Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

R&E - Perník a Eliška

21. 04. 2012
11
32
2114
Autor
VH64

Perník a Eliška

 

Byli jsme na návštěvě u Pajochů. Kamarád Pavel má manželku Pavlu a říkají si někdy navzájem Pajochu. Pavla vaří dobře, ale... Ať už je to tím, že se učila až po svatbě z knih a volila ty zdravější stránky, nebo tím, že pochází z Moravy a má díky tomu, co u nich roste na zahrádkách, jinou představu o poživatelnosti hmot, občas servíruje věci přinejmenším podezřelé.

Na nás vyšly neloupané brambory s hromádkami čehosi určitě zdravého a ekologického. Praktická Renatka snědla alespoň brambory, já jsem udělal totéž, ale Eliška si s jídlem nevěděla rady a jen ho trochu popřemisťovala. Toho si maminka, protože tentokrát neobsluhovala a byla zaujatá svým celoobědovým monologem, naštěstí nevšimla, Elišce se ulevilo, když talíř zmizel, a těšila se na Pavlin perník s čokoládou, o kterém věděla, že přijde. Eliška sladké ráda. Nejen to, celé dětství bez alespoň kousku sladkého denně vyloženě strádala, její hubené tělíčko ho potřebovalo.

Jenomže, maminka v tu chvíli provedla jeden ze svých občasných nepředvídatelných a nevyzpytatelných zásahů. Probrala se na chvilku z monologu, všimla si perníku a zavelela – „Holky ne, měly jste dost, tohle už ne.“ „Přeci vás tady nebudeme vyjídat.“ – dodala směrem k Pavle. Eliška ztuhla, polkla, zhluboka se nadechla a vydechla, trochu se předklonila a upřela pohled někam na půl cesty mezi maminku a perník. Maminka se znovu pohroužila do svého monologu, a když se obrátila k někomu u vzdálenější části stolu, Eliška vymrštila tlapku a udělala – kdo znáte scénku, kde Charles Chaplin krade placky u stánku, tak přesně to. A znovu se zhluboka nadechla a vydechla, narovnala se a už uvolněně se opřela.

Zašel jsem potom za Pavlou, na talířek jsme dali pár kousků perníku a holčičky ho ještě před odchodem na procházku snědly. Tak, aby maminka neviděla a ony si neuvědomily, že ji šidíme.


32 názorů

VH64
26. 04. 2012
Dát tip
Moudivláček Děkuji uctivě! Hezký nick!

pěkná momentka :) úsměv k dobru :) *

Edvin1
25. 04. 2012
Dát tip
Zatím nemíním nikam utíkat. :-)

VH64
24. 04. 2012
Dát tip
Pánové, nevím, s kým začít. Děkuji vám oběma a doufám, že mi zachováte přízeň. A, jak říkává Růženka, pane Blboune, Vám děkuji zvlášť za to, že mi "to prošlo". Máte to u mě!

Edvin...Lidovky opravdu nekecaly,pokud to nerozkecávaly do mrtě. Inteligentní člověk sežere všechno,aby věděl jak to chutná a chutná-li to i mu. Pak konzumuje oblíbené a sem tam okoštuje i to hnusné,tím se dozví,jestli se mu chutě nezměnily. (Já si dám za chvíli,po polévce požité v poledne, pečenou kačenu.Vyjímečně s chlebem a máslem.Stará neměla zelí a knedle se jí dělat nechtělo.Jo a ještě skleničku piva,přece nejsem až tak blbej:)

VH64
24. 04. 2012
Dát tip
To je ale sympatický lidský přístup! Ono je to o úpravě a dostupnosti - mimo jiné. Jsou zdravé věci, které mně přiváděly ve školních jídelnách ke zvracení a v úpravách arabských, tureckých nebo asijských jsou to skvělá jídla.

Edvin1
24. 04. 2012
Dát tip
Já jsem zase taková jiná výjimka: Uznávám jasnou superioritu jídla zdravého - a stejně tak nejím. Tedy s apoštolem Pavlem musím o sobě říct: "Duch jest ochoten, ale tělo mdlé."

VH64
24. 04. 2012
Dát tip
Jenže Edvine, tady jsme se, taková náhoda, sešli samá výjimka, co potvrzuje pravidlo. Všichni chytří a mlsní. My tu budeme sto let, jeden jako druhý. Ale můžeme požádat o názor kolegy blbku a blbouna nejapného...

Edvin1
24. 04. 2012
Dát tip
Tak teď jsem čet v Lidovkách, že dle několika stoprocentních studií lidé inteligentní žijí déle. Mezi jinými proto, že jedí zdravěji než lidé hloupí. Když tady čtu některé ty poznámky zastánců "nezdravého, ale zato dobrého" jídla, mám dojem, že Lidovky nekecaly.

mislíte? No, lidi sou dost proti kanibalizmu, tak nevím.

VH64
23. 04. 2012
Dát tip
Ale možná ani ne, on byl určitě pěkně vyvětranej z práce v lese. Já myslím, že hajným by nepohrdli ani celozrnkáři.

to je pravda. Mi to s panem Šfejcárkem berem i za tí chudáky správnovíživní, víte?

VH64
23. 04. 2012
Dát tip
Pat a Mat jsou všude...

VH64
23. 04. 2012
Dát tip
Ascolto Děkuji! Nějak se nám tu občas někteří písmáci zakutají a je fuška je pak zase vykutat!

VH64
23. 04. 2012
Dát tip
Růženka Děkuji, to jsou k nám hosté. No nemůže si každý dopřávat hajných na víně!

VH64
23. 04. 2012
Dát tip
Diana Děkuji! Ještěže už si můžu odpovídat sám, pivo je zdravé a dobré!

VH64
23. 04. 2012
Dát tip
Vendula Děkuji! Taky jezdíš k Pajochům?

VH64
23. 04. 2012
Dát tip
Alegna Děkuji! Eliška a jídlo, to je téma samo o sobě...

VH64
23. 04. 2012
Dát tip
Edvin1 Děkuji! Musím na Pavlinu obhajobu říct, že u Pajochů se jí i věci dobré a nezdravé. Ona spíš patří k těm lidem, co "můžou všechno" a točí svojí sestavu. My jsme holt měli smůlu, že se na nás vytočilo to "zdravé". A ještě obhajoba - nikdy není problém, když si u nich návštěva řekne o něco jiného, ale to jsme před maminkou nemohli.

VH64
23. 04. 2012
Dát tip
avox Děkuji. "Řízky" jsou laskavé. Okamžiky společně sdíleného štěstí a pohody. Nikdo není mimo. U "Perníku" je situace jiná, malá náhodná absurdita, kterou je třeba ošetřit jinými malými absurditami, aby se předešlo konfliktu a nikdo nebyl poškozený. Jsou tu "kladní" a "záporní" hrdinové, zmizela nevinnost. V podstatě už to není "dětský" příběh. A navíc mi první půlka připadá kostrbatá, ale nedaří se mi jí odkostrbatět.

VH64
23. 04. 2012
Dát tip
NaNov Děkuji. S dětmi snadno...

ti lidi posedlí zdravou víživou sou mešuge, to vím dávno!

Diana
21. 04. 2012
Dát tip
Syn jedné mé známé, posedlé "zdravou výživou", se jednou před jídlem zeptal: "Mami, je to zdravé nebo dobré?" :-)*

Alegna
16. 04. 2012
Dát tip
rozumím Elišce :))

Edvin1
16. 04. 2012
Dát tip
VH, kdybys Ty věděl, jak tohle dobře znám!!! Ony ty maminky a Pavlinky a vůbec ti "apoštolové zdraví" (jak jim říkají Němci) to většinou dobře myslí - ale bohužel ne vždy umí. Příprava zdravého A dobrého jídla je umění stejně veliké, jako skvěle vařit to tradiční.

avox
15. 04. 2012
Dát tip
takhle pomlouvat Pajochu, to se dělá? :-)) napsáno pěkně, ale u mne pořád vedou "Řízky" */

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru