Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Afrika šest

27. 04. 2012
25
47
2547


Plni selnéch dojmu a Tajine de foie aux épices sme se, po cestě do hotelo, take zastavile v trho, doplnit zásobe na zétřéši vélet do póště.
S téma obchodnikama si take ožeješ svy. Mosijó se furt handrkovat a do omrzeni vnocojó zaročeně nélepči, néčerstvjéši a nélevňéši zboži. Nakopováni belo hotovy martyrium, ani nevzpominat.
A navic, jak na sviňo, v celym hotelo probihal sanitárni deň. Z drohyho štoko až do sklepa stálo po kostke medlenkové vode, boskatá oklózečka v tem našlapovala, jak kohót v přisadě, a metló pěno rozháněla do všeckéch stran.
Viš, že já mám paměť jak elefant a nikdá nezapomeno ksicht osobe, keró sem kde viděl; ale v jejim připadě sem bel ochotné odělat véminko. Ta tě bela šeredná, že sem ten pohled mosel  hneď zapit šlihovicó, abech se v noce neodkopával.  Ož sem se šteloval, že jo přemlovim, abe konvertovala k ortodoxnimo islámo a za posledni penize ji kópim burko, ale mosel sem rechlo sepat do hajan. Bodika sem nemilosrdně natahl na štere ráno. Sténak zbetečně, protože musulmani ož měle na štvrtó nataženyho teho melozina na minareto.“

„Muezzina, strejdo! Ne meluzína. Svolávač muslimů k modlitbě se jmenuje muezzin!“

„Te nemudruj a nalévé! Bels v Africe te, če já?“

„No dobrá, vy. Tak na zdraví toho meluzína. Co čekat od člověka, který leze po kopcích v potápěčské výbavě a na dovolenou si bere z domu budíka.“

„Z jakyho domo? To bel budik na Rolexkách, kery sem laceno kópil od teho žida! Jedne tě dám, eště mám dvoje. Kopec v tem krámo bel totiž neobečejně horlevé a omanotě vetrvalé. A podlivá všeckyho aji jasnozřevé, poněvač hneď ve dveřich věděl, co potřebojo. Já sem mo, pravda, meldoval, že chco akorát ten lejkum, salám že mám vlastni; ale temo ten šizuňk né a né rozomět. Za nic mě nechtěl postit z krámo, dokáď se doseta nenavesmlóval. Néspiš se menoval Abdullhář Navaldirham. Eště za mnó tře olece běžel s takovó modró hadró na paleco, protože si osmeslel, že jo bodo v póšti notně potřebovat! A take že ja.

                                                                    ><

Ráno se zájezd rozdělel, jak poslanecká sněmovna pře hlasováni - na radikálni a omíněny. Jedni se chtěle eště zdržet na snidaňo, drozi, šak viš keři, be nérač jele hneď, aji hladni. Nebelo divo. Ze záchodo celé deň nevecházele a kontinuálni laksirka zpósobovala, že jim v žalodko bezteho nezvostalo nic zbetečně dlóhó dobo. Tož co be se srale se snidaňó, no né?
Mimoto v tem kvalto bel kolekrát komšt, trefit to správnó mistnustko. Panáček če panenka, obá bele na dveřich vemalovani v hábitech!
Prvni dně sem take měl podezřeni, že jim nekdo furt krade porcelán, než mě poočele, že só to záchode torecky. Takovy dvě šlapke, dira do zeme a namisto papira kybl s vodó! Abech nekřevdil, nekde bela aji sprcha, keró si každé muhl řeť jaksepatři omet. Machometáni só ož takovi. Šate zedrany, hobe ošmórany, ale prdele, te mosijó mět vemedleny jedna radosť, aji kdebe z nebička ševci padale.

Vubec o nich panojó nezvekly mrave a mórese. Všeci majó hromado časo, nikdo nikam nespichá a nekvaltoje. Pokáď nejede autem! To potem nestačiš oskakovat. V téch jejich ózkéch olečkách se sténak nedá jet ináč, než zpusobem hre - Člověče nezlob se, ale nikdo se tym netrápi. Jak se hlaseto zatróbi, hneď je cesta volná, tož se všode hóká ostošest. Zdá se mně, že k temo, abe Arab dostal řidičské prukaz stači, kdež se naoči ovládat klaksón.

A te jejich taxike a autobuse! To tě mosim povekládat.
Přešle sme po snidaňó na marrakéšsky autobusovy nádraži, nastópime do vozo, ale nejelo se. Transporto předcházelo ohledáni vozedla, poněvač v póšti mosi bet všecko v rychtyko, to se rozomi. Tož bela možnosť pozorovat, jak to chodi v marocké hromadné dopravě.

Kraksne tam majó zhnily, hločny a smradlavy zrovna tak, jak celni óřednike. Vepředko sedi šofér a rédoje; bez inčich pravomoci. Néduležiťéši osobó je konduktér. Papirovy penize má podli hodnote nastrkany meze prstama roke, pětinke skovává po kapsách a prodává listke. Třetim členem autobusovyho personálo je otvirač a zavirač dveři a štvrtym do mariáša je portyr, keré okládá leďom kufre a rance na střecho. Ešle majó aji v jinačich řemeslech podobnó dělbo práce, tož nezaměstnanosť v té zemi nemože bet veleká.
Kdež autobus přejede na zastávko a rozglábi oboje dvirca, tož vepokne tyjátr. Ledi jak zfamfrněni přednima dveřma nastópijó, zadnima hneď velezó, chodijó dokola jak s pořadovym mlikem, vezkóšijó zepár mist na sezeni, to cely pro sichr eště jednó a potem vehópnó zas ven. K dobrymo tóno o nich patři, nastopovat až za jizde. Šak aji šofér má neodbetnó potřebo se hamózet. Furt pojiždi sem tam. Hneď metr dozado, hneď zas kósiček dopředo, potem eště ždibec cóvne, ale v předo to belo néspiš lepšéši, tož zas cokne nazpátek. Snaď to všecko provádi kvulivá tém pasažérom, abe si meslele, že nastopojó za jizde.

Hneď vedli našeho luxusniho autokaro stál zrovna jeden mistni hrkač. Šofér s dveřnikem se hrabale v motóře, konduktér lapěl ve dveřich na schodko a dlábil kebab. Prvni si ale pečlevě opláchl roke vodó z kaléška, keré potem hodil za hlavo do olečke. Kdež dožvékal, zas hodil mastné papir meze sedadla. Neco mo ale furt chebělo ke ščesti. Odchrchlal si, odflusl pod nohe, chvilo se ošéval a znenazdáni na to kápl. Zhébl se pro párátko, co se válelo po zemi, kapko ho ošobrstal o rokáv a strčel si ho do hobe. Ó, jaká slasť!

Tož vozedlo belo zvizityrovany, delegát nás zrachoval, ešle mo nekdo nezcházi če nepřebévá, a šofér nahodil motór. Všeci ti mistni autobusáci a mechanici začale oznale mročet a pleskat jak v americkym filmo, že se nám podařelo nastartovat hneď napoprvni, a me - tradá se na Saharo!

                                                                    ><


Na konco ceste nás měl ovitat pravé div světa, klenot póště, památka přenádherná, starověká hleněná dědina Ait Benhaddou, před keróžto se véletnikom taji dech a filmařom otvirá šrajtofla.
A jak ož to o podobnéch atrakci chodi, bela to dědina Potěmkinova.
Pod kopcem pár ošklevéch barabizen z vepřovic, hófe rozjivenéch cezencu a zástope zeskochtivéch domorodcu. Nekery historicky památke ož bele zbořeny, jinči se teprvá stavěle a nebet Lórenca z Arábie, keré se pré natáčel v téchto mistech, ani bech z klimatizovanyho autobuso nevestópil dřiv, než o hotelo s bazénem.
Nevěřel bes, ale voda se v tem krajo záslohó klimato odpařoje tak rechlo, že kdež se okópeš, v to rano seš soché a tym pádem stodené a zachlazené. Jeden be se hneď muhl rozstonat remó če anginó! A to je take duvod, proč se tam kvapem vepařoje aji šlihovica.
Pojedeš-le náhodó nekde kolem Afrike, tož se v Ait Benhaddou stav, abes viděl misto, kam ož se nikdá nebodeš chtět vrátit.

 


47 názorů

VH64
01. 05. 2012
Dát tip
Žádný Hanák by nepokládal za rozumné namáhat se otáčením o takový malý kousek. Jsou místa, kam se vyplatí chodit pozdě...

nostalgik
29. 04. 2012
Dát tip
So nesmlóvavé meluzín, tož dojdi s dalšó!! **

Lastgasp - Vpravo příč? Takový povel v hanáčtině neexistuje. Žádný Hanák by nepokládal za rozumné, namáhat se s otáčením o takový malý kousek.

Kapsa - chybový opravátor Wordu nejspíš vyhodnotil jazyk jako finštinu a nabízí mi k hanáckým výrazům zajímavé alternativy. ((-:

lastgasp
28. 04. 2012
Dát tip
Květoni z tvého afrického veprávěni mám od smíchu periodické solaroplexní křeče. Jak by zněl po hanácke vojenský povel "Vpravo příč!"? Ten povel čelem vzad je nějaký dlouhý, na více dob. Díky za tvůj vtip, dávám tip.

Kapsa
28. 04. 2012
Dát tip
Pokud jsi to psal ve Wordu, tak ten se musel v zobrazování chyb vyřádit ;)

Dobré, vtipné a nezklamal jsi*

Ano. Cokoli, co nezačíná slovem Afrika.

Zdendo - píšu také spisovnou češtinou. Ale jestli je to normální jazyk...

No, jeliž, jeliž. Ale, když už jsem začal, tak to přece musím.

Whitesnake
27. 04. 2012
Dát tip
och kristečku božíčku to dalo práci, neníliž ???? Inteligentní autor nemá na to, aby napsal nějakou přihlouplost :-)

Jejdavilda - nebuď srab a napiš taky něco po vašimu, ne?

Avox - ani jsem nečekal, že si toho fóru někdo všimne. Máš můj obdiv. Samozřejmě jsou to radikální a umírnění, ale slovní hříčce "umínění" jsem prostě nemohl odolat. Pravda, v nářečí to zas tak nevynikne.

Anita09 - Mám fantazii, ne? Co jsem nezažil, dovedu si představit. Že jsem nebyl v Africe... No a? Ray Bradbury pravděpodobně taky nebyl na Marsu. A má mu to někdo za zlé?

jejdavilda
27. 04. 2012
Dát tip
*

No v každém případě ti děkuji za náplň několika večerů a jak říkáš že Haníci mluví pomalu, tak já zase pomalu čtu. Takže na konec nijak nespěchám.

avox
26. 04. 2012
Dát tip
Květoňku, že nechám děkovat za podrobnou zprávu z cesty, už je mi úplně jasné, kam určitě nepojedu, ačkoli takové Rolexky by nebyly k zahození... nebo možná byly? Jo a prosím pěkně, "omíněny" jsou umírnění nebo umínění? A jak se teda řekne to druhé? :-)) */

Anita09
26. 04. 2012
Dát tip
Moc krásný jsou historický památky který se teprve staví, také nechápu jak můžeš popsat atmosféru v autobuse plným Arabů, když jsi to nezažil na valstní kůži, je to tak autentický jakobys u toho byl. Dneska už jsem se taky nezadrhávala, ještě nás naučíš hanácky. Až to půjde jako rozhlasová hra někde v rádiu, ráda si to poslechu nejméně ještě jednou. Přidávam samozřejmě tip, je to stále úžasné. :)

feferonka
26. 04. 2012
Dát tip
:)))

Marie - neboj, už to bude končit. Ještě se strýc projede na velbloudu, zabloudí v medině a jak se najde, tak hned tradá domů.

Feferonko - Hanáci naštěstí hovoří pomalu, rozvláčně a košatě. Kupříkladu vojenský povel - čelem vzad, zní v hanáčtině - otočte se prdelama, kde ste bele hobama včel!

Kdy už se vrátíš Květoni?. Mám strach, abys tuhle dovolenou přežil.

feferonka
26. 04. 2012
Dát tip
hehe, myslim, že bych asi nerozuměla, vychrlit to na mě někdo rychle. :)) Super... *

Toscana
26. 04. 2012
Dát tip
FAE - bingoooo!!! :o)))

Macecha - jak můžeš vstávat tak brzy? To my, rockeři, teprve chodíme spát.

FAE BOMB - pokud je ti laksírka pojmem neznámým, jsi šťastný člověk a přeji ti, aby to tak dlouho zůstalo. Alespoň do prvních třešní.

Marie s beránkem - jak to sám po sobě čtu, nejspíš jsem se od cesty do Maroka vlastnoručně odradil. Přece nejsem takový blázen, abych dobrovolně zažil to, co tady píšu!

Alegna - nic si z toho nedělej. Vždyť já sám tomu skoro nerozumím, a to jsem autor!

filemon - všímaví a laskaví čtenáři, jako jsi ty, mi dělají velkou radost.

macecha
26. 04. 2012
Dát tip
oprava "dostal"

macecha
26. 04. 2012
Dát tip
nemohla jsem spát a tak jsem sedla k počítači a dobře jsem udělala! Květoni, kam na to chodíš? Chtěla jsem vypsat ty nejlepší šplechty, ale to bych musela opsat asi celé. Co slovo, to perla. Díky za to, že jsi mě dostat z ranní deprese. Musím se smát ještě teď. Už se těším na další :) T***

FAE BOMB
26. 04. 2012
Dát tip
Tos: Promiň, ale pracuji jako dlaždič, pročež ani tobě nerozumim. Předpokládám, že "pořádnej průjem" je něco jako ultrabrutální supersračka?

Toscana
25. 04. 2012
Dát tip
FAE, laksirka je průjem. Ale pořádnej! :o)))

FAE BOMB
25. 04. 2012
Dát tip
"laksirka"? Ač disponuji kápézetkou, vybavenou škrtátkem a třemi sirkami, tak absolutně netuším, k čemu je vlastně ona laksirka dobrá... :-( Předpokládám, že s tím lze zapálit lak.

Není nad exotickou dovolenou, ale "po hanácke" je to zajímavější,

Alegna
25. 04. 2012
Dát tip
ošobrstal - krásné slovo, pomalu si začínám zvykat, ještě tak dvacet, třicet dílů, už si nebudu hláskovat a začnu slabikovat

filemon
25. 04. 2012
Dát tip
"musulmani ož měle na štvrtó nataženyho teho melozina na minareto" :))))))))))

Kočkodane, popravdě, správně hanácky se párátko nazývá "flaksenpajser".

Toscano, tohle mi Písmák dělá pořád. Co to dá přemlouvání, než ten prevít akceptuje mnou nabízený font a jeho velikost, za tu dobu by vyrostla palma.

Kočkodan
25. 04. 2012
Dát tip
Dílo mi dalo velmi hodne - konecne vím, jak se rekne hanácky "párátko"!

Toscana
25. 04. 2012
Dát tip
Kostku mydlinkové vody si fáákt nedovedu představit, ale Abdullhář Navaldirham mě rozsekal na krupici (nebo na kus-kus)... chááááááá!!! :o))))) *t

Toscana
25. 04. 2012
Dát tip
áááá - a než jsem odeslala, už to je čitelné. Jdu číst.

Toscana
25. 04. 2012
Dát tip
Kvítku, moc prosím, dej tam větší font, u tohohle bych přišla o poslední zbytky zraku (mám 5 dioptrií už teď). Pak se vrátím a přečtu si to - teď jsem zkolabovala už při Tajine de foie aux épices. Díky.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru