Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Trávou do půl pasu

11. 04. 2012
17
20
2214
Autor
Tony.cs

 

proplouváš měkce

trávou do půl pasu

tak jako prostitutka

špinavou ulicí

dotírající na svou vlastní zbožnost

chápeš stejně jako ona

že tam kde tráva končí      /tráva jako joint/

spolkneš utrpení

obuješ kecky

a vypadneš tam

kde v očích prokletých

je děvka čistá

a nebe zlé


20 názorů

Elleanor
08. 05. 2012
Dát tip
T ja vyšité:)*

tohle mě celkem věrně vystihuje

Tony.cs
16. 04. 2012
Dát tip
Děkuji za kritiku. Hledáš v tom zbytečně velkou hloubku, ale budiž. Názor jako názor.Spousta toho v té "básni" má být jen paralelou k životním situacím. I tak děkuji za rozepsání tvé kritiky. Mimochodem, trampskou poezii jsem nikdy nečetl, trampskou hudbu neposlouchám.

obávám se, že se jedná o pseudopoetickou stylizaci, v níž následuje jedno klišé za druhým. začínáme "trávou do půl pasu" - úvodní trampské klišé; následuje přepálené, laciné přirovnání k prostitutce, samozřejmě ve "špinavé ulici" (jak jinak?); nezbytný poukaz na morálku a ještě s vybrakovanou metafyzikou ("dotírající na svou vlastní zbožnost"; "spolkneš utrpení"); k tomu něco neformálního, aby se neřeklo, že je báseň příliš upjatá ("obuješ kecky a vypadneš" - další trampské klišé), znovu hra na drsnost expresivním "děvka", a na závěr ověřené přepólování morálních hodnot, jak jsme to již mohli slyšet a číst nejednou jinde. - přijde mi, že celá báseň je takto vystavěná z odposlouchaného nebo okoukaného materiálu, nanovo složeného dohromady bez původní myšlenky. - ačkoliv, a to mi přijde ještě horší, ta myšlenka je dokonale pomotaná. - tam, kde tráva končí, se teprve obouvají kecky a padá se pryč. - být v trávě je utrpení, navíc je to přirovnáno ke stavu prostitutky. - je-li první tráva "joint", a ne tráva, pak nevím, co tam dělá "do půl pasu". - "dotírat na zbožnost" mi také nic neřekne. - a kam se to vlastně vypadává, když ne do přírody? - a je-li příroda už na začátku, co tam dělá to přirovnání k prostitutce? - a je-li příroda na konci a na začátku město, co dělá na začátku tráva do půl pasu? kdo jsou ti prokletí? - ti, kteří neobouvají kecky, asi. - takže ti druzí, ti "špatní", patrně. - ale jak jde dohromady (a v jaké oblasti?) čistá děvka a zlé nebe? - snad ve městě, pro ty špatné, je to tak nastavené. - proč si ale "my", ti "dobří" obouváme kecky a jdeme tam, tj. do města? - a pokud jdeme do přírody, proč je tam děvka čistá pro ty zlé? kde jsme se to brodili na začátku, v jaké trávě, z níž jsme vyšli? - vážně, snad stačí tolik otázek, abych s klidným svědomím napsal, že je to pomotané jak hrom. nevyznám se v tom a je mi to krajně podezřele seštelováno dohromady. bohužel.

Malvína
14. 04. 2012
Dát tip
Proplula jsem měkce na ten vrchol poznání :)))

Sebastiana
14. 04. 2012
Dát tip
Super*

Tony.cs
13. 04. 2012
Dát tip
Děkuji moc :-)

Bíša
13. 04. 2012
Dát tip
Je to skvělé!

Honzyk
12. 04. 2012
Dát tip
bezva.

Tony.cs
12. 04. 2012
Dát tip
Všem vám děkuji za zastavení a případné tipy.

DavidPetrik
11. 04. 2012
Dát tip
Neni spatne.

marcela.m.
11. 04. 2012
Dát tip
zaujalo..T

Čudla
11. 04. 2012
Dát tip
Líbí *

Háber
11. 04. 2012
Dát tip
dobré (ako dobré:)*

Alegna
11. 04. 2012
Dát tip
T*

...je tam gradace*

srozumeni
11. 04. 2012
Dát tip
líbí...***

Gymnazistka
11. 04. 2012
Dát tip
Ten začátek nic nesliboval, neříkal nic nového, ale tím koncem si to zachránil *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru