Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zvliekanie

13. 04. 2012
13
19
1249
Autor
Deepness
Chcela by som
zvliecť
dušu

a ponoriť ju

do čírych vôd
v chladných temných hlbinách
kdesi podo mnou
/ voda je tam
priezračná a sladká/

Tak
ako had
na jar
zvlieka kožu

/had, hriech a duša/

Táto jar je iná
cudzia
neviem sa nájsť

vo vnútri
som priďaleko

/zvláštny pocit
cítiť diaľku
a nemôcť sa dotknúť
samej seba/

to tá nezvlečená
duša






19 názorů

VH64
23. 04. 2012
Dát tip
+++ Pane whispermoonlite, vy se mi líbíte čím dál víc!

rádo se stalo. smysl ke psaní si každý hledá sám, tam se nedá nic moc doporučovat. - snad jedině, že je lepší přizpůsobovat se svému přirozenému stylu, vyhledávat jej v sobě (ať už je jakýkoliv), než se pokoušet jej (i třeba na základně vnějších podnětů) "odůvodněně" měnit. je to chůze po tenké hraně mezi tlakem neustrnout na jedné a neodcizit se na druhé straně. - když zkoumáš hranice vlastního potenciálu. a buď tam něco je, nebo není. - i když jsou zase jiní zkušení autoři, kteří by Ti řekli, že to pole je otevřené pro každého, že k němu není nutná speciální dispozice, spíše chuť objevovat a vydávat se neznámému a nejistému. - někdo to prožívá při vlastním psaní, jiný při čtení textů druhých, je více možností. :)

Deepness
20. 04. 2012
Dát tip
whispermoonlite, ďakujem, vážim si Tvoju kritiku. Myslím, že je prvá komplexnejšia za tie roky, čo som tu. Často váham, či má zmysel písať. Cítim, že to nie je ono, len je niekedy ťažké nájsť, v čom to/tá nedokonalosť/ väzí. Najmä svoje "dovysvetlovanie" si uvedomujem. Pokúsim sa túto svoju tendenciu (používanú aj v živote, nie len pri písaní) eliminovať/odstrániť. A možno mám priveľký strach byť komplikovaná. Pretože ja sama nemám rada/neverím prizložitým básnickým konštrukciám. Každopádne, ešte raz vďaka!

Deepness
20. 04. 2012
Dát tip
Ďakujem všetkým :)

téma odcizení a hledání se bývá samo od sebe zajímavé, protože je lehce přenosné. - konflikt je v básni dobře vystavěný, ale symbolika méně vzrušující, ačkoliv hloubka nechybí ("voda je tam / priezračná a sladká" - vyvolá až prenatální asociace). rytmicky se napětí udrží. - kromě samotné metafory svlékání duše a přirovnání ke svlékání hadí kůže mi vadí ještě doslovnosti jako "/had, hriech a duša/", nebo "to tá nezvlečená / duša" - nadbytečně dovysvětlují, okatě navádějí čtenáře k výkladu. - nejzajímavější je pro mě část "vo vnútri / som priďaleko / [...] /samej seba" - i když nepřekračuje styl běžného deníkového zápisku, je bezprostřednější a citelnější než hra s metaforami v první půli básně. jazyk je vcelku čistý, slouží své myšlence, ale nenápaditost v symbolice jej neutralizuje. - na druhou stranu, na takovýchhle mezikrocích lze dále stavět. není na škodu napsat si i takovouhle báseň. určitě ne.

vk
16. 04. 2012
Dát tip
necítim síce úplne pevnú ruku, ale sympaticky spracované zvliekanie, až na to dopovedanie poslednými dvoma veršami

Morasten
14. 04. 2012
Dát tip
archetypální báseň

Malvína
14. 04. 2012
Dát tip
Ano - nesvlečená duše - těžkne a prudí zevnitř Líbí se mi.

Petr.II
14. 04. 2012
Dát tip
jo, *

Čudla
14. 04. 2012
Dát tip
Jo, pěkné.. *

gabi
14. 04. 2012
Dát tip
zaujalo *

marcela.m.
14. 04. 2012
Dát tip
nemám slov..tip

marcela.m.
14. 04. 2012
Dát tip
nemám slov..tip

Deepness
13. 04. 2012
Dát tip
Nie plpko, toto so zamilovanosťou nič nemá, je to celkom iný pocit. Kiež by som ho vedela pomenovať!

plpko
13. 04. 2012
Dát tip
Hmm... A nemôže sa tá tvoja diagnóza nazývať že si zamilovaná? Tak ľahúčko, jarne, jemne, nebláznivo, nevážne, len tak popri iných starostiach životom prinesených...

...fajn*

Deepness
13. 04. 2012
Dát tip
Vďaka jH

jH
13. 04. 2012
Dát tip
to ta nesvlečená duše *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru