Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

demagogie na prezidentské vlajce

23. 05. 2012
0
3
1188
Autor
tonas

*****

Demagogie na Klausově vlajce

 

 

 

Neznám větší nesmysl, než rčení na prezidentské zástavě, jednom z českých státních symbolů, že „pravda vítězí“.Je takto ohlupován celý jeden národ, školáky počínaje. Tato povídačka je bludem, který by mohl být označen jako nesmysl století a umístěn do knih rekordních blbovin.

Je jisté, že až se svět vypotácí z univerzálních demagogických kampaní, jejichž cílem je manipulovat s lidmi ryzí lží v rozporu s jejich opravdovými zájmy, skončí toto heslo ihned ve stoupě historie.

Nedůvodné zkratky, jako je tato o pravdě, nejsou v dějinách ničím neobvyklým. Jak rozum kráčí k dalším svým metám, končí všechny jako dějinné haraburdí, které předstírajíc ušlechtilost, bylo skoro výlučně škodlivým nesmyslem.

Tvrzení o vítězící pravdě je hloupé už proto, že není a nemůže být provázeno, jak je nezbytné, nějakou všeobecnou definicí pravdy. Najděte mi někoho, kdo umí vybrat ze snůšky všelijakých povídaček o pravdě tu pravdivou a prokázat ji. Nenajdete nikoho, byť byste se přemýšlivě potulovali mezi učenci a filozofy. Ano, jsou pravdy, s nimiž nikdo nezacloumá. Jsou to kategorické pravdy exaktních vědních oborů, jako je chemie, matematika, fyzika a jiné. Ale takové pravdy není potřebné klást na fangle a pentlit na válečnické žerdě. Kdybyste prošli všechny ty „vítězící“ pravdy komického státečku Česka, v němž je nám, aniž bychom měli na vybranou, žít, zaslzeli byste místy, nebo se rozřehtali. Živě si představuji tisíce vojáčků prchajících o život před silnějším nepřítelem z hraničních opevnění, mávajíce při tom zástavou s národní pravdou. Neumím ani brát na vědomí „vítězící“ pravdu pod knutou uzurpátora. Stává se ta pravda nanejvýš útěchou před spaním. Řekněte, k čemu je dobré takové obecné provolání? Nanejvýš k útěše, že někdy, že jednou snad. Lidé, co se ocitli v porobě a ztrácejí víru ve spravedlnost, právo a svobodu, nacházejí v tomto sloganu útěchu. Podle svých vlastních představ žijí v pravdě, jejíž kolaps je dočasný a ona jednou zvítězí, jak stojí psáno na korouhvi prezidenta. Ać zatím jen dostává pořádně na zadek.


3 názory

tonas
06. 07. 2012
Dát tip
chlapi, já proti vám nic nemám,naopak, ale tedy říkáte oba nesmysl (a jaký!)

Čudla
23. 05. 2012
Dát tip
Pravda vítězí, byť by i na čas umlčena byla. /Jan Hus/. Tak to prostě je.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru