Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O rackovi a kočce, která ho naučila létat

26. 04. 2012
28
26
5321
Autor
Diana

            Autorem knížky O Rackovi a kočce, která ho naučila létat je chilský spisovatel Luis Sepúlveda,  žijící ve španělském  Gijónu. Je aktivní v ochraně přírody, spolupracuje s organizací Greenpeace a na jeho díle je to znát.

            Příběh sám, původně určený dětem, podobně jako Exuperyho Malý princ, je tak promyšlený, že jen dospělý dospělý (adjektivum substantivum) ocení všechny jeho aspekty. Příběh začíná smrtelnou  nehodou racka Kengy.  Kenga při lovu sleďů uvízla v černé mazlavé ropě, vypuštěné do moře při čištění lodi. Marně bojuje o život a z posledních sil doletí do nejbližšího přístavu, kde spadne na jakýsi balkón. Tam se právě sluní tlustý černý kocour Zorbas. Veden soucitem s umírajícím ptákem, slíbí splnit tři přání, která mu Kenga naléhavě klade na srdce:

"Snesu vajíčko. Slib mi, že to vajíčko nesníš.

Slib mi, že se o něj postaráš, než se z něj vylíhne ptáče.

Slib mi, že ho naučíš létat".  

A s posledním výdechem snese bílé vajíčko s modrými flíčky.

            Kocour stojí nyní před těžkým úkolem, jak splnit tři neobvyklé sliby, které dal racčí mámě. Naštěstí na to není sám, protože "problém jedné kočky z přístavu je problémem všech koček z přístavu".  Rozvine se příkladná spolupráce a solidarita koček. Využije se různých vědomostí a zkušeností i známostí jednotlivých koček až konečně ptáče - dostalo jméno Afortunada, dítě štěstěny - vyroste v silnou ptačí slečnu a je schopno letu. Tady však nastává problém největší. Afortunada létat nechce. Nechce být rackem, touží být kočkou. Vzlétnout se bojí. Kočky jsou s rozumem v koncích, ale pro svůj ideál "kočka z přístavu vždycky splní slovo" rozhodnou se porušit tabu a promluvit lidskou řečí. Obrátí se o pomoc na člověka. Následuje těžký úkol s výběrem toho vhodného člena lidského rodu, až konečně....

"Je to podivný člověk, ale vzbuzuje ve mně důvěru. Jednou jsem ho slyšel číst, co napsal. Byla to krásná slova, která mohla rozveselit i rozplakat, ale v každém případě vzbuzovala chuť poslouchat dál", vysvětlil Zorbas.  "A proč myslíš, že ten člověk umí létat?" chtěl vědět Secretário. "Možná neumí létat s křídly jako pták, ale když jsem ho poslouchal, napadlo mě, že umí létat se slovy, která píše." A tak bylo dovoleno Zorbasovi promluvit s básníkem.

            Všichni už jistě tušíte, že Afortunata nakonec vzlétla. Byla to poezie, která jí dodala odvahu, nadšení, inspiraci. "Letím! Zorbasi! Umím létat! křičela radostí proti nesmírnosti šedého nebe".

            Knížka O rackovi a kočce, která ho naučila létat je překrásně napsaným příběhem o něčem, na co se zapomíná, ale co nám v životě velice chybí: o ideálech. Jímavý příběh, plný jemného humoru, vyvolává touhu a stesk po tom, co vlastně všichni máme možnost v sobě pěstovat a co dokáže překlenout všechny rozdíly a dát našim životům křídla: přátelství, soucit, tolerance, odpovědnost a síla lásky.

Dílo Luise Sepúlvedy nejen podněcuje fantazii a důvtip, ale zároveň ukazuje, jak lépe poznat svět, mít ho rád, a tak o něj pečovat s větším porozuměním.

Knížku nádherně ilustroval César Augusto Boldrini.


26 názorů

Kočkodan
01. 04. 2013
Dát tip
Nase ctyri kocky by se tak hezky asi nezachovaly. Vsimni si kolegy nade mnou - docela slusne prekockováno, ze? :-)

kočkopes
07. 06. 2012
Dát tip
recenze se moc hezky četla a protože mám autora rád(tedy né recenze:-),toho neznám), knížku si koupím co nejdříve. Hned co mi to kočka povolí a nebude remcat,že knih mám přespříliš:-)

standa.rd
16. 05. 2012
Dát tip
Díky za tip. Vypadá to skvěle... (nemluvím o tom, že i recenze je skvělá; kolik ti dal Sepúlveda za reklamu? :) )


koloušek
15. 05. 2012
Dát tip
Napsáno poutavě, s citem.T*

Armand
07. 05. 2012
Dát tip
že ses podělila...

Armand
07. 05. 2012
Dát tip
díky! *

Robinia
03. 05. 2012
Dát tip
krásné, až mrazí... viz maceška, Alegna, Jorel...

guy
02. 05. 2012
Dát tip
Recenze je opravdu napsána výtečně, že po vzoru Yeziiinky jsem odhodlán přejít od planých slov k činům na trase, kde se bude nacházet nějaké knihkupectví. *

Yeziiinka
01. 05. 2012
Dát tip
To je překrásné! Recenze tak půvabná a lákavá, že je téměř nemožné se napříště v knihkupectví vyhnout... Poslední dobou čtu samá neradostná dílka (což není dobrovolným výběrem!), na pohádku jako je tato se tedy těším jako dítě! Di, díky :) ***


jorel
28. 04. 2012
Dát tip
Recenze, která je nejen příjemně čtivá, ale probudí ve svém čtenáři chuť si přečíst dílo, které přibližuje. 1*

vesuvanka
28. 04. 2012
Dát tip
nádherné, díky :-))) TIP

Určitě bych si ji chtěla pořídit, Di... k mým klenotům obdobného druhu patří tahle: http://www.kosmas.cz/knihy/102187/mala-duse-a-slunce/ - a brečím u ní pokaždé, když ji čtu, četba netrvá déle než hodinku... naprosto Tě chápu!

kocicka 8
27. 04. 2012
Dát tip
T mnau !!!!!

Marcela.K.
27. 04. 2012
Dát tip
Díky...tu si určitě koupím. TIP!

Diana
27. 04. 2012
Dát tip
Jejdo, ty lumpe, tobě taky nic není svaté! Tady si od politiky odpočíváme. Modrý pták ať letí třeba k čertu ;-))))

Diana
27. 04. 2012
Dát tip
Jarmilko, maceško, Alegno, hanko - děkuji děvčata. Já nad tou knížkou dokonce slzela, přiznávám...No možná se už vracím do dětských let ;-)))

Diana
27. 04. 2012
Dát tip
Juno, díky a pro tebe z básně Rackové (Bernardo Atxaga): Ale jejich malé srdce - srdce provazochodce - nebije nikdy tolik jako pro ten šílený déšť který skoro vždy přinese vítr který skoro vždy přinese slunce

jejdavilda
26. 04. 2012
Dát tip
umírajícím ptákem? že by Luis znal ODS?*

8hanka
26. 04. 2012
Dát tip
v komentoch pre do mnou je povedane vsetko, uz len ziskat sponzora, ktory mi kupi kazdu knihu, ktorej sa dotknes slovom:)*

Alegna
26. 04. 2012
Dát tip
tedy, musím se přidat ke všem třem a k macešce nejvíc, Dianko, jdu ji koupit

macecha
26. 04. 2012
Dát tip
Diano, Ty uděláš z každé knihy, kterou přečteš, knihu, kterou chci číst. T***

To je nádhera!!!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru