Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Diagnóza

14. 01. 2002
7
0
1125
Autor
Costae

Pokud by vam treba na psychiatrii rekli, ze mate depresi, a vam se to nezdalo... Jen pozor na infarkty!

\"Nejvíc bolí ta část já, o které byste řekli, že ji ani nemáte. Ano, je to duše. Vždy, když polevíte a začnete si myslet, že jste v pořádku a nic vám nechybí, najde si něco (cokoliv, nejlíp - a nejčastěji - maličkost), co jí dá záminku, aby vás začalo tlačit a bolet na srdci, špatně se vám dýchalo, šly na vás mdloby a přepadl vás smutek. Pokud se domníváte, že tyto příznaky ukazují na infarkt, mýlíte se. V tomto případě se totiž jedná o tzv. akutní nemoc duše, zvanou též syndrom AND. Doporučuje se klid na lůžku, relaxace, četba vhodných knih (ideální jsou pohádky s dobrým koncem, pozor na Andersena!), sledování veseloher a návštěvy pozitivně naladěných příbuzných a přátel. Nezlepší-li se váš stav do tří dnů, jedná se pravděpodobně o tzv. chronickou nemoc duše (jinak syndrom CND), která se kromě příznaků shodných se syndromem AND projevuje dále bolestmi hlavy (neplést s migrénou!), nevolností, nespavostí a ..\"

  \"AU! Pepo, pomóc!\" ozvalo se náhle z kuchyně. \"Co je zas, sakra? Copak nevíš, že studuju?!\" zabručel čerstvý kandidát na titul OND (Odborník na nemoci duše) a korespondent kurzu \"Uzdrav se bez pomoci lékařů - aneb Jak překonat nemoci duše\", neochotně se zvedl z pohovky, natáhl si trepky a odšoural se do kuchyně. Jeho paní tam seděla na zemi, držela se za prsa a těžce dýchala. \"Infarkt,\" zašeptala a prosebně se podívala směrem k telefonu. \"Houby,\" odvětil jí choť, \"máš syndrom AND, to já poznám. Pojď do postele, to přejde, Pustim ti Kokosy na sněhu a zavolám Máně, ať tě přijde rozveselit,\" rozhodl a přes chabé protesty odtáhl manželku do pokoje. \"Hlavně mysli pozitivně, Božka, to je důležitý. Pár dní si poležíš a bude to v klidu. Za chvíli dorazí Máňa, tak já vás nebudu rušit a skočim si za Jarmilkou pro další studijní materiály, jo?\" zakončil proslov a s vědomím, že pro svou ženu udělal to nejlepší, co mohl, odešel pro \"studijní materiály\" ke své milence.

Po návratu ho čekal šok v podobě uplakané Máni, která mu sdělila, že Boženu odvezli do nemocnice s druhým infarktem. \"Nechápu, jak je to možný, jasně to ukazovalo na éendéčko. Radši tam zavolám,\" podivoval se a vytáčel číslo nemocnice.

Primář mu toho moc neřekl: \"Bohužel, pane Máslo, je nám velice líto, ale vaše paní před patnácti minutami zemřela. Náš tým dělal co mohl, ale přivezli ji k nám v kritickém stavu. Pochopte prosím, že...\"

Nechal sluchátko viset a nechápavě na něj civěl. Jak to, že to nebyl syndrom AND? Lhali mu? A jak to, že Božka zemřela? Kdo mu bude vařit?

Následující měsíc patřil k nejhorším v páně Máslově životě. Pohřeb stál bezmála deset tisíc, přišla mu žaloba za neposkytnutí první pomoci a Jarmilka mu oznámila, že je těhotná. Když se to na pana Máslo všechno takto sesypalo, začalo ho píchat u srdce, špatně se mu dýchalo a šly na něj mdloby. Na rozdíl od jeho ženy to ale nebyl infarkt...        


je to docela vtipný, jen mi to připomělo vtip: tak si představ, moje žena včera šla koupit brambory a přejelo jí auto.-A co budeš dělat? - Asi rejži...*****

Dopiťák
02. 06. 2002
Dát tip
Je to na mě moc složitý, samý ty zkratky, sorry Kačenko.

Tajta
28. 01. 2002
Dát tip
*!* Hodně dobrý, ale souhlasím, že nejlepší to bylo, když jsi to četla ty osobně. Dalas tomu ještě něco navíc, co mi teď (když si to čtu sama v duchu) chybí.

Skleboun
19. 01. 2002
Dát tip
hjuj.... az se to dozvi shakul, bude asi ricet nadsenim :)) cynika ti nezavidim... ale je to dobry :)) tip

Duster
18. 01. 2002
Dát tip
Hmm... pravdu mas, Boboticu... Me libi... a navic AND a CND se dneska vyskytuji az prilis casto a to me docela stve... je dobry, ze na to nekdo upozorni... ale panu Maslovi to nepreju... chudak... *

MM
17. 01. 2002
Dát tip
Máslo, zdá se, se objevuje čím dál víc a to i na netušených místech... jinak - líbí se docela dost a úplně nejvíc věta: "Kdo mu bude vařit?" :-)) *!*

bobotic
17. 01. 2002
Dát tip
ježiš to je cynik, jak s ním můžeš vydržet :-) (stejně ti ho závidím) Ve čteném podání lepčí. ip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru