Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nový začátek

04. 05. 2012
0
7
1436
Autor
Lucida

Náhled do mého psaní.

Seděla na parapetu v podkroví svého starého domu. Z okna byl vidět kus zahrady a les. Na zahradě stály dva stromy s oranžovými a červenými listy. To vše v podzimním podvečeru vypadalo jako z pohádky.

Podívala se na malý modrý deníček ve svých rukou. Jeho desky pokrývala vrstva prachu. Našla ho, když vyklízela půdu. Nikdo sem už roky nechodil. Nevzpomínala si, že by sem šel někdo jiný kromě ní. Málokdo se dostal po schodech, střeše a pak oknem sem.

Jak našla tohle místo, si pamatovala naprosto přesně. Rodiče byli pryč, dům byl prázdný. Nebyla úplně maličká, a oni nejeli nikam daleko, takže se nemohlo nic stát. Prohlížela si dům, hledala místo, kde by si mohla nerušeně snít a pak našla tohle podkroví, dokonalé pro každou věc, která jí napadla.

Po nějakém čase se tady zabydlela, přinesla si sem vše, co mělo být skryto před zvědavýma očima jejích přátel. Půda nebyla moc velká, ale měla dvě okna, jedno na stranu, kde vedla silnice a kde parkovalo jejich auto, a druhé vedlo do zahrady. Občas tu bývala trochu zima, ale nebylo to nic, co by se nedalo spravit dekou a párem teplých ponožek.

Když si poprvé začala psát deník, psala ho tady a přestože bylo málo pravděpodobné, že by se sem někdo mohl dostat, schovávala ho do úložného prostoru pod parapetem u okna do zahrady. Malém by na něj zapomněla, nebýt toho stěhování.

Jeden známý jejím rodičům nabídl pěkný byt v centru Londýna za slušnou cenu a rodiče se shodli na tom, že by to pro ni byl dobrý začátek jejího osobního života. Souhlasila, ale odcházet z domova se jí moc nechtělo, žila tu přece celý svůj život, nemohla to tu jen tak opustit.

Deníček vypadal pořád ještě v dobrém stavu. Nevěděla, kdy přesně ho začala psát, ale mohlo to být tak v době, když jí bylo sedm. Sfoukla z něj prach a otevřela ho na první straně. Pomáhal jí oživit staré, zapomenuté a někdy neúplné vzpomínky.

Vzpomínala na to, jak jí rodiče koupily houpačku a jak z ní poprvé spadla a rozbila si koleno. Na to, jakou měla radost, když jí rodiče dovolili postarat se o malé koťátko, které se už týden potulovalo v jejich ulici a vypadalo velmi vyhladověle. Jak pomalu pročítala zápisky, došla až na stránku s velkým modrým nápisem: "Nový sousedé." Nebylo to nic nového, celý deník měl kapitoly a všechny nápisy byly modré, avšak i přesto tenhle znamenal něco víc, víc než si v té době mohla vůbec představit. Zaklapla deník a rozhlédla se po podkroví.

Už tu nic nezbylo, byla to tu jen zkontrolovat. Když našla deník a začetla se do něj muselo uplynout hodně času, protože ubylo světla a začalo být, dokonce i vevnitř, trochu chladno. Podívala se na hodinky. Ukazovaly, že je sedm minut po čtvrté hodině odpoledne.

"Sbohem," zašeptala, utřela si slzu z tváře a vzala si deník pod ruku. Otevřela okno a vylezla na střechu. Chvíli se ještě opírala o okno a kochala se pohledem na zahradu a les, a pak vyrazila vstříc nové budoucnosti.


7 názorů

Lucida
10. 05. 2012
Dát tip
Zaprvé bych se chtěla omluvit za odstavce.Nějak mi to s nimi tady na písmáku nejde. Asi mě nemají rádi. Zadruhé vím, že nejsem žádná spisovatelka. Tuhle "povídku" jsem umístila na písmák,proto abych se dozvěděla, co si o ní myslí ostatní a mohla se díky tomu alespoň trochu začít zdokonalovat. Nakonec bych Vám ráda poděkovala za kritiku, protože ji beru jako velmi důležitou pro moje zlepšení. Příště to bude lepší.

Blackwish
07. 05. 2012
Dát tip
Já to nemohla dočíst . . . Je tam pěkný nápad, ale je to jako spousta písmenek v jednom velikém pytli. Chybí mi tam věci od mezer mezi větami, odstavece . . A především pak rozvinuté věty. Krátké věty se píší, pokud chce člověk vnést do díla napětí, ty popisuješ jakousi situaci, atmosféru a k té se hodí rozvinutější věty. Toť můj názor :)

Janina6
06. 05. 2012
Dát tip
Jo, jako docela povedený začátek nějaké povídky bych to viděla :-) Tyhle návraty do dětství a zaprášené deníčky mají své kouzlo, ale nesmíš sázet jen na to - věnuj pozornost třeba výběru slov, místo "byl vidět kus zahrady" nebo "na zahradě stály stromy" by se dalo použít mnoho výstižnějších sloves. Zrovna tak ve větě "Rodiče BYLI pryč, dům BYL prázdný." Tam navíc děláš chybu, která je u začínajících autorů hodně častá - opakuješ blízko sebe stejná slova. "...vedla silnice... druhé vedlo do zahrady". "rodičům nabídl... a rodiče se shodli". Také je dobré proškrtat nadměrně používaná zájmena: "že by to pro ni byl dobrý začátek JEJÍHO osobního života" - jejího je tady už nadbytečné. Když našla deník a začetla se do něj muselo uplynout hodně času - "když" se sem moc nehodí, to plynutí mělo nějaké trvání, takže lépe třeba "Od chvíle, kdy našla... muselo uplynout". Takže takhle se dá s textem hrát, pokud ho chceš udělat čtivější. Obsahově bych radila víc rozvinout tu pasáž, kde se mluví o stránce "Noví sousedé", protože hrdinka tam naznačuje, že to bylo pro ni něco významného. Naopak až přehnaně přesné určení času (sedm minut po čtvrté hodině odpoledne) je z hlediska čtenáře zbytečné. Těším se na něco delšího.

StvN
05. 05. 2012
Dát tip
Na tvuj vek je to v pohode. Misty afektovane nebo pteticke, jako s tim kotatkem nebo slzou, tak na to si dej pozor. At to nemas ubreceny. Jinak dobry.

Súhlasím s predošlými názormi a pridávam vlastný: rozčleniť text, aspoň trocha. Celý obraz by potom pôsobil vzdušnejšie a prehľadnejšie.

Bj.
04. 05. 2012
Dát tip
souhlasím s jarem bez přehlásky, je to dobře načatý, ale do povídky tomu chybí nějaké směřování odněkud někam, chtělo by to trochu rozpracovat a vyvarovat se patetických slzí, emoce se daji vyvolat i jinak ;) piš piš :)

Fruhling
04. 05. 2012
Dát tip
Ok, výraz textu se zdá možná trochu banální, ale nejsou v něm žádné velké kiksy, takže se dá mluvit o příjemné celistvosti. Možná by to celkový obraz chtělo ještě víc prokreslit charakteristickými detaily, aby to nebyla jen taková mírně nejasná črta (nálady jsou podle mého nastřeleny docela dobře). Závěr se slzou je afektovaný. Jinak fajn.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru