Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Je genialita sexy?

03. 03. 2012
6
25
2820
Autor
DavidPetrik

Navazuje na povídku "Ludwig a Wolfgang". http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=404663

 

Genialita je sexy

 

Dochované dopisy a svědectví naznačují možnost, že se Ludwig van Beethoven během svého sotva dvoutýdenního pobytu ve Vídni setkal s Wolfgangem Amadeem Mozartem. Případné setkání hudebních velikánů v dubnu 1787 nepřináší pouze motiv mystického kontinua geniality, nýbrž také nadhazuje téma fascinace vyjmečností, které výstižně shrnuje rčení „genialita je sexy“

 

Tohle rčení vychází z obecného přesvědčení, že soubor mimořádných osobních znaků je signálem nadstandartní reprodukční zdatnosti, přitahující osoby opačného pohlaví. Rčení odkazuje na evoluční biologii a její teorii sexy synů, která praví, že cokoliv, co zvyšuje reprodukční potenciál potomků, činí pohlavního partnera žádanějším.

 

Spojení geniality a sexuality navíc vyvolává dvě následující otázky. Zaprvé: proč by genialita měla propůjčovat větší reprodukční zdatnost než průměrnost? A zadruhé: jakým způsobem společenské povědomí o tom, že genialita je sexy, ovlivňuje chování lidí?

 

Genialita a průměrnost

 

První otázka je zapeklitější, než by se zdálo. Kultura a tradice nás přesvědčily, že genialita je atraktivní. Automaticky proto předpokládáme, že opak geniality – průměrnost, všednost – je nepřitažlivá a my bychom se jí měli v zájmu vlastní reprodukční strategie vyvarovat. Když se ale pozorně rozhlédneme, zjistíme, že vnitrodruhová populační dynamika a sexuální výběr partnerů upřednostňují právě průměrnost.

 

Jakékoliv odbočení od normy bývá neatraktivní. Vezměme si už jen fyzický vzhled. Lidé s příliš velkými nosy nebo třeba příliš malou bradou se nám jeví méně atraktivní, než lidé průměrného vzezření. Ne nadarmo se všechny obdivované modelky a královny krásy blíží jakémusi průměru průměrů, který je paradoxně nejvzácnější.

 

Pravidlo, že extrémy nejsou atraktivní se ale neomezuje pouze na fyzický vzhled, nýbrž platí i pro chování a povahu. Lidé s průměrným (tj. normálním) chováním jsou atraktivnější, nežli lidé s chováním abnormálním. Jaktože nám tedy genialita připadá sexy? Vždyť genialita je přeci často spojena s nenormálními prvky osobnosti, vždyť ji spojujeme s duševní nemocí, se šíleností.

 

Tak proč by genialita měla přinášet více reprodukčního potenciálu nežli zaručená průměrnost? Nechceme přeci, aby naši potomci, vzešlí z případného spojení s geniálním partnerem, trpěli nějakou mentální poruchou.

 

Evoluční ruleta

 

Rozšifrování hádanky pomůže, když pochopíme, jak odhadujeme hodnotu reprodukčního partnera. Během tohoto procesu se dámy snaží odhadnout, zda Beethovenova náladovost, hrubost a manicko-depresivní záchvaty (a tedy jeho případná partnerská a otcovská nespolehlivost) mohou být vyváženy jeho mimořádným hudebním talentem. Tím talentem, který si spojujeme se zárukou atraktivních potomků (výše zmíněná teorie sexy synů).

 

Dámy, které vsadí na genialitu i přes riziko nespolehlivosti či psychiatrické nemoci, patří k riskantním hráčkám evoluční rulety. Mohou získat nebo ztratit úplně vše. Zato dámy, které místo geniality vsadí na jistotu, mají výhru zaručenou, i když nevelkou.

 

Proč by ale hudební talent (nebo jakékoliv jiné nadání) měl signalizovat žádanou reprodukční zdatnost? Je to proto, že lidský druh začlenil do posuzovaných budoucího partnera i kulturní respektive společenský potenciál. Řečeno ještě jinak: kde gepardice posuzuje sílu gepardových nohou nebo kde sameček pijavice odhaduje odolnost samičky vůči hypoxii, tam lidé posuzují kulturně významné znaky chování jako prvky jednotlivcova reprodukčního potenciálu.

 

Červená královna

 

Genialita však nenabízí pouze šanci na sexy syny, ale i výhodu u dvora Červené královny. Co mám na mysli? Evoluční teorie Červené královny vysvětluje motivace sexuálního výběru a důvod existence dvou pohlaví. Tato teorie předpokládá, že důvodem pro existenci dvou pohlaví je zvýšit genetickou variabilitu potomstva. Ta jim pomůže se ubránit před nepříznivými a nepředpovídatelnými vlivy prostředí jako jsou třeba infekce nebo parazité.

 

Ale jak to souvisí s Beethovenem? Beethoven byl génius hudby a my si přeci genialitu spojujeme s mimořádnými geny, které vylepší šance našich potomků ve společnosti. Jak dámy vnímaly Beethovena? Jako přeneseně obdařeného mimořádně silným imunitním systémem? Jako vybaveného krásně vybarveným hrdelním lalokem? Nebo – poeticky – jako slavíka spřádajího melodii za soumraku?

 

Mimikry

 

Druhým fenoménem ukrytým ve rčení „genialita je sexy“ je vliv povědomí o reprodukčním potenciálu geniality na chování společnosti. Pro ilustraci tohoto fenoménu nám nejlépe posluží příklad nějakého dobře známého interpreta populární hudby. Vyberte si koho chcete – je jich jako máku.

 

Když budete sledovat jeho chování třeba v nějakém kvazi-dokumentu o celebritách na MTV, zjistíte, že interpret se vlastně chová jako blázen. Rozbíjí kytary, vyplazuje jazyk, kleje, chová se sprostě ke svým přátelům a příbuzným. A to vše v přepychově zařízeném paláci s pěti limuzínami zaparkovanými před ním. Proč se ten člověk chová jako pitomec nebo blázen? Je to jenom marketingový tah? A pokud ano, proč by takové chování mělo vylepšit prodejnost jeho nahrávek?

 

Tajemství se ukrývá v obecně akceptovaném povědomí toho, že géniové jsou vlastně šílení. Jak interpret, tak jeho zbožňovatelé podvědomě souhlasí s tím, že geniové nemohou být normální, že genialita je spojena s povahovou a behaviorální nenormálností. Tímto společenským souhlasem se najednou jinak neatraktivní slepá ulička v podobě schizofrenie stává populární dálnicí vedoucí k paláci supersamce či supersamice.

 

Zatímco mladý Ludwig van Beethoven nepředstírá své nekontrolovatelné změny nálad nebo svou melancholii, náš populární interpret – jinak celkem běžný, sebestředný člověk – se s pomocí předváděných poruch afektu snaží vypadat jako nefalšovaný psychiatrický pacient v maniakální fázi své bipolární poruchy. Jak to můžeme popsat jednoduše? Jedním slovem – mimikry.

 

Mimikry jsou dalším nástrojem, který vylepšuje náš reprodukční potenciál. Buďto tak, že nejsme pro predátory viditelní (tak zvané pasivní mimikry). Anebo tím, že předstíráme, že máme vlastnosti, které nám činí silnějšími (aktivní mimikry). Náš populární interpret plyvající při svém konzertu z pódia na své nadržené fanoušky se tak podobá korálovým rybám s falešným velkým okem na ocase nebo neškodné pruhované korálovce, která zbarvením napodobuje smrtelně jedovatého hada.

 

Moc a síla, kterou interpret napodobuje, není samozřejmě jedovatost, nýbrž genialita. Ve svém nitru tuší, že není geniální, což drásá jeho narcisistní povahu. Dobře ale ví, že skuteční géniové bývají nenormální, vulgárně řečeho šílení. A tak co udělá? Začne si mikrofonem mlátit do hlavy a jeho rozdmýchaní obdivovatelé mu rozumí: je šílený, proto musí být geniální.

 

Tento nevyslovený společenský souhlas jim ale zastírá skutečnost, že vztah mezi genialitou a šíleností není ani komutativní, ani implikativní, nýbrž jen korelativní. Jinými slovy: šílenost neznamená genialitu a genialita neznamená šílenost, nýbrž genialita se často, ale ne vždy, projevuje spolu se šíleností.


25 názorů

DavidPetrik
13. 03. 2012
Dát tip
Ajaj... Alternicks nepouzivam. Dokonce se neschovavam ani za svuj nick. Jsem David Petrik na siti i mimo ni. Ale jsem zvedavy, jake (kolik?) nicky pouzivas...

:o))) fajn se to čte..což o to:))) ..až zjistiš..kdo je můj milovaný alterek..budeš mluvit jinak.))

DavidPetrik
12. 03. 2012
Dát tip
@sepot: tak to bych si dovolil nesouhlasit. Basnicka "huba" Ti narostla nadprumerna;-))

..přečetla jsem se zájmem a musím soulasit:) ..mám prakticky stejný názor..akorát to neumím říct tak učeně..páč mi huba narostla úplně obyčejně..jaksi průměrně.))

ToDavidPetrik 1)Nejde Vam primarne o diskutovani, presto primarne diskutujete. -Jak už jsem napsal- primárně publikuju své myšlenky. 2)Vim, jaky je neurologicky, biochemicky ci molekularne geneticky zaklad psychiatrickych chorob -No právě že nevíte nic. CHOROBY jsou handicapy. Když znáte HANDICAP můžete se ptát, co je příčina handicapu. Ale "schizofrenie" neoznačuje žádný handicap, ale protivné chování. Na otázku jaký objektivně zjistitelný, dokazatelný a kvanifikovatelný handicap "schizofrenie" podle vás je nejste schopen odpovědět. 3)Jsem neurovedec a biofyzik. -A věříte pohádkám. 4)Odpovim Vam strucne na Vas predchozi komentar a tim z me strany rozhovor uzaviram, protoze mi nevyhovuje. -Samozřejmě že vám nevyhovuje, protože vám dokazuju, že se věnujete nesmyslu. Jinak na to, že "ukončujete rozhovor" jste mi položil dost otázek. 5)Ano, existuji z definice neorganicke choroby: napriklad choroby infekcni etiologie. -Takže progresívní paralýza je podle vás "neorganická choroba"? 6)Protivne chovani" je naprosto vagni a zavadejici termin. Naprosto nesouvisi s modernim lekarstvim nebo vyzkumem. -Přesně tak. Proto taky je psychiatrie taková blbost. 7)Psychiatricke choroby handikapuji, tj. z definice znemoznuji bezny zivot ve spolecnosti. -Ale jak víte, že je tam nějaká CHOROBA? Život je těžký- ne každý ho zvládá. Psychiatry živí stát (a vás zřejmě taky) a taky proto si ti jelimánci ani nedovedou představit jak může být život těžký. Jak už jsem napsal- HANDICAP znamená, že člověk nemůže dělat to, co by dělat CHTĚL. SCHIZOFRENIE znamená, že člověk nedělá to, co by podle psychiatra dělat MĚL. 8)Protivne chovani je zcela banalni forma chovani v porovnani s tim, jake chovani vidavam u psychiatrickych pacientu. - Tak napište jak jsou podle vás tito lidé handicapovaní. Tedy jaký objektivně zjistitelný, dokazatelný a kvanifikovatelný handicap mají. 9)Jake jsou Vase zkusenosti s psychiatrickymi pacienty? - Nic nenamítám proti psychiatrickým pacientům. Mluvím o psychiatrických VĚZNÍCH a OTROCÍCH a OBĚTECH. 10)Jake jsou Vase zkusenosti s neuroimagingem resp. biochemii ci genetikou mozku? - Už jsem vám to napsal několikrát, tak ještě jednou. Když je "schizofrenie" choroba, jaký způsobuje handicap? Samozřejmě můžete zkoumat mozek lidí, kteří se nemorálně a nenormálně CHOVAJÍ a dospět k nějakým bezcenným závěrům... 11)Schizofrenni pacienti vykazuji jinou distribuci prokrveni nezli neschizofrenni kontrolni pacienti. -Však jsou taky v jiné existenciální situaci než ti kontrolní- jsou v hrozném stresu, jsou vězněni, mučeni, psychiatři jim vymývají mozek svými bláboly, atd... Kdyby jste VY byl psychiatry měsíce nebo léta vězněn a mučen, taky by to tyhle zobrazovací metody zaznamenaly jako "jinou distribuci prokrvení". 12)Nektere genove polymorfismy nebo mutace jsou vice prevalentni u schizofreniku nezli u neschizofrennich kontrol. -Takže myšlenkový pokus. Máme skupinu A o 50 lidech. Máme skupinu B o 50 lidech. Porovnáváme jejich geny. Zjistíme, že "některé genové polymorfismy nebo mutace jsou více prevalentní u skupiny A než u skupiny B". Znamená to, že lidé ze skupiny A jsou nemocní? Nebo snad ti ze skupiny B? Jak říkám, pokud vám chybí handicap, tak celé tohle "vědecké zkoumání "schizofrenie"" má jediný smysl- odůvodňovat psychiatrické násilí (a samozřejmě získat peníze daňových poplatníků). 14)Doufam (...) ze nejste soucasny nebo byvaly psychiatricky pacient - VŠICHNI jsme potenciální oběti koercitivní psychiatrie. VŠICHNI jsme potenciální "nedobrovolní psychiatričtí pacienti". Psychiatři používají násilí. Až budou chtít použít násilí proti VÁM udělají to. Až budou chtít použít násilí proti MĚ, udělají to. Bude mi stačit, když odpovíte na 2) 7) 8)- to je v podstatě jedna a pořád ta samá otázka, pak 11) 12) a 14).

DavidPetrik
07. 03. 2012
Dát tip
@Matej Dovala: Nejde Vam primarne o diskutovani, presto primarne diskutujete. Jak mozna vite, diskuze je u Freuda preneseny souboj. Souboje me nezajimaji. Znat motivace je dulezite. Pomaha to pochopit, zda nekdo pouze obhajuje sve ego nebo nejaky traumaticky zazitek svuj nebo nekoho jineho nebo je to pouze akademicka rozprava. Nikde netvrdim, ze mam nebo nemam pravdu. Uverejnuji pouze sve nazory. Pripoustim smele, ze pravdu mit nemusim, ba dokonce v mnoha pripadech nemam. Nejsem psychiatr ani neurolog. Moje vzdelani neni klinicke, nybrz biomedicinske. Vim, jaky je neurologicky, biochemicky ci molekularne geneticky zaklad psychiatrickych chorob, ale nejsem na ne odbornik. Jsem neurovedec a biofyzik. Odpovim Vam strucne na Vas predchozi komentar a tim z me strany rozhovor uzaviram, protoze mi nevyhovuje. Ad3) Ano, existuji z definice neorganicke choroby: napriklad choroby infekcni etiologie. Ujistete se, ze znate definici "organicke choroby". Predpokladam, ze nejste lekar nebo biomedicinsky vyzkumnik. Nebo jste? Ad4) "Protivne chovani" je naprosto vagni a zavadejici termin. Naprosto nesouvisi s modernim lekarstvim nebo vyzkumem. Nejsem psychiatr. Se schizofrenickymi pacienty se stykam pouze nekolikart rocne, kdyz jsem prizvan kolegy kliniky na vizitu. Psychiatricke choroby handikapuji, tj. z definice znemoznuji bezny zivot ve spolecnosti. Protivne chovani je zcela banalni forma chovani v porovnani s tim, jake chovani vidavam u psychiatrickych pacientu. Jake jsou Vase zkusenosti s psychiatrickymi pacienty? Ad5) Zalezi na typu imagingu. Vetsinou se meri zmeny v regionalnim prutoku krve v ruznych castech telen a mesen cephalonu. Schizofrenni pacienti vykazuji jinou distribuci prokrveni nezli neschizofrenni kontrolni pacienti. NMR ci NMRI jsou diferencni resp. komparativni metody. Meri vzdy v porovnani s kontrolou. Nejsem na NMR odbornik. Jake jsou Vase zkusenosti s neuroimagingem resp. biochemii ci genetikou mozku? Ad6) Nektere genove polymorfismy nebo mutace jsou vice prevalentni u schizofreniku nezli u neschizofrennich kontrol. Jake jsou Vase zkusenosti s molekularni genetikou resp. populacni genetikou nebo neurologii? Preji Vam prijemne dny a hodne zdaru pri premysleni. Doufam, ze Vase motivace neni osobni tj. ze nejste soucasny nebo byvaly psychiatricky pacient nebo nemate nejakou rodinnou neprijemnou zkusenost s psychiatrii. Tim by tento rozhovor mel velmi neprofesionalni charakter.

ToDavidPetrik 1)Já tady publikuju své texty. Nejde "primárně" o diskutování. Ty texty jsou buď komentáře k událostem nějak souvisejícím s psychiatrií nebo filozofické úvahy týkající se psychiatrie nebo překlady. Prostě mám nějaké myšlenky a chci je sdělit ostatním lidem. 2)S váma diskutuju proto, že píšete o psychiatrii či "duševních nemocech" také. Položil jsem vám otázku. Vy jste na ni neodpověděl a ptáte se mě, proč jsem vám ji položil. Motivaci ostatních jste takhle nezkoumal. Jde o to, že když něco tvrdíte, musíte počítat s tím, že vám ostatní taky třeba budou říkat, že nemáte pravdu. 3)na amaterskem literarnim serveru Pismak - Znáte nějaký neamatérský literární server?

DavidPetrik
07. 03. 2012
Dát tip
@Matej Dovala: Muzete sdelit, co je Vasi primarni motivaci k diskutovani schizofrenie resp. psychiatrie na amaterskem literarnim serveru Pismak? Vasi motivaci neznam, ale pomohla by mi urcit, zda chci nebo ne pokracovat v diskuzi s Vami.

To DavidPetrik 1)Nemyslim, ze debaty o schizofrenii se k textu vztahuji. - O "schizofrenii" jste toho napsal hodně. To, že dáváte do protikladu "schizofrenii" a "genialitu" a ne třeba roztroušenou sklerózu a "genialitu" je dostatečně výmluvné. 2)Neodrikavam psychiatricka dogmata -Bohužel odříkáváte. 3)Schizofrenie je organicka choroba. -Vy znáte nějaké neorganické choroby? 4)Je podrobne klasifikovana v DSM-IV - Je tam "podrobně klasifikována" jako popis různého protivného chování. 5)ale lze ji detekovat nejenom pohovorem, nybrz i neuroimagingem. -Ale CO lze detekovat zobrazovacími metodami? Příčinu JAKÉHO handicapu lze takhle detekovat? Neodpověděl jste na moji otázku. Lecos lze "detekovat neuroimagingem" (nebo si to aspoň lidi můžou myslet). Nejen choroby. 6)Nicmene jsou znamy urcujici lokusy (jako treba Disc1) - To je to samé- určující lokusy (ať už to znamená cokoliv) čeho?

DavidPetrik
07. 03. 2012
Dát tip
@Matej Dovala: Tato uvaha neni o schizofrenii, nybrz o povaze geniality a marginalne o jejim vztahu s psychiatrickymi poruchami. Nemyslim, ze debaty o schizofrenii se k textu vztahuji. Nepovazuji se za odbornika na psychiatricke choroby. Znam jejich mechanismus, ale nejsem klinikem. Navic vubec neznam ceskou psychiatrickou scenu. Neodrikavam psychiatricka dogmata (nebo scientologicka ;-) a tim spise ne bezmyslenkovite. Schizofrenie je organicka choroba. Je podrobne klasifikovana v DSM-IV, ale lze ji detekovat nejenom pohovorem, nybrz i neuroimagingem. Protoze je to komplexni, jak jsem psal polyalelicka choroba s vyraznym vlivem prostredi, neni mozne ji jednoduse urcit biochemicky nebo geneticky. Nicmene jsou znamy urcujici lokusy (jako treba Disc1) a je jen otazkou casu, kdy bude znamy celkovy polymorficky ci mutacni profil. Preji vam dobre dny.

To DavidPetrik 1)Schizofrenie neni dan za mysleni, nybrz zavazna psychiatricka choroba, pri niz dochazi k poruse regulace prevazne dopaminergni a glutaminergni neurotransmise ve frontalnim neokortexu a basalnich gangliich. 1)Jaký handicap taková "porucha regulace neurotransmise" způsobuje? Jak lze takový handicap otestovat? Jak lze dokázat, že někdo takový handicap má, když ten člověk říká, že žádný nemá? Odpovědi jsou: Žádný handicap tam není. Nelze otestovat. Nelze ho dokázat. Všechny skutečné tělesné nemoci JSOU handicapy. Člověk je skutečně nemocný, pokud NEMŮŽE dělat to, co by dělat MOHL (kdyby byl zdravý). Člověk je "duševně nemocný", pokud NECHCE dělat to, co by dělat MĚL (podle psychiatra). Takže "schizofrenik" je člověk, který "nedělá to, co by podle psychiatra dělat MĚL". Nikoliv člověk, který nemůže dělat to, co by dělat CHTĚL. Protože "schizofrenie" neoznačuje testovatelný HANDICAP nemůže to být nemoc. 2)Je možné, že existuje nějaká dosud neobjevená choroba, která nějak ovlivňuje mozek, to ale nic nemění na tom, že lidé jsou označováni za "schizofreniky" (a násilně hospitalizováni a často celý život psychiatry obtěžováni) pokud se chovají nemorálně- a ne pokud jsou nějak handicapováni. A nemorální chování není symptom choroby. Když už jste neurovědec, bylo by fajn, kdyby jste si přečetl nějaké "kazuistiky" "schizofreniků" a nespokojoval jste se jen s bezmyšlenkovitým odříkáváním psychiatrických dogmat. Nemůžu tady psát vše. Doporučuju vám své texty tady na Písmáku- tak do měsíce by tady měl být jeden o "kazuistikách" "schizofreniků". A přečtěte si Thomase Szasze. Můžete začít třeba na anglické wikipedii.

DavidPetrik
05. 03. 2012
Dát tip
@Honzyk: presunul jsem text do kategorie "uvahy". Naprosto jsem prehledl, ze takova kategorie na pismaku existuje. Hledal jsem "eseje". Diky za upozorneni. @fly_through: Do zmatku nepadejme. Jen okrajove: schizofrenie neni monoalelicka nemoc (tj. neni dedicna skrze jeden gen jako treba barva oci). Tudiz aby se projevila, je treba mutaci v nekolika genech a k tomu mohutny vliv okoli (jako treba stres, spatna vychova etc.). Nemyslis, ze Ti unikaji poklady lidskeho ducha, jestlize nectes zijici autory? Ale to jsi mozna nemela na mysli. Zdravim do Zooropy;-)

Honzyk
04. 03. 2012
Dát tip
p.s. ze neni fejtón, vis sam, ale na to sere pes, zeo..o)

Honzyk
04. 03. 2012
Dát tip
..ale text zajimavej, ne ze ne: pro me spis podnet...(?) *...(a toho si cenim)

Honzyk
04. 03. 2012
Dát tip
fly_through: lip bych ted nenapsal, ------------

DavidPetrik
04. 03. 2012
Dát tip
Doktora Koukolika znam. Byval v CR popularnim popularne-vedeckym autorem. Pro me byly zajimavejsi jeho monografie o funkcni neuroanatomii. Problem obecne naucnych textu je v tom, jak priblizit odborne nevedecke obci a pritom se nedopoustet vyraznych nepresnosti... Jinak stran vyjmecnych lidi: Milan Kundera uderil hrebik na hlavicku ve sve Nesmrtelnosti, kdyz rekl, ze lidi casto vice zajima, jak Goethe zil, nez co napsal. Sam tady na to hresim v povidce o Mozartovi a Beethovenovi, ale i jinde. Rozhresenim je poslouchat jejich hudbu nebo cist Nietzscheho;-) Na zacatek doporucuji Soumrak bohu. At se venku pekne cte. Posilam do Evropy teplo;-)

DavidPetrik
04. 03. 2012
Dát tip
Dekuji za komentare. Jsem vystudovany biofyzik, ale venuji se neurovedam. Schizofrenie neni dan za mysleni, nybrz zavazna psychiatricka choroba, pri niz dochazi k poruse regulace prevazne dopaminergni a glutaminergni neurotransmise ve frontalnim neokortexu a basalnich gangliich. Ale abychom neodbihali: kulturni prvky vyberu sexualniho partnera jsou u lidskeho druhu mnohem silnejsi nez u druhu jinych. Proto i osklivy David Hume nebo maniodepresivni Nietzsche mohou byt atraktivni, jakkoliv nejsou povahove normalni.

baaba
03. 03. 2012
Dát tip
plyvající při svém konzertu - oprav na plivající při svém koncertu ...přečetl jsem se zájmem. Smyslu jsem porozuměl, ale půlce slov nerozumím. Mám ale pocit, že než fejeton, ta je to spíš úvaha :) hezký den

Neposuzuji
03. 03. 2012
Dát tip
Slovo do diskuze: "Existují omyly, kterým svorně podléháme všichni, jakési idoly nebo klamy lidského rodu..." to řekl D. Hume, génius 18. století, filozof, který byl ošklivý, oteklý, kulhal, lakomý, sám si vyléčil duševní chorobu...milovaly ho ženy, nejznámější je láska madam Pompadoure (čím ji asi uchvátil?), neoženil se. Zajímavé téma. Nebezpečné téma?

blbka
03. 03. 2012
Dát tip
Já tedy tomu moc nerozumím, ale lidové pořekadlo říká, že vagína si vždy najde pro sebe toho správného. A to se v poslední době nějak vytratilo, nyní vím, že to je kvůli těm tvým mimikrům. Jenže , kam se tedy poděl ten ženský instinkt pro toho "pravého otce"?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru