Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

,,NAŠE NOVÉ DÍTĚ"

28. 01. 2012
18
36
3302
Autor
srozumeni

Měli jsme kliku. Přeci jen na nás v jednom kojeneckém ústavu čekal úžasný chlapeček, který mohl být ,,náš". Pravda, nejdříve nám ze sociálky nabízeli pětiletou romskou holčičku. Nevěřili byste, jak je těžké odmítat. Po konzultacích s odborníky nám bylo doporučeno, ať si k našemu nestandartnímu desetiletému synovi vezmeme pouze dítě bezproblémové. Prostě takové, aby se co nejméně odlišovalo, když už nás zviditelňuje dostatečně náš syn. Prošli jsme celým procesem od žádosti o náhradní rodinou péči až k tomuto momentu.

Naše první jízda za ním byla plná velkého očekávání. Příjemná nervozita a chvění okolo žaludku dodávaly zvláštní atmosféru i našim hovorům v autě. Měli jsme jen fotografii a pár informací. V kojeneckém ústavu nás už očekávali. Za prosklenými dveřmi se po našem zazvonění utvořil  hlouček malinkých dětí, které na nás dychtivě koukaly, povykovaly a vztahovaly ruce.

Byli jsme s manželem zvědaví, zda ,,našeho" chlapečka poznáme podle fotografie. V tom jsem ho spatřila. Stál opodál, ani se na nás nedíval, jen pokradmu si nás prohlížel. Asi ho ani nenapadlo, že zrovna on by mohl být ,,ten, co vyhrál konkurs. "Byl krásný, ještě hezčí než na fotografii. Blonďaté vlásky s kudrlinkami, velké oči se smutným a ustrašeným výrazem.

Sestřička nám ho začala připravovat na procházku. Jeho pláč, ve chvíli, kdy ho ,,vyšoupla" směrem k nám, vyvolal ve mně pocit lítosti nad tím bezbraným tvorečkem. Ve svých dvou letech asi vůbec netušil, co se okolo něj děje. A že možná právě zažívá jeden z nejdůležitějších mezníků svého života, to ho nechávalo v klidu.
Ale ulevilo se mi, když se za chvíli uklidnil a začal na nás být přeci jen nepatrně zvědavý. Asi dvouhodinová procházka utekla jak voda. Vrátili jsme ho zpátky a těšili se na další návštěvu za pár dní.

Po cestě domů jsme si v autě s manželem vyprávěli své dojmy. Těžko se nám o tom mluvilo. Možná jsme se báli, abychom nezakřikli to štěstí, které pro nás bylo připraveno.


36 názorů

srozumeni
05. 06. 2012
Dát tip
Petre,vlastne jsem zapomela reagovat. Dekuji. A jestli chces vedet,jak to dopadlo,precti si ,,holub" ode me. Snaha byla. Zivot jde dal.

Vampirelord
01. 06. 2012
Dát tip
Držím palce, já bych to nedokázal....:)

srozumeni
30. 01. 2012
Dát tip
Alegno, díky.

Alegna
29. 01. 2012
Dát tip
kouzlo tvých vyprávění je právě v tvojem přístupu k životu*

srozumeni
29. 01. 2012
Dát tip
Jo, děkuji.

koloušek
29. 01. 2012
Dát tip
Citlivě napsané.(Ještě si vzpomínám, jak to nakonec dopadlo.)T*

srozumeni
29. 01. 2012
Dát tip
Jo,jo. To je jasné.

VH64
29. 01. 2012
Dát tip
Vendula Měl jsem podobný nápad. Co já se ale na sebe a svou partnerku dozvěděl ošklivostí, proč to nejde... Tahle věc u nás funguje nějak mimo rozum a cit. srozumeni My jsme také byli "rasisti". Sice jsme říkali, že nám nevadí modré růžově puntíkované, ale chtěli jsme zdravé po těle i po duchu. Taky jsme "sobecky" nechtěli cokoli. To je něco podle mne uplně přirozeného. Výsledný team - rodina, potřebuje určitou vnitřní jednotu. Ne stejnotu, ale asi víš, co chci říct.

srozumeni
28. 01. 2012
Dát tip
Juno, to je dobře, děkuji. Ale já už jsem tam stačila udělat dost změn, tak snad opravdu k lepšímu. Evženie děkuji. Vendulo, Tobě také děkuji. Je to utopie, ale bylo by to fajn.

Jedno je si to prožít a jiné si to přečíst.***

srozumeni
28. 01. 2012
Dát tip
Nado,moc dekuji

srozumeni
28. 01. 2012
Dát tip
Jo, jo. Ono to takhle vypadá, jako že jsme rasisiti, ale v tom dotazníku to tam bylo a i jiné důležité údaje. A nechtěli jsme dítě perfektní, jen takové, které by bylo prostě v pohodě a které by mělo i nějakou odolnost vůči našemu synovi.V podstatě jsme i pro zdejší sociální odbor a úřady, byli tak trochu precedens. Nakonec se ukázalo, že to bylo stejně špatně načasované a dopadlo to špatně. Ale takový je život. Asi je jiná situace, když si berou dítě lidi, kteří nemůžou mít svoje dítě, pak další sorta lidí jsou ti, co mají své děti, ale chtějí vytvořit domov i jinému opuštěnému...A pak takoví podobní jako my, kteří jsme chtěli mít trochu normálnější rodinu, která se mohla trochu znormálnit právě dalším dítětem. No to je asi víc než vyčerpávající a stejně to asi nejde moc dobře vysvětlit.

VH64
28. 01. 2012
Dát tip
Já vím, tomu rozumím, jen jsem se neubránil té asociaci.

srozumeni
28. 01. 2012
Dát tip
VH, věřím. Ale psychologové nám to v naší situaci prostě nedoporučovali a byly k tomu závažné důvody, věř...Děkuji za návštěvu.

VH64
28. 01. 2012
Dát tip
Víš ale jak umí taková pětiletá rómská holčička balit řízky?

srozumeni
28. 01. 2012
Dát tip
StvN, moc děkuji za nezápornou kritiku.

StvN
28. 01. 2012
Dát tip
Po slohove strance fajn.

srozumeni
28. 01. 2012
Dát tip
Seb,díky.

Sebastiana
28. 01. 2012
Dát tip
Úplně si to dovedu představit. Manžel se mi divil, že nechci třeba do útulku pro psa. Kdybych je tam viděla, tak bych si je chtěla vzít všechny a trhalo by mi srdce, že nemůžu. stejně tak v DD.

srozumeni
28. 01. 2012
Dát tip
Romane, díky.

srozumeni
28. 01. 2012
Dát tip
Je to dřina. RS podívám se, jestli se mi to podaří najít. Dík.

...snaž se

http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=373032 ***

srozumeni
28. 01. 2012
Dát tip
blbounku děkuji. Já se právě snažím, viz výše, aby z toho nebyl jen obsahový tip, ale nějak se mi nedaří. Ještě na tom zapracuji, s odstupem. Dík.

srozumeni
28. 01. 2012
Dát tip
Díky vám. Už jsem to trochu předělala, a stejně mi to furt připadá jen jako takové líčení čehosi...Nevím. Možná s tím časem ještě nějak hnu jinak. Ale všem děkuji.

...obsahový tip*

8hanka
28. 01. 2012
Dát tip
"hlouček malinkých dětí, které na nás dychtivě koukaly, povykovaly a vztahovaly ruce." kazde dieta si zasluzi lasku, preco ju niektori rodicia nedokazu dat ani tomu svojmu? ***

Petr.II
28. 01. 2012
Dát tip
* .. změny už budou jen kosmetika..

Čudla
28. 01. 2012
Dát tip
/*

srozumeni
28. 01. 2012
Dát tip
Dík Juno. Ale vlastně se mi to moc nelíbí, budu o tom ještě přemýšlet, co změnit.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru