Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

z výšky

Výběr: Lyryk
03. 04. 2012
18
19
3021
Autor
Můra73

 

 

 

 

jsem na vlaštovce černým pasažérem

tak  tohle   to už nevybere!   lekám se každou chvíli

i kluci doválčili    čubrní   jak krásně plachtí

se mnou radují se nad tím   jak se mihla těsně před tabulí

nemožná Sedláčková bulí   že ta její   támhleta   ani trochu nelétá

 

synek  odmlčel se v půlce věty

    jak malá škemrám   říkej dál

dál  ať  ještě chvíli letím

 

   

 

  


19 názorů

...dnes se mi to zdá,ještě pěknějšejší :)

renegátka
14. 04. 2012
Dát tip
moc pěkné*

médea
12. 04. 2012
Dát tip
*

guy
05. 04. 2012
Dát tip
příjemnost .. včetně asociace na písničku VR

Můra73
04. 04. 2012
Dát tip
tak tady je to trochu upravené... s berličkou ve jméně... čubrní patřilo už původní verzi k "jak krásně plachtí... jsem na vlaštovce černým pasažérem tak tohle to už nevybere! (lekám se každou chvíli) i kluci doválčili čubrní jak krásně plachtí se mnou radují se nad tím jak se o fous vyhla před tabulí nemožná A. Sedláčková bulí že ta její támhleta ani trochu nelétá... Jsem rytmický pajda, netuším, jestli to kdy rozchodím :o)

Můra73
04. 04. 2012
Dát tip
Hoši od Bobří řeky, děkuji za kritiku, moc. Poctivě ji projdu a zkusím s textem něco udělat...

Petr.II
04. 04. 2012
Dát tip
*

zvlášť hravost prvních pěti veršů se mi líbí. - vůbec je to pěkné, ale pár věcí mi ji kazí, tak se u nich pozastavím, aby snad bylo lépe vidět, čím to vzniklo. vládne tady proměnlivý rytmus, který jde dobře k tématu. je zajímavý a stojí za bližší pozornost, protože nepřízvučné začátky veršů (jambické stopy) nejsou v češtině často k vidění. - střídají se s daktylo-trochejskými, což je ještě zapeklitější, ale v prvních třech verších to funguje dobře, když začneš rytmický verš jambickou, nebo daktylskou stopou. druhou polovinu 2. a 3. verše lze totiž číst jako samostatnou rytmickou jednotku, i když není vyznačená graficky jinak než tou mezerou navíc. "jak krásně" (jambický začátek), "lekám se" (daktylský) - k tomu je nutné pamatovat, že nastolíš metrický impuls - tzn. očekávání, že celý verš bude pokračovat daktylskými (příp. daktylo-trochejskými), nebo jambickými stopami -, který je potřeba dodržet (a zde jej dodržuješ). ale 4. verš z toho vypadává. - "se mnou radují se" nevede ani k jambickému ani k daktylskému verši. - zkus na to přijít i pocitově, netřeba rozpočítávat přízvuky. když si vybereš čtení: 1) "se mnou ra-du- se", dostává se na začátek verše zničehonic trochej, a to už je trochu moc divoké, používat na začátku všechny tři stopy. - nebo méně pravděpodobné čtení: 2) "se mnou ra-du- se", dostáváme dvě těžké doby za sebou a to také nic není. (resp. je, ale tato stopa je tady mimo mísu) takže jedině možné, pokud chceš udržet rytmus, by bylo "se mnou se radují" - a číst to jako dvě daktylské, nebo tři jambické stopy. podobně druhá polovina verše. - tam se zase sejdou dvě lehké doby na začátku ("jak se") - a když budeme počítat kontinuitu s první polovinou, tak dokonce tři ("tím jak se"), takže je potřeba následovat "jak" těžkou dobou (nejspíš: "jak mihla se") v 5. verši se sejdou tři lehké doby díky spojce "že", kterou by bylo možné snadno vypustit; nakonec naruší rytmus "ani". - "ta je-jí tám-hle-ta a-ni tro-chu ne-lé-tá" - cítím tam dvě slabiky navíc. - jinak je to jambicko-daktylo-trochejská směs, ale tady to nevadí. - jen ten počet slabik nehraje. - např. "ta její támhleta vůbec nelétá" by se mi četlo lépe. nebo jiné dvojslabičné slovo na místě těch původních 4 slabik. ta básnička je rytmicky velmi obtížná, jak je vidět, ale též díky tomu střídání stop živá. - jenom to nesmí úplně vybočit.*

Honzyk
04. 04. 2012
Dát tip
litaci ja rad>....o))))**

Můra73
03. 04. 2012
Dát tip
... díky :o)

snake_01
03. 04. 2012
Dát tip
Líbí se mi ta forma se skrytými rými(ale i pointa), u mě tip.

...fááájn*

Můra73
03. 04. 2012
Dát tip
... Sedláček?! :o)

Čudla
03. 04. 2012
Dát tip
Hezké *

srozumeni
03. 04. 2012
Dát tip
***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru