Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Potřebuje čas mosty z masa a kostí?

23. 03. 2012
18
19
2623
Autor
Whitesnake

 

Tři černé vteřiny

zas odložil jsem stranou...

Do ticha mokřiny

slz

které nepřestanou

kanout a vpíjet se

do tmy jež zbyla v lidech...

 

Sní bílé ovečky o temných androidech?

A potřebuje čas

mosty

z masa a kostí ?

Když sám je nehmotný

horizont událostí

 

nevím

 

ač chtěl bych vědět

 

Všechno je relativní

prober se

proboha

nebo mi aspoň plivni

do očí

že jsem zas unášen protivnou zvědavostí

a kladu otázky

co vyrostly mi v hlavě...

 

Je mlha rajský plyn když kane popelavě?

A potřebuje čas

mosty

z masa a kostí ?

Určitě

 

jinak se nenapne

přes obzor

do krajnosti

a křehká ruka tvá

tiše jej zavine

jak sladké kornouty

spletené z hebkých vlasů

 

Já s tebou

Se mnou ty

 

za hranicemi času

 

...


19 názorů

Whitesnake
19. 04. 2012
Dát tip
Zdendo, moje verše jsou často prokládány různými fórky a odkazy, což povrchní čtenáři neocení :-) Rajský plyn (druhdy se používal v medicíně jako anestetikum) je těžší než vzduch, ale nemujsí být ještě mlhou, které skryje určité věci. Dík za zastávku.

koloušek
28. 03. 2012
Dát tip
T*

Alegna
25. 03. 2012
Dát tip
pěkné verše, ano všechno je relativní

Oslovilo mne to. Tipuji*

Diana
24. 03. 2012
Dát tip
Přínosný koment, Kapso. Možná by se našlo ještě více pohledů na čas. :-)

Whitesnake
24. 03. 2012
Dát tip
Zdendo, absolutně v pohodě... jsem zvyklý, že mé zpracování veršů někoho prostě k smrti nudí anebo oslovuje - málokdy něco mezi tím. primárně jsou to prostě vázané verše s filozofujícím podtextem, jehož zpracování ti připadá nudné. To, znamená, že na literárním serveru správně hodnotíš úroveň dílka a nikoli jeho metafyzická přes - nejsme na vědeckém sympóziu. Jen měj prosím na paměti, že každá otázka v tomto textu má svoji podstatu, kontextní logiku a relevanci. na to jsem citlivý, ve svých verších si zakládám na různých odkazech, rezonancích a přesazích, což ovšem vyžaduje poněkud vnímavějšího čtenáře. Jakoukoli negativní kritiku snáším naprosto bez problémů, takže díky.

Kapsa
24. 03. 2012
Dát tip
Taková Einsteinovská poesie. Z lidského hlediska pokud čas nemá pozorovatele - neexistuje. Z pohledu kvantové fyziky - čas v podstatě neexistuje Z pohledu klasické fyziky - je všudypřítomný

renegátka
24. 03. 2012
Dát tip
velmi pěkné, obdivuhodné

Diana
24. 03. 2012
Dát tip
Armand - ano, čas mne děsí. Všechno relativizuje a přivádí do nicoty. A máš pravdu, má hlavu hada. V tom metaforickém slova smyslu. Hada z ráje, hada lháře, zrádce, záškodníka... Jinak ale hady obdivuji, jsou to nádherná elegantní zvířata. V rukách je odnáším z lesních cest, aby je někdo nepřejel nebo nezašlápl. Whitesnake - mne oslovila velice hned první sloka.

Armand
23. 03. 2012
Dát tip
Zdenda: použil jsem tvou reakci jako příklad - a měl jsem zdůraznit, že to byl pouze možný závěr. Avi jsem ti neposílal, protože má reakce byla určena Dianě. Domníváš se že reakce typu: "je to dost veliká nuda" nebo hodnotící výrok: "primitivní vyprávění" je respektující reflexí autorova díla? Nezáleží na tom, zda je to čas, čeho se bojíme. Někdy stačí odvaha ukázat svou tvář. Nechce se mi věřit, že to jediné co jsi chtěl ze sebe ukázat reprezentují slova "dost veliká nuda" a "jakési primitivní vyprávění".

Armand
23. 03. 2012
Dát tip
Výborná otázka, potřebná a od tebe celkově nezvyklá pozice básnická. Mně oslovuje, že je v ní víc z tebe, než jak je u tebe zvykem. Ukazuješ maso a kosti a sbíráš svůj čas opatrně do rukou. Možná opatrně. Rozhodně - to na každý pád. osloven, díky! * Diana: ale existuje, a jak - není tak neznámý a neexistenční jak se ti možná zdá. Jen ho nepoznáváš, když ho vidíš. Ty speciálně z něj máš strach. .-) I Zdenda z něj má strach, jen on svůj balí do okázalého nezájmu. Ale kdo nezná Čas, nebo se ho bojí, nemůže jím projít za hranice a setkat se tak jako to hezky na konci píše Whitesnake. Ostatně Čas má hlavu hada. Nebo draka, chceš-li.

Diana
23. 03. 2012
Dát tip
Také si myslím, že "potřebuje čas mosty z masa a kostí"... Dobrá úvaha. Čas mi také vrtá hlavou. Vlastně neexistuje a takovou má moc! :-)***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru