Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Po dešti

22. 03. 2012
2
4
1773
Autor
claymen

 

Po dešti se vždycky rád procházím. Všude je prázdno, lidé ještě nevylezli ze svých cukřenek. Báli se, že by mohli dopadnout jako cukr. Že by z nich déšť odtrhával kusy bílých krystalů. Já jsem se nebál.

            Vlhkost oblečení se se sluncem vytrácí jako dívka po krátké noci a už jenom čvachtání v botách mi připomíná, že jsem promokl až na kůži. Když po dešti pohlédnu na nebe, na ten krásný rozvod mraků, jejichž soudce je rozhání od sebe, je to jako probuzení z noční můry. Jako nástup krásné drogy. Svět se projasní a na mé smysly začnou útočit nejrůznější vjemy jako psi, kteří utekli z útulku a už neví, jak milovat člověka. Chtějí se k němu dostat hned, chtějí ho jen pro sebe. Naskáčou na něj a začnou jej dusit, kousat do krku, ukousnou mu ty legrační růžové výčnělky na hlavě a odběhnou si s nimi hrát. Slunce se snažilo prostrčit své paprsky přes listí stromů, kde ještě stále perlily malé vzpomínky na déšť. Když jsem zavřel oči a hřál si tvář v jeho světle, najednou jsem všude kolem cítil mokrou trávu. Začal jsem se prodírat obrovskými stébly této vůně, která mě omračovala a lákala medovým hlasem: „lehni si na mě, tak lehni.“ Nešlo odolat.

             Vleže jsem prsty vískal stébla, jako vlasy té dívky. Dívky z přirovnání? Dívky, která žije na vnitřní straně víčka? Někam odešla a tak jsem víčka pomalu zvedl a hledal obrazce v nadýchaných mráčcích vyfukovaných nebeským kuřákem. Nejenom lidé si po námaze dají cigaretu. Ta malá kapka jedu je po takové bouřce zasloužená.


4 názory

lastgasp
26. 03. 2012
Dát tip
Přečetl jsem se zájmem. Přirovnání vskutku originální, až na to, že nejdou v jedné rovině, dokonce proti sobě. Děj se trochu převrací z idylky do horroru. Přesto dávám tip.

claymen
25. 03. 2012
Dát tip
Tak děkuju. K tomu odtrhávání kusů, to ještě pokračovalo to přirovnání k cukru, voda rozdroluje cukr na kusy... (já osobně mám rád dívku z vnitřní strany víčka)

StvN
24. 03. 2012
Dát tip
Patos nad patos. Prirovnani jsou pravda originalni, ale tady to nevidim jako vyhodu. Spise jako slabinu, protoze text svym zpusobem zesmesnuji.

Janina6
24. 03. 2012
Dát tip
Jako líčení docela fajn, nenašla jsem tam moc klišé, kterým se popisující obvykle nevyhnou. Některé nápady jsou pro mě nečekané a osvěžující, jako třeba cukřenky nebo nebeský kuřák. Vyjádření "déšť odtrhával kusy" mi ale přijde nějak nepatřičné, neumím si představit déšť, který něco v kusech "odtrhává", to už by muselo být nejmíň krupobití. A ty mluvíš o příjemném romantickém dešti. Stejně tak mi přijde přehnaná v místě, kde přirovnáváš útočící vjemy ke psům, ta část "ukousnou mu ty legrační růžové výčnělky na hlavě a odběhnou si s nimi hrát". To už je jako z hororu, nálada se tím prudce změní takřka na opačnou, a nevím, jestli to byl záměr tvého popisu. Jinak drobnosti - "v botech" ne, raději "v botách", a "vleže" se píše dohromady.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru