Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dva břehy

Výběr: vk, Jinovata, Markéta, Lyryk, Eli.Benett
21. 04. 2012
41
28
3604
Autor
Smetiprach

 

 
 
 
/ Rogoznica /
 
Už otevřeli kavárnu.
Z přístavu voní suché fíky a dehet,
dva psi se přetahují o cár sítě
- zadky zametají chuchvalce pucvolu
dřívka, zátky a rybí kosti.
 
Čekání na nádech.
Večer je táhlý jako vlna. 
Než pojde docela
nemocně odchrchlává 
na horizont krvavé hleny.
 
 
 
 
 
/ Cesta /
 
Vagón v barvě rzivého železa.
Rámus,
z propadla hladového jícnu se hrabe
ajznboňák Goran.
Potácí se jak vymknutý z kloubů, huláká.
Povalil plot.
 
Pod horami nalíčenými vatou
chroptí lokomotiva v posledním tažení.
Sadař Ranko měl osla,
osel chcípnul, teď má 2CV.
Kšefty se hýbou, oči navrch hlavy.
 
 
 
 
 
/ Dva břehy - Mostar /
 
Vzduchem víří hejna papírů
- jako by konečně defenestrovali byrokracii.
Ve dne se chodí podél zdí, nikdy středem ulice.
To až za tmy.
Tma nepotřebuje zdi.
 
Stín zblednul zvířeným prachem.
Na tři stovky mrtvých vylovili z řeky
a úhoři pořád tloustnou. 
Most už nespíná ruce,
není proč se modlit.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

28 názorů

AHED
28. 06. 2012
Dát tip
Stejně jako se někomu nelíbí opakované víření, mně připadá, že některá slova obecně básním nesluší - možná už z pravidla, že bych se je nikdy ani neodvážil vyslovit. Vedu si takový svůj osobní antislovník.

Smetiprach
04. 05. 2012
Dát tip
šachista: ty hajzlové hnusní ti doposud nedali jediný výběr, viď? kdybys chtěl vědět proč, napiš...

Morasten
01. 05. 2012
Dát tip
"tma nepotřebuje zdi"

Kuchot
25. 04. 2012
Dát tip
velice povedeně zachycené momenty z cest + příjemně velká dávka tvého osobitého poetična (jehož barvitost mě fakt baví) tu vytváří trojici různě zajímavých básní, osobně mě víc bavily pasáže "anonymní" (nicméně chápu i význam těch druhých)*

Wow. Tma nepotřebuje zdi. Skvělý.

Zbora
22. 04. 2012
Dát tip
*

berg
22. 04. 2012
Dát tip
Hele, mně se líbí hlavně Cesta, ale je fakt, že Tvý stručnější věci mi hejbly s osrdím víc. Tady seš na mou maličkost nějakej moc rozkošatělej. Ostatně, když už jsi zabloudil do historie mechanismu výběrování, mušim podotknout, že ani Tvoje "slovenské" období na Totému (na nick už si nevzpomenu) nebylo ouplně marný a tipy lítaly jako zběsilý od spousty lidí, který netušili která bije. ÷))

...to beru,obrazy mají logiku***

Pacer
22. 04. 2012
Dát tip
Ano, pane :)

.duke.
22. 04. 2012
Dát tip
myslim ten most zrekonstruovali opět.. pěkný city to bude.. ta poslední je fajn.. hutná.. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/90/Mostar-bruecke-1930.jpg

gringoo
21. 04. 2012
Dát tip
večer odchrchlává na horizont krvavé hleny... to sem eště nežral -dobrý.

vlad03
21. 04. 2012
Dát tip
pecky ;)

DavidPetrik
21. 04. 2012
Dát tip
@Smetiprach: spojeni mezi zvirenou a virenim jsem take nekolikrat vyuzil, nez jsem shledal, ze nejsem prvni - objevil jsem ho napriklad v pisni Afrika od Divadla Sklep...;-/ Stran kritiku: jejich vybery jsou veci jejich vkusu, posouzeni. Nezpochybnuji je, jak je tomu zde casto zvykem. Zaujalo me pouze, ze do vyberu text zaradili hned ctyri. Automaticky jsem predpokladal, ze prispevek bude naprosto mimoradny, uchvatny, ze me porazi ze zidle. Jinymi slovy naivne verim, ze vkus kritiku se shoduje s mym a navic ukaze vzdy jedinecny text. S takto nastavenym ocekavanim bylo nejspise nevyhnutelne, ze budu zklaman. Vas text je samozrejme kvalitni, ale cekal jsem neco vice ohromneho. Asi neco jako nove nalezenou basen z Nezvalovych Basni noci... Nejsem si jisty, zda spravne ctu Vas komentar: nejspis je (alespon castecne) ironicky. Dokud nenapisete vice, nemohu na vyzvy "jak z tehle situace ven" adekvatne reagovat. At se Vam dari.

DavidPetrik
21. 04. 2012
Dát tip
@Smetiprach: spojeni mezi zvirenou a virenim jsem take nekolikrat vyuzil, nez jsem shledal, ze nejsem prvni - objevil jsem ho napriklad v pisni Afrika od Divadla Sklep...;-/ Stran kritiku: jejich vybery jsou veci jejich vkusu, posouzeni. Nezpochybnuji je, jak je tomu zde casto zvykem. Zaujalo me pouze, ze do vyberu text zaradili hned ctyri. Automaticky jsem predpokladal, ze prispevek bude naprosto mimoradny, uchvatny, ze me porazi ze zidle. Jinymi slovy naivne verim, ze vkus kritiku se shoduje s mym a navic ukaze vzdy jedinecny text. S takto nastavenym ocekavanim jsem bylo nejspise nevyhnutelne, ze budu zklaman. Vas text je samozrejme kvalitni, ale cekal jsem neco vice ohromneho. Asi neco jako nove nalezenou basen z Nezvalovych Basni noci... Nejsem si jisty, zda spravne ctu Vas komentar: nejspis je (alespon castecne) ironicky. Dokud nenapisete vice, nemohu na vyzvy "jak z tehle situace ven" adekvatne reagovat. At se Vam dari.

Markéta
21. 04. 2012
Dát tip
hehe (viz tvůj komentář)Jinak ta strofa s tou tmou... jsem nějak přehlédla... no hledám v tom nějaký záměr, pakliže je, tak jsem natvrdlá, pokud není, líbilo by se mi jednoduše "to až tma nepotřebuje zdi". No...jen takový pokus nesázet jen na ty osobní vazby :))

Smetiprach
21. 04. 2012
Dát tip
DavidPetrik: jestli s dovolením mohu... ono je to na tom víření a na slovní hříčce se zvířecím pachem tak nějak postavené, to víření souvisí i s těmi ostřelovači a klubkem úhořů v Neretvě (já jsem původně myslel, že jsou to hadi, holt jsem fotograf, ne herpetolog)... ale jinak chápu, navíc, je tam ještě dvakrát tma, což je také víc tmy, než je normálně únosné... a ještě k těm kritikům... jak jsem si tu přečetl v jakési diskuzi, oni stejně hodnotí jen na základě osobních vazeb... takový vk mi dává výběry proto, že jsem po otci slovák, jinovata zase proto, že ví, že mě nesmí rozčilovat, Markétě platím alimenty jen když mě ovýběrujena a Lyryk, ten to dělá vyloženě naschvál... potom se nelze divit, že očekávání je občas zklamáno... už hezkých pár let uvažuji co s tím... a myslíš, že jsem na něco přišel? ani náhodou... takže kdybys věděl, jak z téhle situace ven, napiš, budu rád... díky, janek

DavidPetrik
21. 04. 2012
Dát tip
Kliknul jsem ze zvedavosti: ctyri kritici zaradili do vyberu! Ocekavni nastavene vysoko. Napsane civilne, zajimave. Ale neohromilo me to. Posledni basen opakuje dvakrat "vireni"" - to ji neprospiva.

Anetté
19. 04. 2012
Dát tip
tam zas jedu letos! mně nejvíc ta první:)

Smetiprach
18. 04. 2012
Dát tip
Markéta: zvláštní, já měl léta radši tu druhou... ale teď jsem na tom stejně...

Markéta
18. 04. 2012
Dát tip
por mne především poslední*

vinca minor
16. 04. 2012
Dát tip
Hezké, díky za malý výlet :)

vk
16. 04. 2012
Dát tip
toto som potreboval ;-) v skratke: dobre napísané o zaujímavom

Čudla
16. 04. 2012
Dát tip
/*

guy
16. 04. 2012
Dát tip
*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru