Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kauza Rath. Odporný svátek lidu.

17. 05. 2012
7
17
3915
Autor
Movsar

Server idnes prý přinesl zprávu o tom, co všechno čeká poslance Ratha ve vazbě: Rath si bude muset zvyknout na dřepy a zvedání přirození při osobních kontrolách. Jakési rádio tuto informaci převzalo a pobaveně o ní referovalo posluchačům ve svém hlavním zpravodajství.

 

Už třetí den pokračuje něco, co by se dalo označit za novodobé Saturnálie. Vyhlásila je vláda za masivní podpory svých věrných mediálních nohsledů.

 

Současná situace má k lidovému svátku plnému nevázanosti velmi blízko. Televize, rádia i tištěná média tryskají gejzíry anekdot, komentátoři se předhánějí s vtipy, politikům se křiví huby zlomyslnou radostí. Ti, kdo se v zemi zaklínají seriózností, musejí jedním dechem na tvářích kouzlit i masku vážnosti.

 

Aristokratické způsoby lid vždy provokovaly. Stačí vzpomenout na tzv. televizní revoluci z roku 2001, tedy tažení zaměstnanců České televize proti vedení, které jim hrozilo vzít teplá místa. Spacáky ve velíně lid dojaly a ten se v pomatení lyrických smyslů vydal cinkat na náměstí za své hrdiny s termoskami v prokřehlých rukách. Když Jiří Kodet vystoupil na obranu pragmatického nahlížení věcí a lid varoval před podlehnutím morálnímu kýči, byl nenáviděn. Pelíšky nepelíšky.

 

A stejné je to i nyní. Rath provokoval zjevem, vzděláním, způsoby a samozřejmě i svým vyjadřováním. Nebylo to „chlapisko s gulama“, kterému lze rozumět od stolu ucintaného pivem. A běda tomu, komu většina neporozumí.

 

Není možné ponechat mimo prostor i politickou stránku věci. Máme tu kauzy typu Bém-Janoušek, Jančík, Vondra a další. O kauze Rath média nepřinesla ani zpoloviny tak závažné informace jako o jmenovaných kauzách politiků vládní koalice, a to ani co do skutkových faktů, ani co do výše tvrzených škod. Přesto nevím o tom, že by někdo z jmenovaných byl stíhán, natož vazebně. Nelze si nevzpomenout ani na výstupy prezidenta ke kauzám Béma a Bárty, ve kterých ostře odmítl (pádné důkazy) odposlechy jako bourání demokracie, a naopak jeho energický komentář k současné kauze, kde do nebe ocenil práci policie hlasem mlaskavým, jak to ostatně umí.

 

A poslední rys lidových svátků. Máme tu zřejmý, lidovému chápání nejlépe přístupný, model hlavních aktérů příběhu, alegorických postav: na jedné straně zlo ztělesněné nenáviděným aristokratem, na druhé straně dobro v podání lidově působící státní zástupkyně. Lid tedy našel svou hrdinku, neúprosnou, neúplatnou, opředenou pověstí českého Cattaniho. Co na tom, že se o té pověsti lid dozvěděl až nyní. Ostatně povaze svátku to je vlastní: začíná a končí pevně stanovený den. Co je před, jako by nebylo, co je poté, již nemůže být. A konečně co na tom, že státní zástpce nemá být nekompromisním advokátem stojícím proti obviněnému, ale jakýmsi střízlivým hledačem pravdy, úředníkem, ne agresivním protihráčem. I tato skutečnost svátku nakonec konvenuje: jde v něm o proměnu rolí, a tu nám státní zástupkyně s trvale zakaboněným pohledem ukazuje.

 

A tak nakonec jeden návrh a jedna otázka:

 

Vláda by měla 15.5. vyhlásit svátkem všeho prostého lidu. Stejně jako o Saturnáliích je vítaným programem vžívat se do role katanů nenáviděných pánů, třeštit na politických hrobech a žhavit osobní malé nenávisti do běla. Zkrátka tančit odporný čardáš vzteku a zvracet do rána.

 

Otázkou je, kdy by měl tento svátek, se vší blamáží, kterou si na svět přinesl, skončit. Přece jen, rozdováděná lůza může být nebezpečná, nakonec i sama sobě.


17 názorů

StvN
29. 05. 2012
Dát tip
Yes:)

VH64
22. 05. 2012
Dát tip
Ahoj, nejspíš nebudu mluvit dostatečně zasvěceně a k věci, přisypu prostě pocity. Už řadu let se živím cestami po světě a nemám kontakt s děním ve vlasti, přesto mi pan Rath neunikl (na rozdíl od některých dalších citovaných v tvé úvaze a v diskuzi pod ní) a nechápal jsem, jak někdo takový mohl přežít v politice a mít k tomu dost voličů (jakkoli je tato otázka v našem volebním systému téměř irelevantní). Takže mne vyloženě potěšilo, když jsem se teď dozvěděl, že klec spadla právě jemu. Ale i bez tohoto subjektivního prvku si myslím, že je dobře, že někomu vůbec spadla klec a že se snad blýská na časy. A trochu mám pocit, že to, jak se ušlechtile věnuješ aspektu "reakce lůzy" na odchycení jednoho lumpa, je plýtvání tvými intelektuálními kvalitami. To je jen šum, balast, který nemá vážného významu. Ta kauza má mnohem podstatnější a zajímavější aspekty k zamyšlení. Doufám, že zdánlivé rozestavění figur Rath=aristokrat, lid=lůza je dané jen mojí nepozorností při čtení.

pampelin
22. 05. 2012
Dát tip
V něčem máš jistě pravdu, ale jsem toho názoru, že se v současné situaci počítá každý fiftýn.

Garth
18. 05. 2012
Dát tip
moc pěkná úvaha

Max Hutar
18. 05. 2012
Dát tip
sorry, plošné

Max Hutar
18. 05. 2012
Dát tip
S těmi médii máš pravdu, vypadá to na celkem slušnou kampaň, ostatně stejně asi dobře připravenou vládními stranami, neboť krajské volby se blíží a kujme železo, dokud je žhavé. Jestli to na něj narafičili, nebo ne, je mi víceméně jedno. Rath byl schopný, ale jeho způsob vyjadřování ho měl z politiky vynést už dávno. Raději na politikovi defekt špidlovský než rathovský. Další otázka je, co soud. Jestli obžaloba najde dostatek důkazů, ať jde sedět jako každý jiný, jestli ne, ať nejde. Docela mne potěšil Bendl, když uvedl, že nebude jezdit na vlně populismu a případ nebude komentovat. A víme co? Nechápu, proč jsou lidé pohoršeni. Jako kdyby nikdo nevěděl, že se krade. Moje první myšlenka, když jsem se to dozvěděl, bylo: "Hezké, hezké. Kdo bude další?" Vždyť to je právě správně, ne špatně. Představme si, že by se kradlo dál a nezabásli by nikoho.

Josephina
18. 05. 2012
Dát tip
kapitál vládne světu - a najímá si ty nejschopnější intrikány k provedení svých záměrů - i viz trotl Hitler a fabulátor Goebbels, a je to všude stejné, to je naše jediná útěcha. Zbývá jen vtípek pro spokojený život - "Ty se zajímáš o politiku?" - "Ty vole, vypadám snad tak blbě?" ...

Plebsu stačí chléb a hry.

Rajmund
18. 05. 2012
Dát tip
Řezy na hospodářké a politické tváři Českého státu jsou nezhojitelné. Všechny pokusy o jejich léčbu je jenom prohlubují. Ano, jsme v prdeli až do daleké budoucnosti. Co může čekat stát, ve kterém bude dožívat parta důchodců a mladí se rozejdou do světa? Zde je žádné štěstí(až na několik prominentních nemluvňat)nečeká. Tedy, pokud utrhneš list z plevelné rostliny, nikterak jí to neuškodí. Pro ten svátek bláznovství jsem všema desetima.

Movsar
17. 05. 2012
Dát tip
díky za čtení. ano, to srovnání s janouškovým liberálním přístupem jsi vystihl. ani já mu nechci dělat advokáta, toho už si zvolil a je na něm, aby se snažil. jen se mi zvedá žaudek z těch řečí v tv a všude okolo, tedy řečí nadšených diváků.

Fruhling
17. 05. 2012
Dát tip
Jo, vnímám to podobně. Ale je to tím, že Rath hodně lidem ležel v žaludku, přece jenom asi uznával teorii, že když kradu já, nemá krást nikdo jiný (s Bendlovými korupčníky se vypořádal dost ostře) - což se v Janouškovských vodách moc nedělá. byl to asi docela ostrý hoch - ostatně známý - primář - říkal, že Rath byl sice svině, ale uměl jednat docela věcně a efektivně. Ale klidně ať ho zavřou.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru