Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dehtová pole

25. 05. 2012
2
12
1901
Autor
Kapsa

2003

 

  Jen trochu teroru – kapičku, jen co smočím na špičku jazyku, abych ochutnal – naposled, výraznou chuť tabáku.

  Jelikož jsem přestal kouřit – pozdě, dveře zavřené i zevnitř, já potopen v nechuti hledám náhradu v jaterních skvrnách, snažím se v nich číst svou budoucnost, jako v kávové sedlině – jde to? – vidět vpřed skrze záclony mlh, jenž jsou nešťastným produktem mé nevědomosti a páchnoucích nánosů na plicních stěnách; přestal jsem kouřit, před několika dny, bylo to mé vlastní rozhodnutí – spontánní, skutečné – opravdu, ze dne na den? – dá se odtrhnout pupeční šňůra, aniž by dítě řvalo strachy a bolestí – dá se to, provést ten nejradikálnější, nejbrutálnější krok v něžné pohlazení nového dne, aniž bych zakašlal a nevyplivl černý hlen, dá se to?

  Dám si posledního čouda, na zapomenutí.

  Večer jsem opět propil, již několikrát – gratuluji, dobře se krátíš, porce jako porce, stejná jako ty ostatní, ležíš na prkně, sám, línej jsi, abys žil, večer jsi propil, již několikrát – gratuluji, přišel jsem, abys vstal, již pár hodin jsi neprocitl; muž u tebe kouřil dýmku a ty ses dusil, vytáhl jsem ti jazyk, provedl umělé dýchání z plic do plic a tak tě zachránil, přesto nezvedáš se, jsi unaven? – ne? – tak odejdi, nejsi zde vítán mezi svými, gratuluji po probdělé noci s vysokým tlakem, s chrchlem na plicích ses odhodlal nevrátit se, ani neodejít, jaká to skvělá rozhodnost v nerozhodnosti – kontumační zápas, remíza, jak to je?

  Jsou to jen vzpomínky, jsou to jen odrazy v zrcadle – praskni, dřív než se probudím; kam se poděla původní představa šťastného života s cigaretou, kam se poděly dívky z reklam? Umění, jenž je vybledlé, stvořené dávno po Kristu.

  Sedím pod malými stromy, napodobují můj stín, zkřivený, unavený, vězněný v kleci, jako by to byla příjemná vzpomínka – v zlaté kleci kanárek, zpívá jako píšťala, nikdy nepřestává, žaluje, vypráví příběhy, dole na zemi je cesta, na ni mravenci, za obzorem se schovalo slunce, chutná, chutná sladký živote, jak? – to je na poslední cigaretu, co vyprovází nás; situace, och trapná – že? Já se tu schovávám, děsím se, že mě objevíte, že sním – smím snít, když zvratky s cigaretou nechutnají, růže se červená, stydí se, že má ústa chutnají jako popelník, a hvězdy, ty mohou snít?

  Jsem hvězda obtisknuta záchodem a ověnčena trapasy z minulého dne i večera; a pomalu jsem umíral – dobře, škoda, už není to jako dřív, čas plyne, sochám bijí srdce a nám se zatoulala krabička cigaret někam pod stůl – ohni se a nikdy svůj hřbet nenarovnáš.


12 názorů

Kapsa
30. 06. 2012
Dát tip
Hoď mi to do pošty...

VH64
30. 06. 2012
Dát tip
Aha, tady taky - "...umění, jež je vybledlé... Úplně zdvořile se ptám, nechceš někam poslat tabulku skloňování zájmen. Mám...

Kapsa
28. 05. 2012
Dát tip
Diana: No, já kouřím tak nějak nárazově - přes týden vůbec, až pak,když si sednu s přáteli na skleničku neudržím se a zapálím si.

Diana
28. 05. 2012
Dát tip
Škoda, že se to nepovedlo. A nežere tě pomyšlení, že otročíš tak nevábné věci, že se nedokážeš osvobodit? Držím palce, abys to dokázal dřív, než se dostaví zdravotní následky. Napsáno je to dobře, ta nerozhodnost tam nevadí, naopak, působí to přesvědčivě a pravdivě.

Fruhling
27. 05. 2012
Dát tip
Však já ti ho neberu!

Kapsa
27. 05. 2012
Dát tip
Fruhling: Tvé výtky vnímám, tohle je poměrně staré, až historické dílko. Z mého pohledu takové má být, protože jsem takový byl a cítil. Dnes bych to napsal jinak nebo bych o tom nepsal vůbec, ale nějakým záhadným způsobem se mi prostě líbí a chci ho tu.

Kapsa
27. 05. 2012
Dát tip
Diana: Ano, kouření je svinstvo, pokud kuřák není ohleduplný. Napsal jsem v to době, kdy jsem se sám pokoušel přestat kouřit. Nepovedlo se :( Ale alespoň hodně výrazně omezil...

Fruhling
26. 05. 2012
Dát tip
Není to výrazově vycizelované: chci říct že se tam míchá ležérnost, melancholické přemítání, ale zároveň je to napsané dost upjatě (spisovně, s velmi tradicionalistickou větnou skladbou i některými obraty) (slunce se schovalo, růže se červená...)). Výsledek působí dost nepřesvědčivě: jako by ses nemohl rozhodnout, na kterou stranu se přiklonit.

Diana
26. 05. 2012
Dát tip
Nejlepší je s tím svinstvem nikdy nezačít! Dobře napsáno. Přesně takhle hnusně se to jeví nekuřákům, bezmocně trpícím v světě zamořeném cigaretovým smradem.*

Kapsa
25. 05. 2012
Dát tip
Byl bych radši, kdyby sis to přečetl, než bodoval, protože já už mám nějaké body za řízení od policie ČR ;)

bod ti ale dám - přátelský bod :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru