Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

nad zažloutlým albem

15. 01. 2002
9
0
2030
Autor
Stevenson

nevim, jestli je to fejeton.. Jen napad, po dnešním Avizku na jednu starší povídku Kirkova !První rána!.. prostě, já raději takhle.

Nad zažloutlými alby….

 

Nebylo co dělat..Tedy, ne že by nebylo, co si budeme namlouvat. Ono vždycky je, jak říkal pan Werich, nikdy není aby jaksi nebylo.., ale prostě se nechtělo. Chtělo se jen sedět, poslouchat jak v krbu praská dřevo a zahmuřovat trochu oči před plameny..A víte jak je někdy blízko od toho zahmuřování k zaklonění hlavy.. dohmuření, při a pak úplnému zavření…

Až se ta hlava dotkne nedbale vloženého starého alba v knihovně před kterou se sedí a to album, ztěžklé časem a vzpomínkami ztratí balanc..

A je tu rána, ne prvni..jako ta o které tady byla kdysi řeč..Ale dostatečná k tomu, aby vás vzbudila natolik, že zvednete to pádem rozevřené staré album a najednou..

 

Jste tam jako pětiletý kluk s námořnickou čepici.. a dohola. A vedle vás stojí na té fotce tatínek. Ještě štramák, jak o něm říkal maminka. Ne ten, kterého někdy pamatujete, jak nejdříve začal při chůzi zvedat moc nohy, jako by se bál našlápnout jistě do dalšího zlomku času s obavou, že..

Ne ten, který později přestal ovládat prsty, pak ruce. Nee, ten NE !!

Prostě, ten štramák, který v šestnácti utekl z domova aby jako bubeník prodělal část první světové války, držel chvíli magistrálu před rudými a zpátky domů se dostával přes Hawaj, aby snad mohl potvrdit, že tam k obědu nedávaj jen ten mošt se sodou.. Pivo měl vždycky rád..

A když jsem mu pro něj chodil do džbánku, pro míchané (řezané se snad tenkrát neříkalo), vždycky připomněl, kam chce to černé. Jestli na dno, anebo nahoru..

Ten krb nějak moc sálá, uvědomujete si najednou..Pálí i do očí..

A raději obrátíte list alba.

A hele…Já a první (a poslední má motorka ) Černoch, jsme jí říkali. Zetka, 150 ccm..Žádný chrom, tři rychlosti.. I na dvojku do vytáhla na osmdesátku. A na trojku na osmdesat pět.. pohodlně..

A jak jsme si na nich vyjeli až do Tater a jak můj v zeměpise nepřiliš vzdělaný bratranec, když jsme tam po třech dnech dojeli prohlásil „vy volové, dyk je to tu samý kopec, kdybych to věděl, tak jsem se sem s Vámi nikdy netahal“…

 

A další stránka.. první auto v rodině. Opel Olympia, o fous lepší než Kadet . Měl sice pár průstřelů, ještě z války, ale co příjemné práce to dalo je nějakým klihem a papundeklama zalepit, aby tam nefoukalo..

A pak, bez papírů ještě a aby to táta neslyšel vytlačit ho ze dvorka až za roh, nastartovat a jet na první vážné rande..jen aby potom, když se moje láska dostavila se zpožděním nešlo nastartovat, ani klikou. A holčina pomáhala odšroubovat svíčky, ohřát je a vypálit ten karbon, nebo čím se vždycky zanesly.. a pak se jelo. A na parkovišti v lese se  motor nechal raději už běžet.. a pak s těma špinavýma rukama a bílou blůzičkou..

A to chce si nalít pivo..tentokrát ta vlhkost v očích je opravdu smích.

No, to byl pak rozdíl. Červená Felicie.. cabriolet…A jak jsme to tenkrát do toho vršíčku u Středokluk, kde jsi už učila, natřeli tomu Moskviči, pamatuješ ??

Jejda, jak dlouho tu vlastně sedím.. a za chvíli je tma a mně dochází dřevo v krbu. A hrabat se pod barákem s baterkou pro nové ?

Tak jo.. ale to album si nechám raději při ruce, někde.

Snad příště…


MCMLIII
17. 01. 2002
Dát tip
Stevensone, určitě bys měl do toho alba zase nahlédnout ***!

Pepo
17. 01. 2002
Dát tip
Milujem chvíle strávené nad albumom. Niekedy až príliš.

Stevenson
17. 01. 2002
Dát tip
dik za precteni.. a urcite nahlednu..)

Renda
17. 01. 2002
Dát tip
A za pár let budou vnoučata prohlíže naše fotky - z toho krásného začátku století...*

Stevenson
17. 01. 2002
Dát tip
a doufejme, ze s hezkymi vzpominkami, i kdyz ne na to nestastne stoleti.. DIK

Jankav
16. 01. 2002
Dát tip
Krasne) Stara alba maji neco do sebe.*

Stevenson
16. 01. 2002
Dát tip
dik za libeni, melancholicko..))*

lalalal avi:-)

mistr
15. 01. 2002
Dát tip
Tak krb a praskající dřevo to mě vážně bere. TIP

Print
15. 01. 2002
Dát tip
:-) *!

kirkov
15. 01. 2002
Dát tip
Olé!!! Špetka Hrabalovštiny. Ale proč ne bydlim teď v Libni a tak sem teď půl roku patriot a až zas za půl roku řekne mi vesmír v oušku mého šálku slabé kávičky, slepé tak už běž.Usrknu ještě posledním dechem jako to dělávala moje babička, než s ní šlehla mrtvička právě když handlovala s paní Kurečkovou přes plůtek slepici na nedělní polívku. Jeli jsme pak dlouhou rozpálenou cestou ke hřbitovu a prach nám spolu se zlatými stébly jako konfetami vrhal do očí před námi jedoucí traktor. Plný úžasu jsem sledoval nekonečný hypnotický pás zmyjí kůže vyražený v gigantickém vzoru jeho pneumatik. Vyklonil jsem se ze zadního okýnka našeho embéčka a chytal do dlaní kousky mrvy, které ta kola vymršťovala, coby čínský ohňostroj hovniválského štěstí. Dostal jsem pohlavek a celý pohřeb jsem jsem umazaný od hnoje musel zatrest s tvářemi plými slz prostát pln lítosti nad ztrátou té úžasné podívané za hřbitovními zdmi.

Modona
15. 01. 2002
Dát tip
Stevensone, pořád se říká řezané, máchané jsou bombóny:-)))) Má to kouzelnou atmosféru*

Stevenson
15. 01. 2002
Dát tip
Dik za libeni.. a bylo tenkrat Míchané, ne máchane.. a řezané se neříkalo.. a hotovo.-)))

Stevenson
15. 01. 2002
Dát tip
Print/ Dik za zast(r)aveni Kirkov.. a vidis TOHLE se LIBI.. Mistr- Dik.. ja te nekdy pozvu..

pino15
14. 01. 2002
Dát tip
moc krásný vzpomínání :o) taky jsem si to prožil :o)

Stevenson
14. 01. 2002
Dát tip
kruci, jak to mužete kdo cist už dneska?? a ja to u jiných nemam rad..)) ale ted mi to nejak nevadi.. anyway.. dik za líbení.

pino15
14. 01. 2002
Dát tip
nekrucuj a nepředbíhej datum :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru