Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Deník a Chaunovo pozdní odpoledne

15. 01. 2002
8
0
1957
Autor
horák

Deník a Chaunovo pozdní odpoledne

27.12. 97 - sobota

„Čím víc člověk pěstuje umění, tím míň mu stojí pták. Šoustání se jeví jako náhražka a nižší podoba básnického aktu."

Z úryvku je jasné, že jako vánoční dárek mě nejvíce potěšil druhý díl Chaunova deníku. Přestože jsem si ho vlastně koupil téměř sám. Vlil mi opět sílu do mých spisovatelských žil. Po přečtení cirka třiceti šesti stran jsem sáhl po deníku svém, abych provedl malou reprodukci na několikátou. Výše zmíněný citát je sice z Chauna, ale ten to opsal z Mladé fronty a ti to zase obšlehli z Intimních deníků Charlese Baudelairea. Chaun dodává: „Šoustání a básnický akt jsou dvě strany téže tvořivé lidské osobnosti, obě vznikají z nejupřímnějšího zájmu o vůkolní svět. Vivat a mrdat!"

Otevřel jsem si ke čtení láhev jablečňáku. Nebaví mě jen tupě hltat cizí myšlenky. Nahlédl jsem do svých starých zápisů a zjišťoval, co dělal jsem já, malá šedá myška, zatímco geniální umělec meditoval nad smyslem mrdu v našem duševním světě. V den, kdy Chaun se zaobíral deníkem francouzského básníka, já konstatoval složení zkoušky z didaktiky chemie a komentoval jsem návštěvu jiného prokletého autora Salmana Rushdieho v Praze. Pozvalo ho onehdá svědomí národa Véna Havel. Venca Klaus ho za to pěkně pěkně pohaněl. Ohrozil tím prý národní bezpečnost a zhatil několik lukrativních obchodů s Íránem, Afghanistánem a jinýmy spřátelenými a prosperujícími zeměmi. Chtěl jsem  prezidentovi vyjádřit solidaritu. Napsal jsem si do deníku, že Chomejní je píča a očekával, že mě někdo prokleje. Jak vidno, dosud se tak nestalo.

Chaun byl v daném období mnohem plodnější. Spíše bych měl napsat, že více výživný a záživný. Pobýval v Dalmácii a jeho zápis začíná střelbou. On a jeho společníci jsou vyděšeni, zatímco majitelé domu, ve kterém bydlí, se v klidu dívají na televizi a popíjejí víno. Jeho matka se rozzářila nadšením: „Ano, ano! To určitě Srbové či muslimové prolomili frontu a útočí na nás. Už se těším, jak je budu přemlouvat, aby nás nezabíjeli, a jak se jim nabídnu, aby místo Helgy a Lídy znásilnili mne ..."

A já? Nudně popisuji praxi na zemědělce a v obavách, že si tchán listuje mým deníkem v době, kdy nejsem doma, vynechávám všechno ostatní dění. Jak pokrytecké oproti Chaunovi, který snad nezakrývá vůbec nic. Už chápu, proč se někteří kolegové přede mnou bojí promluvit, abych z nich neudělal hlavní postavy své deníkové tvorby. Jsem Homo pokrytec. No, někdy to může být to samé jako Homo sapiens.


cup_of_tea
13. 11. 2002
Dát tip
zabavny a... nevim vlastne proc, ale libi... ***

Čajke
30. 01. 2002
Dát tip
zrovna jsem si říkal co asi tak horák říká na Chaunovy deníky...*

pino15
17. 01. 2002
Dát tip
teda to je síla :o)) !!!!!!! jako z učitelskejch novin :o)))) homo chaun mi připadá proti tobě neobratný, aspoň co se mluveného slova týče, je to slabota :o)

Kami
15. 01. 2002
Dát tip
To je mňam... (*)

Sama
15. 01. 2002
Dát tip
Není to vulgární, spíš trošku posmutnělé v závěru hořké - dávám TIP za schopnost podívat se na sebe bez růžových sklíček a ještě to hezky napsat.

MCMLIII
15. 01. 2002
Dát tip
Horáku:-))) Četl jsem tento úryvek z tvého deníku dvakrát. Poprvé jakoby v roce 1997 a podruhé jakoby v současnosti roku 2002. Dovolil jsem si prožívat tvůj příběh ve dvou rozdílných časech. Pokaždé s jiným výsledkem a dopadem na moji duši. Pokaždé ovšem se stejným závěrem po přečtení:je to skvělé:-)))

Print
15. 01. 2002
Dát tip
Skvělé.... *!

Vojtek
15. 01. 2002
Dát tip
tumtudum....*!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru