Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Katka

05. 06. 2012
6
14
1673
Autor
FAE BOMB

 Soubor:Poland - executioner in Torture Museum.jpg

 

 

Sestoupil jsem po schodech do temného sklepení. Místnost byla v suterénu. Už jsem tu jednou byl a o to víc jsem se bál. Srdce mi spadlo do kalhot a mojí malou dušičku svými mrazivými pařáty sevřelo ponuré šero. Prošel jsem spoře osvětlenou chodbou a zastavil se u dveří, za kterými mě čekalo něco, co bych nepřál ani svému nejhoršímu nepříteli. Zpoza dveří se ozývalo bolestné úpění. To posléze utichlo a já si uvědomil, že teď jsem na řadě já. Vrzla klika, dveře se pootevřely a ozvalo se suché, neosobní "Další!"

Namáhavě jsem vstal ze židle a vstoupil. Už na mě čekala, navlečená do toho svého děsivého mundůru. Rozhlédl jsem se kolem. Místnost byla plná nejrůznějších nástrojů a zařízení, o jejichž účelu jsem se bál jen spekulovat. V protější stěně byl nějaký otvor ve zdi, zakrytý látkovým závěsem. Pravděpodobně dveře. Tudy asi zmizel ten nebožák, co tu byl přede mnou.

"Tak tady máte ten rozsudek!" Třesoucí se rukou jsem jí podal zmačkaný kus papíru.

"Rozsudek..." zopakovala mechanicky a pomalu začala papír srovnávat. Snad se v tom i vyžívala. Nohy se mi podlamovaly a po čele stékaly krůpěje studeného potu. Všimla si toho. "Je tu horko, co? Tak si zatim odložte!"

Pomalu, velmi pomalu, jsem si svlékl kabát, zatímco si četla onu listinu. Poté odvrátila zrak na mě. "Všechno dolu!" přikázala.

"Jak všechno?!" zhrozil jsem se.

"Boty, kalhoty, ten svetr..." pomalu vyjmenovávala všechno moje oblečení. "Nechte si jenom to základní!"

Opíral jsem se o zeď. "Nemůžu stát!"

"Za chvíli budete viset! Při tom si každej skvěle vodpočine!" ušklíbla se. "Tak to nezdržujte, ať to máte rychle za sebou!"

"Ale já se stydim, před ženskou!"

"Nejsem tady proto, abych se na vás koukala. Zemřel mi manžel a já živim šest dětí. A vůbec... Myslíte snad, že mě to baví, tahle práce? Nerada působim lidem bolest, ale někdo to dělat musí. Vlastně buďte rád. Kdyby si vás vzal do parády chlap, tak by se s váma tolik nemazal! Takže svlíknout!!!"

"Ale já stejně..."

"Nebojte, za chvíli budete mít úplně jiný starosti! Navíc já už tu viděla úplně všechno!"

Při představě "úplně všecho" se mi zježily vlasy na hlavě. Dál už jsem neprotestoval.

"Tak a teď si vylezte támhle na to!" přikázala. Byl to jakýsi dřevěný žebřík, či co. "Ruce dejte sem a nohy sem! A ty nohy pokrčte. A připravte se, bude vás to bolet!!!"

"Uáááá!"

"No, no, fňukáte jak malá holka!"

"To bych teda chtěl... uáááá... to bych teda chtěl tu malou holku vidět!!!"

"S dětma taky pracuju, i když je to většinou smutný." Raději jsem tedy mlčel a s kamennou tváří jsem snášel veškeré utrpení, kterého se mi z rukou té kruté ženštiny dostávalo. "Můžete slézt!" přikázala mi po nekonečných deseti nebo patnácti minutách. "A lehněte si támhle!"

"Na ten mučící stůl?!" zděsil jsem se.

"Podívejte se, už mám těch vašich vtípků tak akorát dost! Jestli se vám to nelíbí, tak si s tou zlomenou nohou choďte na rehabilitaci někam jinam!!!"

"Budu si na vás stěžovat! A jak se to vlastně jmenujete?"

"Kateřina Kostihryzová, diplomovaná sestra!!!"

Přiznávám se, že po těchto negativních zkušenostech s rehabilitací, jsem si nohu už raději nezlomil...

 

 

 


14 názorů

VH64
23. 06. 2012
Dát tip
Jo jo, asi bych se mohl jen podepsat pod Ráška. Dobrý suroviny, ale nedovařený. (Mimochodem, četl jsi "Katyně" od Kohouta?)

FAE BOMB
15. 06. 2012
Dát tip
J6: A vo přestávce mezi mučenim by se s tim dala hrát "čára"... :-)) Sry za časovou prodlevu, pže nebyl zanetovanej comp. Velmi děkuji a přeji hodně mučeníčka. Je to zábavnější, než večerníček, akorát teda musíš stát na tý správný straně onoho mučení... :-)))

Janina6
11. 06. 2012
Dát tip
Prostě napiš něco jako "část protější stěny zakrýval závěs, pravděpodobně tam byly dveře. Tudy asi zmizel..." atd. Tím se vyhneš tomu "nějakému otvoru ve zdi", který vlastně není vidět. I když céčka by v mučírně určitě působila velmi uklidňujícím dojmem :-)

FAE BOMB
11. 06. 2012
Dát tip
Děkuji všem za přečtení, jakož i za hlubší kritiku, o kterou stojím, jak jest zaškrtnuto. Bohužel nešlo odpovědět dřív, páč jsem byl mimo. Jednak pracovně, no a duševně vlastně taky. Výhledově snad text překopu, nebo se aspoň poučim. Janina: Fajn, tak já ten závěs upravim. Už nebude z látky, ale z "céček". :-))

Janina6
09. 06. 2012
Dát tip
Nápad by tu byl, ale jeho kouzlo má bohužel jen krátké trvání - hrdina "sestoupil", "zastavil se u dveří", takže už na začátku je jasné, že nejde o opravdovou mučírnu, tam by byl jistě veden (vlečen). Myslím, že by se to při troše námahy dalo napsat způsobem, který by neodhalil skutečnost tak brzy. Po slohové stránce mi vadí nadbytečná zdvojení, jako třeba když napíšeš, že sešel do sklepení, a poté, že místnost byla v suterénu. V poschodí bychom sklep asi neočekávali, že? Podobně "v protější stěně byl otvor VE ZDI". (Mimochodem, když je část stěny zakrytá látkovým závěsem, jak poznal, že je tam otvor?) V druhé polovině textu je poněkud převykřičníkováno. Tři vykřičníky za sebou se snesou dejme tomu v jednom nejvypjatějším místě děje, ale když je použiješ už popáté, působí to spíš dojmem, že nedokážeš zvýšit napětí jiným způsobem.

DavidPetrik
09. 06. 2012
Dát tip
Vzhledem k stavbe textu a nadhazovanemu jakoby humoru bylo celkem jasne, ze se nejedna o skutecnou mucirnu, nybrz o nejake, nejspise zdravotnicke zarizeni. Zavadejici obrazek z uvodu pozornost od tohoto zjevneho odhaleni neodvede. Otazkou zustava, zda je text povidkou anebo pouze crtou. Postavy se nevyvijeji, dej se odehrava v kratkem casovem obdobi, vztah mezi vypravecem a sestrou je staticky, jejich rozhovor nepusobi opravdove, je nasilne satiricky, rpilis se snazi o humor. Text je spise nerozvinutym jednoduchym nametem, crtou a patri mezi prozaicke miniatury nebo do kategorie MIMO. Ale to je okrajove. Text nejvice zrazuje jeho stavba. Soude dle ni a uvodniho obrazku, snazi se vest ctenare k prekvapivemu odhaleni, ze se nejedna o torturu v pravem slova smyslu. Bohuzel, jak jsem poznamenal vyse, tohle odhaleni je naprosto anticipovatelne. Vychodiskem by bylo budto nestavit cely pribeh na jakoby treskute pointe, nybrz poskytnou voditka behem textu. Anebo naopak skryt onu zjevnost. Nastesti je text odlehceny, nebere se vazne. Doufam, ze se tak nebere ani autor. A tak mu preji brzke uzdraveni a citlivejsi rehabilitacni pracovniky;-) At se Vam dari.

Toscana
06. 06. 2012
Dát tip
dobrýýýýý - i ten obrázek je k tomu jako dělanej :o)) *t

čekal jsem zubařku...ale tahle je taky gut :o)

Už jenom ta kombinace názvu a obrázku mě pobavila výsostně. ((-:

Alegna
05. 06. 2012
Dát tip
dobrý :-) tedy, ale ze začátku jsem se fakt bála

Mně to přijde dobrý, čekal jsem, co z toho vyleze za hrůzu, nakonec jsem se docela zasmál, tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru