Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nejezte hříbata!

17. 05. 2012
30
58
6108

Kniha: Nejezte hříbata! Autor: Konštacký, Michal; Vaud Nakladatelství: TRITON Počet stran: 156 Rok vydání: 2011 Rozměr: 200x140x14 mm Hmotnost: 236 000 g Ilustrace: Pavel Kantorek Jazyk: česky Vazba: brožovaná bez přebalu lesklá Záruční doba: není uvedena

                                                                      

                                            http://www.tridistri.cz/webshop/index.php?sec=detail&id=2059

V dějinách lidstva z času na čas zanechá svůj nesmazatelný otisk velikán, jenž oplývá natolik mohutným a mnohostranným nadáním, že by jím mohl být podělen i početnější kolektiv a ještě by gigantovi zbylo talentu ažaž. Zejména renesance se takovýmito osvícenci doslova hemžila. Michelangelo, Leonardo, Petrarca, Boccaccio, Dante, Cervantes, Shakespeare, Hasištejnský a Paracelsus, to jsou, jak my, přátelé floskulí a klišé s oblibou říkáme, jen špičky ledovce.

Navzdory volání moderní doby po odbornosti a úzké specializaci, vyskytne se i dnes jedinec, obdařený řadou rozmanitých vloh. Jedním z těchto duševních titánů současnosti je Dr. Michal Konštacký, MD, PhD, MBA, v literárních kruzích známý pod uměleckým jménem Vaud.

Nehodlám se rozepisovat o jeho podivínské zálibě ve sběru akademických titulů, bezděčném světoběžnictví či polyglotství, kořenícím v kosmopolitním prostředí pandemicky rozhaluzené rodiny. Ani dlouhou řadou roztodivných uměn, v nichž bezesporu vyniká, se nechci zabývat. Zabudu se výlučně jeho prací na poli literární publicistiky; na latifundii, již dlouhá léta s koniášskou zapáleností obdělává a která konečně přinesla plody v podobě knihy fejetonů s názvem Nejezte hříbata!

Autor, ač literární ochotník, disponuje neobvyklou schopností zažít něco nesrovnatelně dobrodružnějšího, humornějšího, pitoresknějšího, zkrátka něco zcela jiného, než co byste zažili vy, ocitnuvše se na jeho místě. Zde spočívá kouzlo textů tohoto ušlechtilého vzdělance, jenž tvoří výjimku z pravidla: Spisovatelem se stává člověk, který nemá dost fantazie na to, aby byl doktorem. Za takto pečlivě provedenou publikaci by se, dle mého názoru, nemusel stydět ani skutečný lékař a spisovatel.  

Knížka, v rozporu se zvyky autora, není psána pravopisem digitálním, alebrž analogickým, jazykem českým a fontem Times New Roman CE Bold, pročež je nesmírně čtivá. Knize se nedá vyčíst nic, naopak z knihy mnohé; řadě čtenářů rozšíří obzory, některým navíc i zornice.

Sbírku fejetonů autor rozdělil do tří částí, které drží pohromadě téma, osobitý styl a především vazba.
Úvodní pasáž tvoří fejetony nesoucí souhrnný název - Fejetony, povídky a úvahy medicínské, v nichž se Vaud představí jako syntéza lékaře, výzkumníka, vtipálka, obchodníka a člověka hledajícího svoje místo na červenější straně železné opony.
Druhá část obsahuje texty, které mapují pestrou škálu autorových koníčků. Svým fejetonově typickým necitlivým a nelaskavým humorem si v nich dělá srandu převážně ze sebe, ale nebere to osobně.
Výběr povídek a úvah z rodinného života je společným motivem třetí části. V ní může čtenář nalézt např. stať o autorově nesplněné touze po práci v diplomatických službách či o nevděčné funkci prezidentova bodyguarda a snáze tak pochopí pisatelovo rozhodnutí odjet v budoucnu někam daleko, kde dosáhne závratných úspěchů. Zde si tento nápaditý humorista již chystá oslí můstek pro druhou sbírku fejetonů, která je nyní ve fázi příprav. V ní bude se značnou dávkou ironie, sebeironie, baronprášilství, ale i nevšedních znalostí popsáno nemálo výletů tohoto muže mimořádných kvalit na různá místa různých světadílů za různými účely.

Oku méně zdatného čtenáře ulahodí, že publikace nepostrádá obrázků. Ilustrace Pavla Kantorka hýří barvami, jimž vévodí černá a bílá, nicméně široká škála odstínů šedé rovněž nezůstává pozadu. Díky tomuto ohleduplnému grafickému provedení se ani barvoslepý knihomol necítí handicapován.

Už jen četbou obsahu s názvy sedmašedesáti fejetonů majitel svazku nabude přesvědčení, že Vaud musí být přinejmenším siamské dvojče, neboť není možné, aby se tolik příhod událo jedinému člověku. Dr. Michal Konštacký, MD, PhD, MBA, disponuje vysoce nakažlivým smyslem pro humor a nebojí se jej použít. S citlivostí lékárníka odvažuje přesné množství ironie, vtipu, hravosti a taškářství, každý článek je pečlivě vystavěn, vygradován a míří k pointě. Člověk má hned sto chutí onemocnět, aby se od něj mohl dát ošetřovat, a ocitá se v těžké situaci - polknout vše naráz, či uvážlivě dávkovat?

Knihu, do které jste investovali částku, za niž by náčelník konžského kmene Leprambembe vystrojil svatbu, není vhodné přečíst jedním dechem. Navíc málokdo s dechem vydrží tak dlouhou dobu, přestože je kniha krátká. Krátíte-li si její četbou cestu metrem, může se stát, že strávíte v podzemí víc času, než jste měli původně v úmyslu, přestože je kniha krátká. Ano, je krátká. I kdyby byla dvojnásobně tlustá, byla by krátká, neboť duchaplných návodů, jak čelit životním komplikacím s nadhledem a humorem, není nikdy dost.

Nenechal jsem si ji tedy ujít, a radím vám, ani vy ji nepřehlédněte, zvláště jste-li šprýmaři, srandisté, žertéři, veselé kopy a hypochondři.



58 názorů

Vaud
06. 07. 2012
Dát tip
Niki - chvilku jsem hledal funkci *like comment* :-)

Nicollette
25. 05. 2012
Dát tip
Až bude Vaud připravovat druhé vydání, také s epřikláním, aby recenze tvořila úvod knihy :) *

Yeziiinka
23. 05. 2012
Dát tip
Vidíš, kdybys šetřil a nekupoval si kdejakou drahou knížku o koních, mohl jsi se už nechat hostit v Curychu. Třeba by Ti pak doktor Vaud nějakou tu knížku půjčil.

Yeziiinko - bacila jsi hřebíček rovnou do hlavičky. Kdysi dávno se Vaud nechal slyšet, že jestli vydá knihu, tak si dá ode mne napsat předmluvu. A znáš to, jak jsou ti akademici roztržití - ani si nevzpomněl. Patrně extrémní pracovní vypětí, či snad úsilí, s nímž v poslední době čelil hrozbě otylosti, mu zastřelo druhdy jasnou mysl. A to mě kevšemu soustavně láká, abych nelenil a přijel za ním do Curychu, že uděláme mejdan. Anžto s mými finančními možnostmi můžu do Curychu leda tak poslat pohlednici, posílám raději tuto lehýnce ironickou recenzi, okořeněnou špetičkou pochlebnictví. To má za to!

Baaba - konina je to mimořádně delikátní, přívlastková, pozdní sběr a výběr z bobulí.

Yeziiinka
22. 05. 2012
Dát tip
Já sice doktora Vauda obrovsky oblibuji, ale Tvou recenzi je třeba ignorovat. Je evidentní, že Ty bys pomocí své třeskuté květomluvy prodal shnilou půlku buřta jako šunku Pata Negra. Dobře, teď jinak: mrzí mě, že tahle recenze není přímo v té skvělé knize, jejím úvodem. ***

baaba
20. 05. 2012
Dát tip
Nejezte hříbata je (předpokládám) výživná konina :c)

Jůůů, kdybych věděl že se stavíš, Papouchu, tak postavím aspoň na kafe. (-:

papouch
18. 05. 2012
Dát tip
höskýý!!

SantiE - To malé čertíče, výstižně pojmenované Lucinka, má evidentně dobrý vkus, i když z toho ještě nemá rozum. ((-:

Toscana - najmi si na účetnictví profesionála a máš vystaráno. Musíš mu ale nejdřív vysvětlit, že jeho první starostí bude, ušetřit ti tolik, aby sis jej mohla dovolit.

Sebastiana - ty ji ještě nemáš? Co budeš číst na pláži v Chorvatsku?

čučenka - vidíš, kdybys byla vlastnicí jmenované knihy, stačilo by ji otevřít na libovolném místě a dostavil by se stejný efekt.

Alegna - já to tleskání slyším, jsem v podstatě za rohem, že, ale Vaud se nejspíš válí na pláži v San Franciscu a máchá si nohy v Tichém oceánu, místo aby ve vlasti rozdával autogramy.

Santi€
18. 05. 2012
Dát tip
My jsme si Hříbata nadělili na Vánoce, fajn je, že s e k nim dá vracet...možná je správný čas, tak díky za připomenutí! Ale držíme je z dosahu Lucinky. Pamatuješ, Květoni, jak ti je chtěla v Café Práh čmajznout? :-)

Toscana
18. 05. 2012
Dát tip
Nejen díky skvělé recenzi si ji koupím, jakmile dorazím účetnictví - protože poté budu potřebovat vzpruhu a způsob, jak si vrátit na ksicht úsměv, an mi ztuhne, až uvidím tu výslednou neradostnou cifru. :o))) *t

Sebastiana
17. 05. 2012
Dát tip
Jdu si jí koupit!

čučenka
17. 05. 2012
Dát tip
Tak já se zmůžu jen na obvyklé: Květoňku, to je bomba :-). ..tří části, které drží pohromadě téma, osobitý styl a především vazba. :-)))) Dnes mám svinský den a tys mě dokázal rozesmát, za což by ti příslušel metál, ty kluku hanácká. :-)

MKbaby
17. 05. 2012
Dát tip
Jo jo, pero na vzácný podpis mám připravené už přes půl roku, mezitím mi ouplně vyschlo. Bude nutné autora vláčet po nástěnkách a podrobit jej zdrcující sebekritice :)

Alegna
17. 05. 2012
Dát tip
mám překročený limit na potravu duše, né, že bych jí přecpávala, naopak, ale i ona si musí utahovat...opasky, takže musím napsat Ježuldovi, nejlíp udělám, když mu pošlu tuhle recenzi, jednak ví, že potřebuji velmi a velmi rozšířit obzory (o zornice se stará vláda) a druhak proti takové recenzi bude naprosto bezbranný tleskám autorovi knihy i recenze, doufám, že to slyšíte!!!!!!!!!!!

MKbaby - že jo? A ta slibovaná autogramiáda je v nedohlednu. Asi je mu Čechland už moc malej, pacholkovi.

MKbaby
17. 05. 2012
Dát tip
Já jsem poslechl hned prvního pokynu vloni na podzim, zakoupil knih větší porci a rozdal je až na jeden výtisk příbuzným a přátelům. A měl jsem vyřešeného Ježíška. Je fakt, že kniha s osobním věnováním a podpisem klasika by potěšila ještě více :)

BBarkku - z toho plyne poučení: Kdo umí hanácky, ten se nikdy nenudí. ((-:

LaMouette - já jsem Vaudovi vděčný za to, že jsem hned zpočátku narazil na jeho fejetony, začal číst, psal mu kritiky, dostával odpovědi, nechal se jím vyhecovat a začal psát. Nebýt té první jiskry, patrně bych tenkrát Písmáka zase zavřel, už nikdy neotevřel a v životě už nic nenapsal.

BBarkku
17. 05. 2012
Dát tip
No vidíš Květoni,že umíš psát jako dřív;) ty tvoje africké pokusy mě trochu nudily.Tohle je aspoň literární útvar(!)

LaMouette
17. 05. 2012
Dát tip
Vaudovi jsem zavázána za už snad tisící vylepšení dní, které se moc nepodařily.. umí prostě rozesmát, i když člověk stojí nad tou temnou propastí a užuž se chystá skočit. Tímto si dovoluji mu znovu říci.. děkuji! A Tobě, Květoni, gratulace k recenzi, která padne k této knížce, s prominutím, jak prdel na hrnec :c) A usmívám se u ní stejně, jak nad Vaudovými dílky. Díky Ti taky :-)* P.S.. cifix zase pisu jak hlavni tatrman.. pac trupka couram po dilech v adminskym kabatku.. tak Kvjetoni womlufka za tu Grayofskou krytyku smazanou..:-)

dítě_na_skleníku - Tahle hra s floskulemi, archaismy, absurditami a novotvary je už takový můj styl. V první řadě mi jde o to, abych čtenáře zaujal, rozesmál, on nemusel nad textem přemýšlet víc, než já a přesto by pochopil, co mu chci sdělit. Ta věta s dodatkem - nebere to osobně - je samozřejmě blbost, ale zní pěkně, ne?

Juno - Knih - nejlepších přátel člověka, není nikdy dost.

renegátka - jsem rád, že to považuješ za recenzi.

srozumeni - doufám, že jsou to michelinské hvězdičky a ne shurikeny.

aleš-novák - nebudeš mi to věřit, ale já jsem se k přečtení té papírové verze ještě nedostal. Hned poté, co kniha přišla poštou, zmocnila se jí žena a nechce mi ji půjčit. Prý bych jí vytrousil záložku, poprskal listy a fixou začernil fóry, které jsem Vaudovi ukradl.

FAE BOMB - to je hvězd jak na vlajce EU.

Vaud - za málo. To víš, mohlo to být lepší, kdybych měl v knize podpis a věnování ...

Kočkodan - k řehtání to rozhodně je. Vaudovy fejetony najdeš na jeho profilové stránce: http://www.pismak.cz/index.php?data=user&id=14097

8hanka - To právě nevím, jak nadchnout jiného. Nikdy předtím jsem recenzi nepsal.

jo, a pokud jsem vaudovi ještě negratulovala, tak gratuluju teď, ze srdce, i k tomu kantorkovi. *

nechci být hnidopich, jen mě vážně zaujala tato věta: "Svým fejetonově typickým necitlivým a nelaskavým humorem si v nich dělá srandu převážně ze sebe, ale nebere to osobně." to je míněno tak, že si autor dělá ze sebe srandu, ale nebere si to osobně? to je teda kabrňák :) jinak fajn, myslím, že recenze pěkně přiléhá k tomu, o čem referuje. akorát - že máš rád floskule je místy znát snad až příliš.

renegátka
17. 05. 2012
Dát tip
velmi zdařilá recenze, zaujala*

srozumeni
17. 05. 2012
Dát tip
*** posilam Kvetonovi i Vaudovi

jejdavilda
16. 05. 2012
Dát tip
začínám uvažovat jestli si pamatuji dobře jednotky hmotnosti. V případě, že kniha má 236 kg, kupuji celý náklad neb jednak si určitě skvěle počtu a zbytek prodám do sběru. Kniha je fajná a vyplatí se *

Jejda - http://www.knihkupectvi.cz/konstacky-vaud-michal/kniha-nejezte-hribata-s206723491

jejdavilda
16. 05. 2012
Dát tip
236000 g?

já jsem jí nepřehlédl už dvakrát, doporučil mi to doktor na procvičení bránice. a měl pravdu.

FAE BOMB
16. 05. 2012
Dát tip
Knihu si pravděpodobně nezakoupím, protože jím pouze dospělé koně, respektive jejich součástky. Recenze mě však mnohohvězdičkově nadchla! *****

Vaud
16. 05. 2012
Dát tip
Priteli kamarade, jedna se nepochybne o nejlepsi recenzi od zijiciho autora adresovanou ve vyhnanstvi zivoricimu pseudoliteratovi. Jsem rad, ze muj shluk pismen v brozovane vazbe potesil i jedince s jednim chromozomem X a tesim se na revans! Vic ted nemohu, protoze cekam v desti na vlak S8 a protoze cestuji s praktickymi prateli, ktere neprekvapi moje akademicka roztrzitost, mam nastoupit az uvidim dva snehulacky na lokomotive, abych lacinym alkoholem splachl zivotni nezdary i nazdary. Diky tisicere!

Kočkodan
16. 05. 2012
Dát tip
To asi bude neco k rechtání... i kdyz ne konina... :-)

Anita007 - myslím, že každého potenciálního zájemce tahle recenze spolehlivě odradí.

8hanka
16. 05. 2012
Dát tip
skvelé počítaníčko, vieš, ako máš človeka nadchnúť pre knihu:)*

Anita09
16. 05. 2012
Dát tip
Mě by se to četlo dobře i v jiném fontu než Times New Roman CE Bold a obrázek na titulce je náhodou barevnej pěkně. Teď by timohli všichni začít posílat svoje vydané knihy zdarma za účelem sepsání recenze ne? Pěkné a přidávám tip.

Diana
16. 05. 2012
Dát tip
avox - na internetu stačí zadat název a můžeš objednávat :-)

avox
16. 05. 2012
Dát tip
Díky, těším se, že brzy budu jako každej :-))

Takovou dobu už je kniha na světě, každej ji má doma celou očtenou, ale že by někoho napadlo splácat seriosní recensi, to ne. Tak jsem se toho tedy chopil já, tak nějak po květoňovsku, neboť to už ani jinak neumím. A taky jsem mu chtěl udělat radost, doktorovi jednomu očkovanýmu. Adresa toho nakladatelství je už uvedena pod obrázkem.

avox
16. 05. 2012
Dát tip
Co znám z Vaudova díla zveřejněného na písmáku, mne ujišťuje, že tentokrát ani příliš nepřeháníš. Je od tebe pěkné, že tady možná dokonce zcela nezištně, děláš Vaudovi reklamu, jen jsi zapomněl dodat, kde je to dílo k mání, zda nutno pátrat na internetu, na pultech dobrých knihkuců nebo přímo u autora... stejně ti dám tip, slovo "zabudu se" je kouzelné samo o sobě :-))

Diana
16. 05. 2012
Dát tip
Okamžitě objednávám, tak velice mi ulahodila tvoje recenze. Zejména na ten nelaskavý a necitlivý humor se přímo třesu :-))))*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru