Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

vjezd do Jeruzaléma

14. 04. 2012
5
7
957
Autor
ik

příběh z Bible - Mat.21

když přijíždíš  jako král

na oslátku

do mého srdce

Králi pokoje

 

palmovou ratolest

k nohám Ti házím

a vzdávám se Ti

Králi pokoje

 

šaty své

Ti  před nohy vrhám

a tančím

Králi  pokoje


7 názorů

ano, ten odkaz na biblický příběh zde je. Potom je otázkou, do jaké míry je jeho symbolický význam součástí i Tvého textu. - jestli jej do třetí strofy dostaneš i tím, že před básní poukážeš k opěrnému kontextu, a tím se a priori vzdáváš možnosti a nároku na jeho aktualizaci. potom bychom už museli diskutovat o významu oné biblické pasáže v jejím původním zdroji a z Tvého textu by zde zbylo snad hledisko věrnosti opisu, nebo rozčlenění obrazů do veršů. - nevím, jak moc se Tvá báseň má, nebo nemá opírat o jiný text a co z ní potom tady zbývá. jinak chápu - ptal jsem se na vysvětlení motivu "svlékání" a dostal je, takže děkuju.

ik
20. 04. 2012
Dát tip
Poslední sloka prostě následuje biblický text. Při vjezdu Ježíše Krista na oslátku do Jeruzaléma v Matouši 21 pokládali někteří na zem pláště. Svlékání šatů/plášťů při korunovaci krále a jejich pokládání na zem a na schody k trůnu je biblický (a asi starověký obecně) zvyk, zachycený v Bibli i jinde.

bohužel spíš jen xxx-tá variace na známé téma i známý způsob. chybí mi ozvláštňující nápad. - ačkoliv, ta poslední strofa měla znamenat co? - aby se nejednalo o nezáměrnou travestii. - "můj Pán se mne zmocnil zevnitř, tak jsem se svlékl a začal tančit"? - na veřejnosti? (viz titul)

Gymnazistka
15. 04. 2012
Dát tip
Líbí se mi, že v dnenší HI-TEC době se najdou ještě tak upřímně věřící *

Malvína
14. 04. 2012
Dát tip
Hm. Na oslátku :) Líbí se mi . Je to čisté ze všech stran :)

Diana
14. 04. 2012
Dát tip
Opravdový cit a víra z toho vyzařuje. Potěšilo mě to.*

DavidPetrik
14. 04. 2012
Dát tip
Ackoliv je to naivni, je to uprimne, ma to pevnou formu a abych podporil, davam tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru