Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

BOLEST

11. 01. 2002
3
0
1350
Autor
Jenda

BOLEST

 

 

   Je voda rozlitá na písek,

když máš žízeň,

ztracený adresář, když potřebuješ

nutně někomu zavolat.

Bolest je prezervativ nalezený po noci s dívkou,

která ti proto nepatřila,

bolest je tělo ženy,

její ňadra, její tvář,

která se smíchem brání vráskám,

je to i svrbění dávno uříznuté ruky,

kašel při vzpomínce na zápal plic,

    vítězný řev atleta, který

nemyslí  na budoucnost,

  - když ty víš, že bude..

Bolest je poznání, že

    jej nelze dosáhnout,

prázdná tabule, před kterou stojíš

a nevíš, co máš napsat;

oceán hořkosti,

v němž se zmítáš,

abys ji ze sebe smyl.

Bolest je pohled na slunce

jak zapadá

a při tom ti je tak smutno, protože víš,

že znovu vyjde,

- jako bolest, - konejší,

že budeš trpět, vyjde opět,

s děsivou pravidelností, krvavé slunce

větrné oblohy života, nádherné,

jasné slunce nad hlavou,

ve tvé duši, občas jediná

skutečnost, věrný průvodce,

který ti připomíná,

že pořád ještě žiješ... 


připomíná, že pořád ještě žiješ!!!!!!!!!! myslím že v tomhle se s tebou shoduji - naprosto! dík Taky sem už nakonci ani nečetl ale jenom pojídal očima slovíčka ani sem se jim nesnažil rozumět pomalu mě tohle uneslo mimo svět (není něco lepšího než tip???)

Jenda
16. 01. 2002
Dát tip
Bříza: Díky, Břízo za poznámku. Myslím si to samé co ty, jen se nedokážu vyjadřovat úplně a jasně. Překáží to mimo jiné v poesii.. to by ještě tak nevadilo - horší jsou nedorozumění s lidma, zvlášť s těma, který máš rád..** :))

Bříza
15. 01. 2002
Dát tip
Mari + Jendo: dovolte jen drobné podotknutí... jde-li o duševní "bolest", to, co brání člověku "konat", může být deprese. Ten balvan na cestě prostě odvalit nejde ... Je potom kruté přilepit člověku "nálepku" sebelítosti ... Jsi li plný duševní vitality, fyzické utrpení lze překonat snáz ... A ohledně vztahu "tvůrce - bolest" ... což rození věcí nových není provázeno bolestí, úzkostí a strachem ?

Jenda
14. 01. 2002
Dát tip
Marigold: Drahý příteli! Trefil ses podle mě úplně ve všem - moc jmě těší, že jsi odhalil poentu, kterou jsem dal do básně, stejně tak myslím jako ty totéž o Bílkových sochách. Možná ale u Bílka bylo oboje - určitě i taková bolest, která nutí k hrozným výkonům, k pokusům o spasení a vykoupení krásou, láskou a hledáním..s těmi umírajícími je to asi složitější. Ale bude to zhruba tak jak říkáš. Ta sebelítost je dobrej pojem - ono ale bolest zní tak vznešeněji, hlubšeji.. Díky, Tomíku** :))

Čajke
11. 01. 2002
Dát tip
kdo nezná (a nemá) bolest, jako by nežil....určitě Tip! jinak bacha na překlepy (s dívkou)

Jenda
11. 01. 2002
Dát tip
Díky, Čajke, už jsem to opravil...:))

kachnička
11. 01. 2002
Dát tip
...většinou ses trefil...*

Marigold
11. 01. 2002
Dát tip
No...je tam jeden zvláštní moment - asi poenta, protože je to k závěru, jak říkáš, že bolest ti "připomíná, že pořár ještě žiješ"... To je myslím možná ještě hlubší, než vůbec dohlédneme... Slyšel jsem (posuď sám, je to tvůj obor), že lidé, kteří mají smrtelná zranění a jsou velice blízko smrti už nic necítí... Další věc, která mne napadá je, že když cítíme bolest fyzickou, tak se hned instinktivně snažíme odhalit a odstranit to, co bolest působí. Ale když prožíváme duševní utrpení, tak se o to někdy ani nesnažíme...dost mne v tom kontextu dráždí Bílkova socha "Tvůrce a jeho sestra Bolest". Nejsem si jist, zda je to správně... Mělo by to možná znít "Tvůrce a jeho sestra Sebelítost"...Na druhou stranu obojí i Bolest i její karnevalová alterantka Sebelítost mají cosi společného... Jsou průvodkyněmi... Ale zatímco Bolest nám někdy otevírá oči, vedouc nás na "pastviny zelené" a k "tichým vodám" (23. Žalmu), vodí nás Sebelítost jedinou cestou k přívozu řeky Styx... Marigold

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru