Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Afrika dvě

Výběr: Pomerančová
01. 04. 2012
30
67
2669

„Králík byl vynikající, strejdo, už dlouho jsem si tak nepošmákl.“

„To néni možny, jak te mě vališ! Já jim králika každó soboto ož dobře padesátym rokem a eště sem temo na choť nepřešil! Co chceš na piti?“

„Já nevím, třeba zase Thé a la Ménthe?“

„Žádny te lamente, kafé si dáme! A pořádny, veleky. Žádny africky. To bes nevěřel, jak se v tém póštnim krajo špóroje s vodó. Tam si poročiš kafé, přenesó tě ho takové náprsteček a z něho se eště pomalo práši! A co se na ňho načekáš, božemuj, za to dobo bes do okna vehleděl diro!“  

„No to víte - Afrika. Maroko je země, kde včera, dnes a vlastně kterýkoli den, znamená až zítra.“

„Nó, to ja, to máš recht. Nérozšiřeňéši ževnostě tam só - otlókač špačku a chetač lelku.
To tě kdese dávno, tak z kraja dvanástyho stoleti, ve městě Fezo stavěle mešito jakymose pano Hassanovi. Měla to bet veleká mešita, tož to take tehdá belo veleky staveniště. No a co mesliš včel? Div divóci, hleďte na te zázrake, kdo be to bel béval řekl! Eště furt je to staveniště!“

„Tak to ne, žádné přeskakování! Ještě před chvilkou slyším, jak jste zapíjel nezdařený výstup na Kosíř v čelechovické hospodě. A najednou švih - chodíte po Fésu? Já to chci pěkně od začátku! Nebo ne, stačí od toho, jak jste vystoupil v Maroku z letadla.“

„Co plkáš, z jakyho letadla? Copak so Róčild, abech lital éroplánem? Leda be mně dale letenko k stáni! A pro našenca je decke lepši zvostat dule a přát si bet ve vzdocho, než bet v luftě a přát si bet na zemi.
Autobusem sme jele! Ale pěknym, velekym. S televizó, co furt nešla, s klimatizácijó, co zas furt šla a aji se záchodem, na keré jit šlo, ale nemuhlo se. Pré to pak smrdi, kázal ten šofér, zaklapl dvirca a ož sme jele.
Vedlivá mě se tě olapila taková čaplena jakáse. Paňmáma, pravda, šerši jak delši, a ošklevá tě bela... Ta be muhla strašet závodně za SK Žblebětín! Ale jináč dobrosrdečná a dajná. Co sme vejele, jož táhala z kabele makovy bochte, řizke, kvašáke a véca na tvrdo. Já néso žádné fiškulin, keré kdež přende na náštěvo, pobidneš-le ho řiká: nechco, nechco -  ale bere obóma. Ale tož, kdež baba notila...
Pěkně nám cesta obihala. Já sem vetahl pleskačko šlihovice, pilo se, projele sme Německem, pilo se, ve Franceji se mně ož ta osubka začinala vcelko pozdávat a jak sme si to štrádovale Španělama, bela tě z ni najednó dočesta pohledná robka! Co si zpominám, tož ta paňmáma šlihovico ani nepila, ale aji tak nám ji ráno v pleskačce moc nezbelo. No, mám tě z teho véleta takovó hromado nezapomenotelnéch zážetku, že si jich všecke ani nepamatojo!“
 
„Tak na paměť jsem vám přivezl znamenitý lék,“ usmívám se významně a šátrám v batůžku, „kam se na tohle hrabe Gingko biloba.“

„Trnkovy kapke? Tož to ja, to si dám řict, to včel pude samo.“

                                                                   ><

„Ož drohé deň k polednimo sme zastavile v Barcelóně. Žádná sláva, tě povim. Hromade poolečnich komediantu, křevy dome a rozestavěné kostel od jakyhose Gaudího, veleké park, veleké vodotresk na renko a zavřeny muzeum čokuláde.
Třetiho dňa sme spale v Maláze, a na štvrté deň z rána, jož sme čmadile loďó do Afrike. Řekno tě, to moře zas tak veleky néni. Na drohym světadile sma bele raz dva. Ale to moře léster, co sem mosel vepsat! To bes nevěřel, na co všecko só tam ti óřednici zvědavi:
Jaké so kreminálni ževel a terorista, jaké so strašlevé homosexuál, ešle mám AIC, s keréma zviřatama nérači obcojo, ešle prodávám spiš droge nebo prostitutke...
Tož sem jim odpověděl óhrnem, abe s tym šle do řeti, a belo to.
Potem mě jeden óřada dal do paso štempl, jinači kancelista drohé štempl, třeti potentát to zhlidl, ešle to ti prvni dvá orazitkovale jak se patři a štvrté eště zkontróloval, jak to razitkám v tem paso sloši. Na tem černym kontinento majó načesto jinši plenoti časo. Tře ledi před okynkem - to je tě fronta na cely odpoledně! Teprv tam sem pochopil véznam neprustřelnyho skla o téch přepážek. Ja ja, meslim si, jak pótnika ovitá celnik, tož tak ho v tem krajo bodó vitat aji ledi. A rychtyg! Šak k temo eště dondo. Ale poslóché senko, te nenaliváš! Tož honem, ať mně slóži paměť!

Hergot, ta piše, že be se to dalo čist! Vidiš, hneď je to lepši.

V městě Asiláho sme nocovale v bungalovech. Žádny hleněny pastóške pokrety palmovym léstim, jak be našenec čekal. Pěkny festovni baráčke to bele. Ale ten luft! Všade dosno jak v prádelni a smrado, jak na jarmarko v Loštěcich.
Všeci v to rano hodile kufre za dvirca a jak zdrnčeni hneď trapem verazele do nočnich olec. Akorát já si ovážlevě povidám - Cyrile, nebeť na sebe tak hrrr, eště si Afrike ožeješ do aleluja, a šil sem spat. No co, v cimře sem měl klideček, teplóčko a šlihovičko.
Venko bel kravál, smrad a Atlantik.“



67 názorů

Jsem polichocen.

Moc krásný text, je vidět, že umíš. Pobavila jsem se a čte se lehce, snad neurazím výběrem :-)

V některých komentářích jsem už psal, že velmi podobně na mě mluví všichni sousedi už pátým rokem (co jsme se přestěhovali na vesnici). Původní šablonou je však moje babička, která jinak než hanácky nemluvila a jejíž průpovídky se staly nesmrtelnými.

Lakrov
27. 04. 2012
Dát tip
Dokážu se smířit s tím, že je vymyšlená ta cesta; ale že ani postava "stréca" nemá nějakou reálnou předlohu, se mi zdá neuvěřitelné. Děkuji za poodhalení karet :-)

Lakrov - musím s uzarděním přiznat, že se opět jedná o mystifikaci. Cestopis je jen kulisou pro snůšku paušalizujících a povrchních glos z pohledu "stréca" (z dědinky, kde ještě lidé mluví jakousi staroslověnštinou), jenž se jede podivovat krásám Maroka. Cesta je pochopitelně v režii cestovní kanceláře, tudíž vidí jen to, co se každý dočte v prospektech a recenzích jiných rádoby cestovatelů. Inspirovaly mě právě tyto unáhlené závěry a emotivně podbarvené vyprávěnky nadšených výletníků, jejichž zážitky byly tak nezáživné, až to vzbuzovalo veselí.

Lakrov
27. 04. 2012
Dát tip
Opět si chvilku musím zvykat na nářečí, některou větu přečíšt dvakrát, ale p prvním odstavce už to jde. Postupně mi dochází, že se jedná o takový subjektivně podaný cestopis -- záznam pocitů z cesty, kterou jsi možná podnikl sám, ale za vypravěče jsi zvolil někoho ze svých známých (těžku si představit, že by sis takovou postavu jen tak vymyslel, stejně jako hromadu lejster, jíž je provázen vstup na jiné kontinenty :-) ). Opět se docela bavím -- možná i proto, že se začíná ukazovat, že jede o cestopis a ne jen o prvoplánovou srandu :-)

to takiiii:DDDD

Tak tak. Talentovaný jsem po strýčkovi a mazaný jsem po čertech.

máte fajn stréca, pane Kfjetoni, vi ten talent máte asi po něm:D

Kapsa
05. 04. 2012
Dát tip
:)

nostalgik
05. 04. 2012
Dát tip
...kravál, smrad a Atlantik. Těším se, co bude dál... **

FAE BOMB
04. 04. 2012
Dát tip
Tu imunitu jsi vodhadnul celkem přesně! :-) Teda aspoň pro člověka chytrýho, kterej z těch 0,3% pak bude přiměřeně blbej... Hlupákům/volným veršotepcům však jen nealko! Vezmu svůj alkoholtester a ty sežeň IQ testy. MUDr. Vaud, dorazí-li, bude dbát na přesné dávkování, pročež všichni pak budou duševně na stejné úrovni a budou si rozumět! :-))

Fae B - Nejspíš budu nucen uspořádat písmácký sraz u mě doma. Zájemci se už množí jako kvasinky. Ale číst a recitovat se bude až po dosažení imunity vůči volným veršům, což jsou přibližně tři promile alkoholu v krvi. Jenom musím vymyslet, jak na to šetrně připravit manželku. A nejspíš i sousedy.

FAE BOMB
04. 04. 2012
Dát tip
Neodolal jsem a nahlédl znova. Z těch komentářů se leckdo mnohé dozví. Každopádně doufám, že se spolu někdy někde uvidíme. Taky bych samozřejmě, s plným respektováním vašich měr a vah, koštnul tvojí slivku a zajed' to malym kouskem uzenýho. Jen mi, prosim, neřikej, ať počkám chvilku, nebo jestli nemám ňáký drobný... (-:-)

Toscana
04. 04. 2012
Dát tip
Ahááá, Jaka-Marus kvůli obalu, nikoli obsahu. Tak to už zní mnohem líp, jinak bych si fakt musela myslet, že jsi u strýčka zvlčil! :o)))

MKB - Správně - do školních osnov. Mladé generaci je třeba cestování otrávit. Nebylo snad už dost všech těch Náprstků, Hanzelků, Zikmundů, Fričů a Holubů? Vlastenectví by měla dnešní mládež pěstovat. Ale co hlavně - nám starším vydělávat na důchody!

MKbaby
04. 04. 2012
Dát tip
Ačkoliv je to psáno zřejmě maďarsky, přece tomu rozumím! Pozoruhodné cestopisné dílo, slibující navíc dodatečné vzdělání čtenáře v etnografii, topografii, mikrobiologii a zdravé výživě, jakož i v přehršli dalších vědních oborů, to vše doprovázeno imaginární vůní třiapadesátiprocentního léčiva :) Doporučuji ku vzdělání školních dítek zařadit do osnov výučby!

VH64
03. 04. 2012
Dát tip
Správné otázky! V Medině jsem zcela nehrdinsky zabloudil taky. Vzpomněl jsem si na radu jít po vodě a aplikoval jsem jí na cesty, vždycky jsem zahnul na lepší dlažbu nebo asfalt, až mě to vyprdlo za městem. Zašel jsem si tak pět sedm kilometrů, ale funguje to. Se střevní faunou to tak snadné nebylo.

Toscao - zatím nech na hlavě. Jsem zvědav, do kolikátého dílu ti to nadšení vydrží. ((-: A na JakaMarus mi nesahej. Uvnitř je sice utrejch, ten my nahrazujeme slivovicí, ale ta flaška!. Díky geniálnímu anatomickému řešení se dá snadno nosit v náprsní kapse a podélné i příčné vroubkování zaručuje, že ti nevypadne ani z ruky mastné od ovaru.

Toscana
03. 04. 2012
Dát tip
ježiši, a v komentech Jaka-Marus??? Takovej utrejch! :o)))

Toscana
03. 04. 2012
Dát tip
Hanácké míry asi budou opravdu trochu jinde - v tvém pojetí "trocha uzeného" je taky narvaná udírna, kterou by běžná rodina kdekoli jinde než na Hané měla na půl roku... :o))) Mj. plenoti časo mě taky rozbilo na malý kousky. Je to prostě geniální od začátku do konce! :o)) *t

VH64 - stačí trošku zalistovat a zasurfovat. Informací je všude hromada. A když se přidá trocha fantazie... Nestrachuj ty se nic, na všechny významné charakteristické znaky Afriky se dostane v dalších dílech. Nezhyne náš hrdina horkem a žízní v saharské poušti? Najde zpáteční cestu ze zrádného labyrintu ulic Fésské mediny? Podaří se našemu dobrodružníkovi normalizovat střevní mikroflóru? Pomůže mu v tom firma Danone nebo Rudolf Jelínek? Tyto a mnoho dalších otázek bude zodpovězeno! Sledujde další pokračování!

VH64
03. 04. 2012
Dát tip
Vida, stačí přečíst komentáře a odpovědi, a vím skoro všechno, na co jsem se chtěl zeptat. A odkud čerpal pan Karel May Zahájský? Ono je to totiž úplně přesný, ještě kluci práčata a kradáci všude všude. Vlakem to taky neni špatný, chybí sice tetka s proviantem, ale jsou Arabové. Všeho druhu.

jejdavilda - já vím. (-:

Anita09 - nemohli mě slyšet. Museli by zvednout zadky a přijet do Brna. Pak by ovšem nestihli v televizi další poutavý díl Hlasu ČeskoSlovenska a to by byla jejich smrt.

Lydie - vidíš, mít doma Hanáka je terno! Ale - "vytiskla jsem nového Květoně," mě báječně pobavilo. To zní, jako bys tiskla Obranu lidu, nebo Katolický věstník. ((-:

jejdavilda
02. 04. 2012
Dát tip
*

Anita09
02. 04. 2012
Dát tip
A to jste to měli slyšet v Brně když to Květoň sám četl na veřejném čtení. To co jsem stěží lousklala s hanáckým slovníkem v ruce, plynuo z něj jako z rodilého mluvčího. Samozřejmě tipuji a kdybych věděla jak, tak toto dílo i s Afrikou jedna nominuji na povídku měsíce.

FAE BOMB
02. 04. 2012
Dát tip
Lyduš: Entomologický zážitek? No jasně, tak se na na Květoně musí! Pěkně se špendlíčkama!! Zkoušel jsem na něj floristiku, ale skončil jsem s herbářem v zadku!!! :-((

dmi se, dmi se, kvetoni!!! jsi muj idol!!!!

Dmu se!

kvetoni, bezvadny! mas uroven! *

Filemon - vážně? Tak já budu. ((-:

filemon
02. 04. 2012
Dát tip
Pobavila som sa, Květoni, ako vždy. Hanáčtina je fantastická, len píš, píš :))

Něco takového:

FAE BOMB
02. 04. 2012
Dát tip
Takže litrovka vod becherovky? To by dýlce tý cesty tak vodpovídalo... XXDD

Fae - Pravda je někde v prostřed. ((-:

FAE BOMB
02. 04. 2012
Dát tip
A ta placatka, pleskačka, plácačka, atp., to zřejmě bude jakákoliv nádoba placatého tvaru, že? Tedy asi nejspíš dvacetilitrový kanystr...?

Alegna - na písek taky dojde, to buď klidná. ((-:

FAE BOMB
02. 04. 2012
Dát tip
Se přes tu Barcelonu můžeš vracet a Vauda tam potkat! :-))

Zordon - špatně čteš. Nejsem rozený, pouze jsem k Hanákismu konvertoval. (-:

Alegna
02. 04. 2012
Dát tip
příjemné, úsměvné, šťavnaté, že by i písek vykvetl

Zordon
02. 04. 2012
Dát tip
Píšeš, že jsi rozený Hanák, to ses potom oženil na Zahájský? ;)

Maceško - to jsem moc rád. Jenom taková drobnost - hantec je řečí umělou a nejedná se o jazyk, ale spíše o žargon. Hanáčtina je nářečí s mnohasetletou tradicí.

Vaud - chtěl jsem se o Barceloně rozepsat podrobněji, ale to už by vyšlo na román. Nakonec - ono ani tak nejde o cestopis, jako spíš o pohled na jinou kulturu očima mimozemšťana. (-:

Zordon - Ď. (Doufám, že to byla michelinská *)

FAE BOMB - slivovici máme standardně třiapadesátiprocentní, jako v každé kulturně vyzrálé zemi. Ovšem pravda je, že míry jsou u nás poněkud jiné, v oblasti potravin nezřídka až řádově. Uvedu malý příklad na telefonickém rozhovoru s manželkou: "U kadeřníka? To víš, že se nezlobím. A spěchat nemusíš, snědl jsem kousek... Teda půlku toho kuřátka." "Cože? Jakého kuřátka?" "No, toho z trouby. Bylo výborné, tak jsem si z té druhé půlky ještě půlku přidal, jestli to nevadí." "Ale v troubě byla krůta! Pro šest lidí na dva dny!"

Evženie Brambůrková - já bych rád, ale nejsem chrlič. Taky jsem si nebyl jistý, jestli to vůbec někoho bude zajímat. Dneska si tam každý může za pár korun zaletět sám, že, tak proč by si o Maroku četl cestopis, navíc psaný v jakési klingonštině. (-:

Vendula - a sakra. Už vidím, že brzo dojde k nějakému faux pas. Tahle povídka je totiž takovou mojí reflexí na "Mayovky". V Africe jsem nikdy nebyl, tak, jako Karel May nebyl v Americe. (-: Nakonec co. Arthur C. Clarke taky nebyl ve vesmíru. A má mu to někdo za zlé?

Ferry - v hanáčtině zní srandovně kdejaká banalita. Proto se mi v tomto "hanáckém úletu" natolik zalíbilo, že neustále kyne a bobtná. Ale kdo to bude potom číst...

Marie s beránkem - nejsem rozený. Jsem Hanák - konvertita, ale moje babička jiným jazykem nemluvila, a teď, co jsme se přestěhovali na vesnici, mluví tak zase všichni sousedi. To se muselo někde projevit, ne?

Kočkodan - králík je u nás na Hané od počátku věků tradičním sobotním jídlem, které má nejspíš obřadní až kultovní charakter. Nevzpomínám si na nikoho, kdo by jedl králíka proto, že mu chutná.

avox - jedna z mých oblíbených knih uvádí moudro: "Všechno je mnohem stravitelnější, když se to dostatečně jemně nakrájí." Tak se toho držím. Kdepak, co se filozofie týče, není nad kuchařky.

macecha
02. 04. 2012
Dát tip
Květoňu,tyto povídky psané v hantecu hanáckém mají na mne šílený vliv. Začínám tak mluvit a známí si myslí, že mi už přeskočilo. Ale, ať! Hlavně, že jsem se opět pobavila. Prostě, jsi nepřekonatelný vypravěč. T***

Vaud
02. 04. 2012
Dát tip
řada z mých oblíbených realií je v Tvém textu :-))) skvělé

Zordon
02. 04. 2012
Dát tip
*

FAE BOMB
02. 04. 2012
Dát tip
Pravděpodobně tam u vás jsou jiný dutý míry, slivovici máte několikasetprocentní, nebo neumíte kalit. Normální člověk by s "pleskačkou" nedojel ani do sousední vesnice! :-)))

Jedeme dál. Tak šup, ať to sviští*

Ferry
01. 04. 2012
Dát tip
tentokrát za "načesto jinši plenoti časo" je u mne zlatá... *

Je to veselé a vtipné. Doufám, že jsi rozený Hanák, jinak obdivuji znalost nážečí.

Kočkodan
01. 04. 2012
Dát tip
Hned jiz ta veta „králicí“ s bránicí slusne zacvicí. :-)

avox
01. 04. 2012
Dát tip
Šetříš s tou Afrikou, jak se šafránem... kolik dílů bude celkem? Ale ty průpovídky, ty bych si měla zapsat, když už si je nedovedu zapamatovat... moc prima! :-)) */

Na to pozor. Jistá Johanka z Arku taky slyšela hlasy...

ano, úplně to slyším :oD

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru