Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smrt

14. 04. 2012
3
4
1308
Autor
Cypherion

 

 

Smrt, staré kultury v ní spatřovaly osudovou symboliku. Egypťané chápali smrt jako posvátný přechod do jiného, posmrtného života, pro japonské válečníky, známé jako samurajové, znamenala smrt ten nejdůležitější prvek při dosažení neporazitelnosti a Cestu s velkým C, směřující k heroismu, pro severské válečníky pak můstek do Valhally – síně nekonečných hodů, k jejichž účasti se zasloužili udatností v bitvách, pro Inky pak kvantitativně nepředstavovala smrt nic marginálního, nabírala však kvalitativně na významu při hýřivých krvavých ceremoniích.

Já se však nehodlám zabývat otázkou smrti z historického hlediska, mnohem více mě zajímá právě onen analitický, filosofický přístup. Když se zamyslím nad významem smrti v moderní době, přirozeně mi příjde na mysl válka, přírodní katastrofy, nespočet neštěstí, jenž vedou ke konci, pro lidský druh nejcenější hodnoty, a to hodnoty života. Pro nás, jako velmi subjektivně vnímající, neboli egoistický druh, jsou naše životy vskutku neocenitelnými dary, jichž si až sakrálně považujeme, ovšem v mnoha případech pouze když se jedná o životy naše vlastní, či životy nám nejbližších. Doopravdy ale jako civilizovaný společenský celek, máme jen velmi malou úctu k životu jako takovému, jsme sice jeho strůjci a strážci, na druhou stranu jsme také jeho největšími nepřáteli. Na metafyzické úrovni vlastně životem takřka pohrdáme, jelikož když se podíváme na to, jak nakládáme s životy např. zvířat, a životem planety vůbec, zjistíme, že právě ona necitlivost vůči takovýmto drobným aspektům každodenní reality nás dělá méně senzitivními vůči tomu čeho si tak horoucné ceníme – lidskému životu. A to se cení.

Co se zde snažím naznačit – smrt nás provází každodenně a na každém našem kroku, podprahově, ať již chceme či ne. Od našeho vstupu do této reality se stává naší neoddělitelnou součástí, může nás zastihnout v jakékoli chvíli a jeví se jako nejpodstatnější mezník naší existence. Koneckonců celá lidská společnost je na uctívání smrti založena – pro nespočet různých zdůvodnění jsme životy brali a vždy brát budeme. Mnoho lidí však vidí tuto ultimativní pravdu jako nepřípustnou a iritující – vede totiž ke strachu. A stejně jako jde smrt ruku v ruce s životem, jde strach ruku v ruce s láskou, co je pak podstatné je to, že ze strachu ze smrti se odvozuje nespočet dalších „fóbií“ a rušivých vlivů vědomí, které fungují jako blokády ke šťastnému a plnohodnotnému přebývání. Je podstatné pochopit, že smrt je nám vlastní a bez ní nebude života, a příjmout tuto pravdu v srdci.

Pro mě smrt představuje cestu k osvobození, svobodě, vyrovnání energií jingu a jangu a smysl života (myšleno moje smrt). Co jiného nás totiž dokáže oddělit od nepřeberné mnohosti jevů a jejich podstat – snad pouze osvícení, jehož jde dosáhnout mnoha způsoby, vždy však s notnou dávkou sebeodříkání a až pedantské kontroly. A co je sebeodříkání než pozbytí sama sebe a co je kontrola nad sebou samým než pochopení nevyhnutelnosti konce? Stačí pohlédnout např. na budhistické mnichy shaolinu, kteří osvícení dosáhli – počínají si nadmíru koncentrovaně, žijí z minima – jako by byli již mrvi. A čeho dosahují – v mnoha případech jakoby nadlických výkonů – jsou totiž mnohem více koncentrováni na jedinečnosti okamžiku než na svůj život jako takový.

Žij každý den jako bys již byl mrtvý a budeš žít naplno.


4 názory

Fruhling
16. 04. 2012
Dát tip
Ano, taky miluju Budhistické mnichy, kteří nejí, nešoustají, nepracují, nepijou, necítí... dokonalí hejteři života. Ostatně jejich kulturním poselstvím je - narozdíl od křesťanských kněží a jeptišek - spokojeně vymřít. Úvaha vyplácaná z vody - bez argumentačního základu.

Cypherion
15. 04. 2012
Dát tip
díky, a závist jinak taky škodí Athares... ;)

Athares
15. 04. 2012
Dát tip
Člověče, tak tenhle text mi dal hodně zabrat. Tváří se jako hodně hluboké zamyšlení, má asi působit "na úrovni", ale opak je pravdou, postrádá logiku. Sakrálně? Každodenně? Ultimátní pravda? Absolutně nevhodně volená slova nahuštěná jedno vedle druhého bez jakéhokoliv citu pro český jazyk. ( Mimochodem "nadlidských" se nepíše "nadlických" ) Neexistuje Jing a Jang, ale Jin a Jang. Nevím, jak jsi přišel na to, že lidská společnost je založena na uctívání smrti a už vůbec nedává smysl to, že zabíjení vede ke strachu... Strach jde ruku v ruce s láskou? Žasnu nad tvýma závěrama. Jestli smrt je smyslem tvého života, tak proč píšeš tyhle kraviny na internet místo, abys ten smysl naplnil? Tenhle text je jedním slovem hrůza, ale dal by se popsat spoustou dalších nehezkých slov. Měl bys chodit víc mezi lidi a nebo dospět, ale rozhodně bys do tý doby neměl nic veřejně publikovat.

renegátka
15. 04. 2012
Dát tip
Přečetla jsem s velkým zájmem.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru