Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ZUBY

01. 02. 2012
23
36
3925
Autor
srozumeni

Zuby jsou prevít. To asi skoro všichni známe. Dokážou pozlobit v nejméně vhodnou dobu. A ne jinak tomu bylo i u mého syna.

Tři dny před odjezdem na dovolenou jsem si všimla jeho oteklé tváře. Vyděsila jsem se. V posledních letech se u něj totiž nedařilo provést jakékoliv ošetření a vyšetření bez celkové narkózy.  V záznamech se vždy objevoval stejný údaj: ,,pro nespolupráci nebylo možno pacienta ošetřit". Což, mimochodem, bylo napsáno velmi decentně. Skutečnost byla většinou poněkud dramatičtější.

Už dva roky před touto událostí se chodil syn, za manželova doprovodu, zubařům pouze ukazovat. Do slova a do písmene. Přišli do čekárny, sedli si na lavici, syn se začal velmi intenzivně kývat a patřičně hučet. To dělá vždy ve větším stresu. Postupně se jeho kývavost zvětšuje, úměrně délce čekání. Pak se otevřou dveře ordinace a ozve se: ,,Pane XX, pojďte dál". Oba pánové XX se zvednou. Starší udělá pokus, mladší ho sabotuje. Společnými silami sice nakonec  vstoupí do ordinace, tam si však syn vybere nejbližší židli a na tu se posadí. A z té ho už nikdo nedostane. Ani po dobrém, ani po zlém. Nakonec se tedy i pan doktor podvolí a pokusí se synovi prohlédnout zuby aspoň na této židli. Bez veškerých instrumentů se podaří jen zlehýnka nahlédnout.

,,A co teď budeme dělat?"  zeptala jsem se manžela. ,,Když odjedeme na dovolenou a začnou ho tam zuby bolet, stejně je nikomu neukáže. Bude zuřit a  bude po dovolené tak jako tak."  Asi jsem to ani nemusela říkat. Manžel uvažoval obdobně. Nakonec jsme se tedy shodli na tom, že akci dovolená odložíme a vykonáme další pokus o zubní vyšetření.

Vyrazili jsme na kliniku. Již nás tam znali. Celá akce proběhla na chlup stejně, jak jsem již popsala výše. Malý rozdíl přeci jen nastal. A sice, pan doktor uznal, že tvář je opravdu oteklá a že je tedy potřeba konat. A pravil: ,,Zkusíme ho uspat jen v čekárně. Dělá se to i u normálních pacientů při vážnějších zákrocích. Dostane vypít dormicum a pak ho ošetřím." Velmi podrobně nás s celou akcí seznámil a objednal. Naše povídání o tom, že již v dětství se syna takovým způsobem pokoušeli uspat kvůli neurologickému vyšetření , a že se to nepovedlo, bral zřejmě jen jakési povídačky přemoudřelých rodičů. Přidávat historky o tom, jak na autisty většinou různé léky působí jinak než by měly a že se to vše musí dlouze zkoušet, považovali jsme již za ztrátu času.

S dormicem se akce opravdu nezdařila. Po ústní aplikaci léku se synovo chování sice začalo lehce vymykat jeho vlastní kontrole , ale spánek nepřišel.  Ani náhodou. Spíš byl jeho stav podobný pořádné opici. Po příjezdu domů z neúspěšného tažení zubním oddělení, syn asi na dvacet minut klimbnul a to bylo vše.

Pan doktor to naštěstí nevzdal. A měl v záloze ještě jinou chemikálii, která prý bude snad účinnější. Ale už to raději neříkal tak přesvědčivě. Dávka předešlého roztoku byla prý tak silná, že jakýkoliv jiný pacient by zhruba dvě hodiny tvrdě spal.

Ani druhý pokus se nezdařil. Takže jsme dostali termín k ošetření v celkové anestezi. Proběhla všechna předoperační vyšetření a nastal den ,,D". Pánové XX starší a XX mladší nastoupili do nemocnice. Druhý den ráno přišla sestřička píchnout synovi injekci, po které se měl nechat, celý omámený, odvézt ve své posteli na operační sál.  Bohužel. Na operační sál syn došel po svých. Ale dovnitř se mu moc nechtělo...Nakonec , pod mírným nátlakem do místnosti přeci jen vstoupil, hned za dveřmi si sedl do dřepu a dál ho již nikdo nedostal. Ani v přesilovce. Lékaři na sále pochopili, že s ním opravdu nic nesvedou. Přistoupili tedy k řešení situace alternativním neobvyklým způsobem. Narkózu dostal syn na zemi a pak ho teprv přenesli na operační lůžko.

Zub, který toto vše způsobil, byl úspěšně vytržen. Spolu s ním ještě tři zuby moudrosti, víceméně preventivně. Pod zkaženým zubem byl zánět a váček. V takovém stavu by prý normální člověk nejspíš bolestí mlátil hlavou o zeď.

Již několik dní sleduji, že si nechce syn nechat pořádně vyčistit zuby vzadu vpravo dole. A už teď na mě z toho jdou mrákoty.......


36 názorů

VH64
05. 02. 2012
Dát tip
Děkuji! Mně nešlo ani tak o věk syna, jako o čas, který jsi měla na získání odstupu. S vypisováním bude ještě dřina. A toho plácání se do čela, až se po letech koukneme na svá dílka...

srozumeni
05. 02. 2012
Dát tip
VH, s těmi časy je to různé. Jedna z prvních mých prozaických miniatur je k synovým dvacetinám, což bylo v prosinci. Tuta s těmi zuby je stará historka asi 2 roky, takže byl osmnáctiletý. V tom lese se ztratil asi taky před dvěma roky. Jen ty mizející věci jsou asi z jeho předškolního věku a Holub a Naše nové dítě z jeho deseti let. A děkuji za to, že píšeš, že se vypisuji. Snažím se. Je to povzbudivé, když to někdo napíše.

VH64
05. 02. 2012
Dát tip
Asi mne to, co mne napadlo teď, mělo napadnout už při dřívějším čtení Tvých textů. Uvědomil jsem si jak nezřetelná je hranice mezi psaním tragédie, něčeho, z čeho sám autor má trauma, a komedie, něčeho, co autor vnímá a chce podat humorně. U tohoto textu mám dokonce pocit, že by šel pouhou změnou přednesu posunout tam a nebo tam. A ještě mne napadla otázka, která s tím souvisí (možná bych odpověď našel v Tvých textech nebo diskuzích pod nimi) - jaký je časový odstup od dětství Tvého syna, tedy od popisovaných událostí? Literární pohled - souhlasím s výše napsanými komentáři - pěkné, čtivé, vypisuješ se...

srozumeni
01. 02. 2012
Dát tip
Blbounku, děkuji.

...rád jsem si přečetl

srozumeni
01. 02. 2012
Dát tip
Evi, Pipo, Petře a Alegno, moc vám děkuji.

Alegna
01. 02. 2012
Dát tip
máš i můj obdiv *

Petr.II
01. 02. 2012
Dát tip
*

renegátka
01. 02. 2012
Dát tip
Pěkně jsi vystihla celou problematiku, jiný práh bolesti, paradoxní reakce na léky a žádná spolupráce.Díky za alternativní medicínu.

srozumeni
01. 02. 2012
Dát tip
Juno, děkuji moc.

srozumeni
01. 02. 2012
Dát tip
Evženie, moc děkuji. Ono ho to právě nebolí tolik jako by bolelo nás. Má posunutej práh bolesti. On takhle vyvádí ze strachu. A ještě navíc ten strach je zase z něčeho jiného než máme my. My se bojíme regulérně bolesti. On možná třeba spíš toho, že si musí sednout do křesla, když zrovna nechce.Apod. Těžko se to popisuje. On už druhý den normálně jedl. Jednomu mému klientovi přesně stejným způsobem vytrhli 8 zubů, v pátek. A v pondělí už jedl i chléb a normálbně. Mně kdyby vytrhli 8 zubů, tak z toho nejméně týden marodím a dva týdny mám kašovitou stravu. To je jen takové shrnutí zvláštnosti bolestivosti. orane, moc děkuji. Čudlo, Tobě také.

Čudla
01. 02. 2012
Dát tip
Poutavě napsané. *

oran
01. 02. 2012
Dát tip
pekne, plynule, jen me trochu nici, ze je to pravdive, neda se tomu moc smat potom..

Zuby jsou prevít. Je mi tak líto, že ho tak bolí*

srozumeni
31. 01. 2012
Dát tip
Vendulo, děkuji..

srozumeni
31. 01. 2012
Dát tip
Tak takhle to asi mám taky. Tak dobrou noc.

srozumeni
31. 01. 2012
Dát tip
Děkuji, děkuji, až se rdím. Však on mě zase někdo usadí. Ale určitě právem, ono se tam určitě najde blbostí dost. Ale jsem moc ráda, že tobě se to líbí a moc ti děkuji.

srozumeni
31. 01. 2012
Dát tip
jééé, děkuji avox.

avox
31. 01. 2012
Dát tip
*/ píšeš dobře, řekla bych, když čtu, vidím to...

srozumeni
31. 01. 2012
Dát tip
Jarku, tak to moc děkuji. S tím štěstím, nevím jak to myslíš. Ale každopádně, já synovi vždycky tu narkózu závidím, jelikož se strašně bojím zubaře. Ještě jednou děkuji.

srozumeni
31. 01. 2012
Dát tip
tonicu, moc děkuji.

gabi
31. 01. 2012
Dát tip
napsala, už si mala možnosť presvedčiť sa

srozumeni
31. 01. 2012
Dát tip
gabi, děkuji, moc. Já se přiznám, že čím víc si na to, byť dobrovolně, pozvu kritiků, což už jsem párkrát udělala, že pak píšu děsně křečovitě bez té lehkosti a bez toho ironického humoru. Ale zase věřím, že Ty bys mi to napsala popravdě, takže díky.

gabi
31. 01. 2012
Dát tip
napísané opäť skvele - pútavo,plynule... *

srozumeni
31. 01. 2012
Dát tip
Děkuji. Asi jen obsahově,já vím. K literárnímu ,,skvostu" to má zase asi hodně daleko, ale snažím se si brát ty kritiky k srdci, ale to je běh na dlouhou trať. Spíš budu i toto postupně upravovat, jak se mi to bude hodit v danou chvíli.

smekám!!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru