Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VEDLEJŠÁK

22. 02. 2012
22
35
3210
Autor
srozumeni

Jen takové nahlédnutí do jiného, a vlastně ne zas až tak jiného, světa. Možná i nějaké podněty k zamyšlení. Vlastně si tímto psaním i já sama tak trochu třídím myšlenky a názory.

Pracuji v sociálních službách. Již dlouho. Někdy začínám mít pocit, že už moc dlouho. Ale syndrom vyhoření si zatím nepřipouštím. Tu a tam narazím při soukromých hovorech s kolegyněmi na toto téma. Vždy se tomu srdečně zasmějeme a utvrdíme se v tom, že opravdu vyhořelé jsme. Ale jen na oko. Problém není v tom, že by nám dělalo potíž jakkoliv vykonávat přímou péči s klienty, ale spíš ta práce okolo je trochu zatěžující. Já tomu říkám ,,papírování", i když je to už vše na počítači.

Podle standardů kvality služeb v sociálním zařízení máme brát klienty jako sobě rovné a tak se k nim chovat, neurážet a ctít jejich důstojnost a podobně. Také máme mnoho směrnic a prováděcích předpisů....O každém klientovi si vedeme pečlivé záznamy. Vím, že jsou situace, kdy je to potřeba. Ale na druhou stranu, copak si někdo vede takové záznamy i o mě? Že by se to přeci jen v něčem lišilo?  Přijde mi to pak někdy směšné, že si vlastně tak trochu spíš hrajeme na to, že je bereme jako sobě rovné. Ale ve skutečnosti je to trochu nereálné. Myslím si, že by nebylo od věci raději připustit, otevřeně a bez pokrytectví, že prostě jsou jiní. Tím jim přece neubereme nic na jejich důstojnosti. Důležité je, jak se k nim chováme v reálu.

A nemluvím teď jen o autistech. Ti jsou opravdu takoví mimozemšťané a je to kapitola sama pro sebe. Ale o těch jsem už napsala dost. Pracuji však i na chráněném bydlení, kde bydlí pět klientů s lehčím stupňem mentálního postižení. Přes den chodí do zaměstnání a odpoledne se vrací do bytu, kde pospolu bydlí. Potřebují podporu a pomoc s chodem domácnosti. O víkendech se o sebe dokáží postarat sami, když jim vše předpřipravím.

Včera jsem přišla na odpolední službu. Eva a Richard se pohádali. Křičeli na sebe tak, že to bylo slyšet až o patro níž.  O slovníku bych raději pomlčela. Některá slova jsem snad ani neznala. Aspoň jsem se nemusela červenat. Co bylo přesně příčinou sporu, to mi v podstatě zůstalo utajeno. Byla jsem ráda, že náporu Richardovy zuřivosti tentokrát odolalo veškeré vybavení bytu v nerozbitém stavu. Ale pravdou je, že když si vyndal z šuplíku nůž a začal si krájet jablko, přeci jen jsem ho obcházela v bezpečné vzdálenosti. Po nějaké době se zklidnil a začal se mnou komunikovat.  Ulevilo se mi. V tu chvíli mi ho začalo být zároveň i líto. Věděl, že jeho chování asi nebylo vůči Evě zrovna ukázkové. A chtěl se jí omlouvat. Jenže taková situace nebyla první, ani poslední, takže Eva o tu omluvu nestála. Aspoň ne v dané chvíli.  Odmítnutí omluvy však u Richarda může znova vyvolat zkratové jednání. A je to dokola.  I proto tam jsem. Pak se do těch jejich problémů s emocemi tak ponořím, že si někdy uvědomuji, jak jsem v tom, i když nechci. Zpětně si někdy přiznám, ale jen sama pro sebe, že mě takové situace občas vracejí do mého dětství. Třeba ta s omluvou a jejím momentálním nepřijetím. Richard byl i u večeře velmi nervózní a nešťastný, stále mapoval náladu Evy a bylo na něm moc vidět, jak by si přál, aby se to okamžitě vrátilo do zajetých kolejí. Tenhle pocit moc dobře znám. Když jsem ,coby dítě,  provedla něco nekalého a čekala jsem na odpuštění. To jsou velmi stresující vzpomínky.

Tito ,,mí" klienti neumějí zpracovávat emoce s takovou sebekontrolou, jako my ,, normální." I to je jeden z důvodů, proč bydlí na chráněném bytě, v určité komunitě. Je velmi málo reálné, že by mohli někdy v budoucnu bydlet ve svém vlastním bytě bez potřebné pomoci. Někdy jsou ty hranice mezi jejich a našim světem hodně rozdílné a někdy se zase ty rozdíly hodně stírají.
 


35 názorů

srozumeni
19. 03. 2012
Dát tip
Jo, to máš pravdu VH, dík za zastavení.

VH64
18. 03. 2012
Dát tip
V tomhle se od nich ale nelišíme. Ve všech svých vztazích, soukromých i pracovních (jinde se tolik nekonfliktí a je většinou víc prostoru pro "vyšumění") jsem viděl, jak těžké je sladit čas, který potřebujeme k vydýchání, k nabrání schopnosti navázat na normálno. Správně načasovat omluvu je fuška pro každého.

srozumeni
28. 02. 2012
Dát tip
Taublo, děkuji

Taubla
28. 02. 2012
Dát tip
Děkuju za, pro mě velice, zajímavé vyprávění. Mám letité zkušenosti z oboru pečovatelství a proto je mi tato tématika blízká. TIP

srozumeni
23. 02. 2012
Dát tip
Petře, HP, Alegno, gabi, Josephino všem vám moc děkuji. Gabi, Tobě obzvlášť, snad ostatní prominou a pochopí.

Josephina
23. 02. 2012
Dát tip
Odmítnutí omluvy však u Richarda může znova vyvolat zkratové jednání. - hm, zajímavé

gabi
23. 02. 2012
Dát tip
tak, keďže sme na litwebe, nebudem ti vyjadrovať obdiv ako k osobe, ani odpovedať na (aj nepriamo) položené otázky, zhodnotím iba text, prišla som už k hotovému a takto sa mi čítal veľmi príjemne, nič ma nerušilo a ako autorka máš môj obdiv a *

Alegna
23. 02. 2012
Dát tip
vedeš náročný život a to celý den*

Jednoznačně ***! Tvá práce není lehká, sama si nedovedu představit, že bych ji byla schopná dělat. Kloubouk dolů:)

Petr.II
23. 02. 2012
Dát tip
Ď

srozumeni
23. 02. 2012
Dát tip
děkuji.

Čudla
23. 02. 2012
Dát tip
Vždy jsem obdivoval ty, co vykonávají tuto záslužnou práci. *

srozumeni
23. 02. 2012
Dát tip
baabo, Evženie, děkuji.

Tvá práce je obdivuhodná. Smekám*

baaba
22. 02. 2012
Dát tip
jojo ...těžkej džob, ale určo jsi ta pravá. P.S. je spousta evidencí ...v nějaký tutově budeš:)

srozumeni
22. 02. 2012
Dát tip
avox, děkuji. I další jsem se pokusila dle Tvého návodu upravit. Ale už s těmi úpravami raději končím. Nebo to smažu a napíšu úplně něco jiného....

avox
22. 02. 2012
Dát tip
Myslím, že to "polidštění" tomu prospělo :-)) */

srozumeni
22. 02. 2012
Dát tip
tonicu, to mě těší. Děkuji.

srozumeni
22. 02. 2012
Dát tip
Blbounku a avox, snažím se...?....

srozumeni
22. 02. 2012
Dát tip
koloušku, děkuji.

koloušek
22. 02. 2012
Dát tip
Dobré počtení.T*

srozumeni
22. 02. 2012
Dát tip
Vždyť už jsem tam ta jména přidala. To je ještě málo?....Děkuji.

...zauvažuj o slovech avox,jsou to i má slova

srozumeni
22. 02. 2012
Dát tip
Dobrá, taky se mi to nelíbí.

avox
22. 02. 2012
Dát tip
Nemáš zrovna lehkou práci... ještě bys na tom měla trošku zapracovat, tvé povídání by myslím vyznělo líp, kdybys neříkala "klient", "klientka", ale nazvala je jmény, smyšlenými samozřejmě. */

srozumeni
22. 02. 2012
Dát tip
Dvě klientky se prací ,,neživí"-navštěvují Centrum denních služeb, kde malují tašky, dělaj keramiku a pod. Jeden klient v tomtéž místě má smlouvu, takže si pár korun přivydělá tkaním koberců. A jeden klient s klientkou, tvořící i partnerský pár, jezdí na zkrácený úvazek vykonávat úklid centrální budovy. A děkuji.

8hanka
22. 02. 2012
Dát tip
aku pracu mozu vykonavat? Maju chranene dielne?

srozumeni
22. 02. 2012
Dát tip
Romane díky. Tolik hvězdiček...

srozumeni
22. 02. 2012
Dát tip
Ale uměli by si poradit, když by chtěli. Našli by si někoho, třeba mě, kdo by jim z písmáku četl...Děkuji za návštěvu. Já to možná budu tak nějak při chodu trochu předělávat, myslím, že se v tom i já sama tak trochu ztrácím.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru