Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co s nimi? Nezbední studenti.. Prosím o radu

15. 04. 2012
0
4
538
Autor
Miken

Naše češtinářka se snad pomátla. Stanovila nám, že do konce týdne máme napsat tři slohovky na téma gymnázium. To by pro mnohé nebyl ještě takový šok (i když i ten počet za tak krátkou dobu je zavádějící) ale nikdy jsme nedostali za úkol napsat fejeton. Proto vás prosím, jestli byste se nemohli mrknout na můj výtvor, popřípadě mu vytknout nějaké věci, nápady jak ho vylepšit apod. Předem děkuji moc PS: chiby neřešte :)

 

Co s nimi?

 

A je to tu. Rozlehlou školní budovou se ozívá hlučné zvonění, které oznamuje příchod nového školního roku. Studenti vstupují do třídy s otráveným výrazem do třídy, načež si opovážlivě odfrknout. Už zase ta trapná škola a všechny volný dny zabitý hromadou učením. To zase bude, pomyslí si větina. NA druhou stranu ani učitelé nejsou nadšeni. Po schodišti stoupá postarší učitel s knírkem a kulatými brýlemi posazenými nakřivo. Potichu si mumlá pod vousy ,,Kdo má do těch nevděčných malých spratků pořád vtloukávat rozumy, když rok rok od roku jsou blbější a blbější.“ Sotva se stačí otočit, proletí kolem něj skupinka dvanáctiletých školáků, div že ho nesmetli z cesty. Naštvaně otevře dveře do třídy, kde ho praští rána do obličeje. Třída se spíš podobá kleci v africké zoo. Chování zdejších se podobá fandícím divákům fotbalového mistrovství světa, vlaštovky z papíru proletují po celé místnosti a všude se nese nesnesitelný hluk, který očividně nikomu nevadí. Ale je tu I druhá polovina studentů, která znuděně sedí na židlých s nohami na lavicíh a nejspíš dospává poslední chvíle volna. Nikdo si zřejmě ani nevšíml nového příchozího. Učitel s neblahým výrazem práskl třídnicí o katedru a dal svým výrazem najevo, že lituje toho, že musí učit takovou bandu líných hňupů. Ledabyle si sedl za katedru, z brašny vytáhl sáček se salámem a s nadšením začal svačit. Mezitím všem s nevelkým zájmem povídal, co je čeká následující rok. Už dávno pochopil, že jeho snažení nemá vůbec záčnou cenu. Když ho přešla trpělivost, vstal a po špinavé tabuli začal psát příklady, které by jakýkoliv normální člověk nazval spíše lekcí čínštiny. Vůbec, přitom netušil co se děje za jeho zády, kde se rázem spustila bitva s papírovými koulemi. Dívky, které seděli v hloučku u zadního koutu obrátily oči v sloup a z brašny vytáhli svoje oblíbené řasenky a blitky na pleť. Div, že na něj nevytáhnou kulomet. Skupinka kluků, která seděla na druhé straně třídy a spokojené si hráli karty jen náznakem zvedli ruku, že se jich to netýká. Jaký by to byl krásný pocit, kdyby věděl, že alespoň někdo poslouchá. Ach ta dnešní mládež. Vždyť oni se jen chodí do té školy vyspat a pokecat si s přáteli. A co učitele? Ti si tam jen chodí sníst svačinu a odpracovat si svoje. Kde je ta úroveň vzdělání a motivace, která tu byla o několik desítek let dříve? Očividně už dávno ztracena pod vrstvou zanedbané výchovy.


4 názory

Vaud
08. 05. 2012
Dát tip
Divky, ktere sedeli??

Miken
16. 04. 2012
Dát tip
Chyby už jsem opravil..odstavce zatím nejsou tak důležitý :D a co se týče toho závěru, vůbec netuším jak to ukončit, proto to mám tak utlý :/ ale děkuju:)

Miken
16. 04. 2012
Dát tip
Chyby už jsem opravil..odstavce zatím nejsou tak důležitý :D a co se týče toho závěru, vůbec netuším jak to ukončit, proto to mám tak utlý :/ ale děkuju:)

Metta
16. 04. 2012
Dát tip
no...pro začátek si to po sobě pořádně přečti oprav aspon ty nečeské a nelogické obraty, zkus odkliknout pár odstavců - třeba si napiš v bodech, co chceš říct, tak podle toho ale snad by se při troše práce z toho dalo něco vykřesat.. btw. ta otrávenost školou z toho projevu přímo čiší 8-D poslední dvě věty jsou jak pěst na oko, víš proč?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru