Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ZA ŽIVOU PŘÍRODOU VESUVU

17. 03. 2012
11
25
4219
Autor
vesuvanka

http://i791.photobucket.com/albums/yy200/vesuvanka/2010/1005.jpg

<img src=http://i791.photobucket.com/albums/yy200/vesuvanka/2010/7.jpg>

ZA ŽIVOU PŘÍRODOU VESUVU...

Campania felix - Šťastná Kampánie, tak nazval Plinius starší krajinu v oblasti Vesuvu pro její krásu a úrodnost. Název Kampánie pochází z latinského slova "campus" - pole. Úrodnost krajiny je dána nejen půdou ze zvětralých sopečných hornin, bohatou na minerály, ale i velmi příznivým středomořským podnebím, které se vyznačuje horkým suchým létem a mírnou deštivou zimou. Sníh se objeví občas jen na vrcholu Vesuvu, kde se udrží pouze několik dní.

Díky teplému podnebí se zde sklízí úroda na polích dvakrát do roka. Kromě obilí se pěstuje zelenina, na svazích Vesuvu jsou ovocné sady (meruňky, broskve, třešně, višně, švestky) a vinice. Proslulé je víno Lacryma Christie (Kristovy slzy). K názvu vína se pojí několik pověstí., Jedna z nich líčí, že Kristus při svém nanebevstoupení vzhlédl k Zemi a při pohledu na krásu vesuvské krajiny zaplakal dojetím a jeho slzy dopadly do míst, kde byly vinice.

Rostlinné společenství na svazích Vesuvu je velmi bohaté a pestré, bylo napočítáno přes 900 druhů rostlin, z toho 23 druhů orchidejí.

Vydáme se výš do úbočí, kde začíná pásmo lesů. Na jižních, sušších svazích, byly vysazeny pinie, středomořské borovice a duby. Na dalších svazích, zejména pak na severním úbočí Monte Sommy vyrůstají listnaté a smíšené lesy, ve vyšších polohách převládají borovice. Z listnatých stromů zde rostou: vždyzelený dub cesmínový (Quercus ilex), dub pýřitý, který známe z našich teplejších krajin, dub letní, habr, kaštanovník jedlý (Castanea sativa), akát, neapolská olše (Alnus cordata), javor horský, líska (Corylus avellana), která roste jako strom i jako keř. Na skalních útvarech Monte Sommy, ale ve stěnách kráteru Vesuvu se jako pionýrský strom usídlila bříza bělokorá (Betula pendula). Z keřů jmenuji alespoň hloh červený, pistácii, myrtu a kručinku.
Orchideje rostou na okrajích lesů, například růžově kvetoucí "motýlí orchidej" Anacamptis papilionacea, bíle kvetoucí okrotice dlouholistá (Cephalanthera longifolia), která se vyskytuje jen velmi vzácně i u nás (v Českém středohoří) a další druhy.

Horní hranice lesa je přibližně v nadmořské výšce 800 m. Nad ní pak pokračuje pásmo keřů, z nichž nejvíce upoutají naši pozornost žlutě kvetoucí kručinky, vytvářející rozsáhlé porosty. Je jich více druhů, například kručinka vonná (Genista odorata), janovec (Cytisus scoparius), kručinka španělská (Spartium junceum) a kručinka etnenská (Genista aetnensis), která byla dovezena začátkem dvacátého století. Kručinka etnenská dorůstá do výšky až 3 m. Rozkvetlé kručinky, vyrůstající z lávy, okouzlily italského básníka Giacoma Leopardiho, žijícího v 18. století, a inspirovaly ho k napsání oslavné básně "Ginestra" Kručinka.
V blízkosti kručinek často roste druh kozlíku Centranthus ruber (italsky Valeriana rossa). Tato poměrně vysoká rostlina potěší bohatým květenstvím karmínových květů. Jsme v místech, kde se rozehrává symfonie vesuvských barev...

Nad 1000 m následuje "království popelu a lávy", které je zvolna osídlováno rostlinami. Je to jedno z nejzajímavějších míst, kde můžeme pozorovat návrat života do míst zasažených erupcí, zprvu pomalu. Trvá zpravidla několik let, než se objeví první rostliny, Na červenavé lávě (lava rossa) se uchytí průkopník života - endemický lišejník Stereocaulon Vesuvianum stříbřitě šedé barvy. Následuje šťovík Rumex scutatus, vytvářející ostrůvky. Směle k vrcholu šplhá i Valeriana rossa, stejně tak pelyněk (Artemisia variabilis). Tu a tam zazáří žlutými květy smil italský (Helichrysium italicum). Silenka oživí lávu bílými květy. Místy vyrazí první pruty kručinek, na jiném místě se rozrůstá jetel Trifolium cherlere, jehož huňaté květenství připomínají náš jetel rolní, liší se bělavě-zelenavým zbarvením a kulovitým tvarem. Další zajímavou rostlinou je žlutě kvetoucí mák Glaucium flavum, který se dostal z Californie do západní a jihozápadní Evropy a v roce 2006 se objevil na Vesuvu. A další a další... Na jihozápadním svahu se objevuje souvislejší pás zeleně, který postoupil téměř k vrcholu. Některé rostliny sešplhávají do stěn kráteru - zejména výše jmenovaný šťovík, Valeriána a pelyněk a bříza. Šťovík a valeriána se začínají uchytávat v prasklinách lávového proudu z roku 1944, v blízkosti této kamenné řeky vytváří valeriána souvislejší porosty.
V západní stěně kráteru vyrůstá v blízkosti fumarol vzácná tropická kapradina Pteris vitata, jíž vyhovuje horké a vlhké mikroklima.

Uvedla jsem jen něco málo z bohaté a různorodé flory, pestrá je i fauna. Žije zde 26 druhů savců, z nichž jmenuji alespoň lišku, lasici, kunu lesní i skalní, divokého králíka, zajíce evropského, ježka, plcha a další drobné hlodavce.

Na Vesuvu bylo zjištěno 138 druhů ptáků, z toho 62 druhů hnízdí pravidelně a ostatní se vyskytují přechodně při podzimních tazích - Vesuv je v blízkosti migračních tras, takže ptáci zde odpočívají a načerpávaí síly k dalšímu letu. Stálí opeření obyvatelé Vesuvu jsou poštolky, jestřábi, sovy (sova pálená, puštík obecný, kulíšek nejmenší), strakapoud, dudek chocholatý, kukačka, holub hřivnáč, kos, červenka, sýkora koňadra, sýkora úhelníček, mlynařík dlouhoocasý, rehek, konipas bílý, stehlík, několik druhů pěnic, slavík a mnozí další. Ve skalách pod vrcholem hnízdí krkavci.

Na vrcholu se často setkáme s vyhřívající se ještěrkou zelenou. Z dalších plazů e vyskytuje zmije obecná, z obojživelníků ropucha obecná, která žije v lesích na svahu Monte Sommy.

Pestrá je i motýlí fauna - bylo zjištěno 44 druhů motýlů. Můžeme se tu setkat s otakárkem fenyklovým i ovocným, několika druhy bělásků, modrásků a baboček - například babočkou bodlákovou, babočkou admirál. ale i s exotickou babočkou Charaxes jasium, která je tmavě hnědá s oranžově žlutými lemy na křídlech. Hojným motýlem je žlutásek čilimníkový (Colias crocea), nápadný kontrastem žluté barvy křídel s širokými černými lemy a tečkou na předních křídlech.

Rostliny a živočichové na Vesuvu vytvářejí unikátní společenství na vulkanickém půdním podkladu, které si zaslouží přísnou ochranu. Proto zde byla v roce 1995 vyhlašena přírodní rezervace "Parco nazionale del Vesuvio", zahrnující Vesuv i Monte Sommu.


25 názorů

vesuvanka
02. 04. 2012
Dát tip
Markel, děkuji za zastavení a milý komentář i tip :-))). Mám radost, že jsem Ti připomněla návštěvu Vesuvu. Nevím, v kterém roce jsi tam byla, ale určitě od té doby květena "poskočila" směrem k vrcholu i do stěn kráteru :-)))

Markel
01. 04. 2012
Dát tip
Díky, hezky jsi mi připomněla ty svahy a květenu s motýli, musím si prohlédnout zase fota, co jsem tam pořídila a už dlouho neviděla - T

vesuvanka
19. 03. 2012
Dát tip
Bracho, těší mě, že se Ti dílo líbí, děkuji za zastavení a milá slova :-)))

Bracha
19. 03. 2012
Dát tip
pěkné jako vždy, včetně obrazu*

...nojo,porád

vesuvanka
19. 03. 2012
Dát tip
FranTišku, díky, i Tobě krásný den :-)))

...krásný den :)

vesuvanka
19. 03. 2012
Dát tip
FranTišku, děkuji za milé zastavení a komentář. Třeba se Ti někdy poštěstí a cesta na Vesuv vyjde. Dovětek se Ti povedl, má něco do sebe :-)))

...začínám litovat,že jsem tam nebyl a asi už nebudu *Ď obázek+ "Vesuv jsi a v Vesuv se obrátíš"

vesuvanka
18. 03. 2012
Dát tip
avox, děkuji, mám radost, že se Ti obrázkylíbí :-))). K dílu jsem obrázky nepřidávala, ale do prologu ano. Fungovalo to dobře, ale po nějaké úpravě (možná, před třemi, čtyřmi roky) už obrázky do prologu nešly vkládat. Jsem ráda, že obrázky se dají vkládat alespoň do kritik, ono to přece jen oživí dílo.

avox
18. 03. 2012
Dát tip
to je škoda, ale i v komentářích jsou pěkné, už jsem to dlouho nezkoušela...

vesuvanka
18. 03. 2012
Dát tip

vesuvanka
18. 03. 2012
Dát tip
avox, ještě jsem se vrátila a děkuji za radu. Zkusila jsem vložit jiný obrázek přímo k dílu, ale nefunguje to. Tak vložím opět do kritiky.

vesuvanka
18. 03. 2012
Dát tip
Liduško, děkuji za přečtení a milá slova :-))). Byla to nádhera a jsem ráda, že se mohu o svoje pozorování a studie, v nichž stále pokračuji, podělit i s ostatními čtenáři.

vesuvanka
18. 03. 2012
Dát tip
Diano, děkuji za zastavení a milá slova :-))). Vesuv mě přitahoval už od dětství (později i další vulkány a krajiny vulkanického původu) a jeho návštěva v roce 1998 byla pro mě jedinečným zážitkem a velkou inspirací k psaní a malování a navíc impulsem ke studování jeho živé přírody, která je úchvatná. Proto jsem dostala nápad zpracovat svoje pozorování a studie do tohoto dílka, které zdaleka nemůže vystihnout bohatství flory a fauny Vesuvu. Pohledy z vrcholu jsou nádherné, stejně tak i barevnost krajiny.

Alegna
18. 03. 2012
Dát tip
království popelu a lávy Janičko, to musí být krása, když to tak popisuješ, díky za přiblížení i poučení*

Diana
18. 03. 2012
Dát tip
Krásně popsáno *** Osobní pocity jsou téměř nesdělitelné. Vystoupat na Vesuv, pohlédnout do jeho kráteru a pak se z výšky rozhlédnout po tom ráji je zážitek na celý život! Díky za připomínku.

vesuvanka
18. 03. 2012
Dát tip
nevím,neznám - děkuji moc :-)))

fajn:)

vesuvanka
17. 03. 2012
Dát tip

vesuvanka
17. 03. 2012
Dát tip
17.03.2012 22:24:24 Vendula Opět žasnu nad tvými vědomostmi a děkuji, že se o ně podělíš* 17.03.2012 22:35:48 vesuvanka nevím,neznám - děkuji za přečtení a milá slova, moc mě těší, že máš dílo v oblíbených :-))). Vendulo, děkuji za přečtení a milou odezvu :-))). Příroda je moje velká láska, bohatý život na Vesuvu a na dalších vulkánech, i těch vyhaslých, mi učaroval. Omlouvám se všem za zmatky, které jsem tu způsobila tím, že se mi podařilo vložit dílo ještě i do dílny, což jsem nechtěla. Proto jsem zde překopírovala kritiky z dílny, kde jsem díla smazala.

vesuvanka
17. 03. 2012
Dát tip
renegátka, nevím, neznám, děkuji za přečtení a milá slova. Moc mě potěšil váš zájem :-)))

vesuvanka
17. 03. 2012
Dát tip
17.03.2012 21:45:27 renegátka přečetla jsem s velkým zájmem 17.03.2012 21:51:12 nevím,neznám musela jsem si to dát do oblíbených A hned se tam přemísťuju:! (tedy jen nefyzicky) Dík, moc krásné:)

vesuvanka
17. 03. 2012
Dát tip
avox, děkuji za přečtení a milou odezvu :-))) Osobní pocity jsem popsala v díle "HORA SE ŽHAVÝM SRDCEM", na nějž posílám odkaz - bohužel ho neumím zamodřit, aby se otevřel při kliknutí: http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=118388

avox
17. 03. 2012
Dát tip
Do prologu obrázek vložit prostě nejde, jen přímo do textu. Pěkně jsi to všechno popsala, hotová encyklopedie, jen mi tu trochu chybí takové ty osobní pocity :-)) */

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru