodan: Pod ten název dají zkratku "PPP" - přípravka příštích prezidentů :-)

Prosecký
17. 01. 2012
Dát tip
V souvislosti s Květoňovou poznámkou si dovoluji upozornit, že výraz "Znám své Pappenheimské" původně znamenal pozitivní hodnocení. Být kyrysníkem Pappenheimova pluku bývalo vyznamenáním. Když Gottfried Heinrich zu Pappenheim v bitvě u Lützenu padl, nechal ho Valdštejn převézt do Strahovského kláštera, kde odpočívá dodnes. Dále viz: Gottfried Heinrich Graf zu Pappenheim war ein äußerst gebildeter Mensch. Er galt zwar als impulsiv und draufgängerisch, doch zugleich auch als furchtlos und zuverlässig. Seine Charakterzüge ließen sich leicht mit dem Selbstverständnis der Kürassiere in Einklang bringen. Einen Teil der Verwundungen, die er in der Schlacht am Weißen Berg empfangen hatte, zog sich Pappenheim im Gesicht zu, so dass er in weiterer Folge von seinen Soldaten den Spitznamen „Schrammenheinrich“ oder auch „Schrammhans“ erhielt. Im Verlauf des Krieges folgten bei Gefechten weitere Gesichtsnarben, da Pappenheim stets mit offenem Helmvisier zu kämpfen pflegte. Die Entschlossenheit seines Kürassierregiments wurde redensartlich festgehalten: „Ich kenne meine Pappenheimer!“ Dieser Ausspruch war ursprünglich positiv gemeint. Einer vom Regiment Pappenheimer zu sein, stand damals für unbedingten Mut, Treue und Tapferkeit. Heute ist die Bezeichnung „Pappenheimer“ eher mit der augenzwinkernden Einsicht in menschliche Unzulänglichkeiten verbunden.

Kočkodan: tohle navrhli komunisti? Zřejmě taky v tichosti...

Kočkodan
17. 01. 2012
Dát tip
Snad na protest neodejde mnoho veznu a nebudou se muset delat nábory. (Mimochodem jsem rád, ze se návrh KSCM ujal.)

Jaký skeptik? Jenom znám své Pappenheimské.

Čudla
17. 01. 2012
Dát tip
Souhlas s Květoněm

8hanka
17. 01. 2012
Dát tip
preco v tichosti? :)***

ty a skeptik? překvapuješ :o)

Skoro bych se vsadil, že tohle dílo mnoho tipů nedostane. ((o:

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru