Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cestou do Hradce Králové II

13. 06. 2012
6
5
2059
Autor
Movsar

Naleziště ohrad

Je už málo takových prkenných ohrad jako z obrazů Kamila Lhotáka. Polepené plakáty, vonící terpentýnem a vždycky tak trochu jinou dobou. Ohrady předměstí a zapomenutých míst. Před Nymburkem jedna taková je. Domlouvají u ní místní kluci dobrodružné výpravy do okolí, střídáni po setmění milenci, opilými terpentýnem a sebou samými? Anebo je už ohrada navždy minulostí a ta nymburská je jen vzácnou zkamenělinou z prken?

 

Večer v Hradci

Nad Hradcem stále ještě neblednou šmouhy rudého pastelu, které tu vkreslilo do podvečerního blankytu slunce, a velitel tryskáče Vojta bude zanedlouho v Londýně. Zbyde tu po něm taky jedna šmouha na nebi. Jo oblaka, Vojta a slunce. Hradec a Londýn. Ozývá se tiše z vysílačky.

 

Zápasy časů

Širý prostor před hradeckým nádražím jako displej počítače podsvítily neony. Triumf počátku dvacátého století, nádražní budovu, tu přerostl triumf jeho konce, hotel. Století jedenadvacáté tu zatím čeká, s podsvíceným displejem, na svou triumfální stavbu. Otazník z diod.

 

Důvěrné

K soudu patří ťukání stroje zpoza zavřených dveří. Ten zvuk zakládá tajemství zprávy. Důvěrné, chceme číst číst v záhlaví listu. Paseme po tom slově jako kos po děšťovce. Kdo ale ještě může být důvěrníkem? Doba už možná vyhnala tajemství zpráv ze skrýší zavřených soudních kanceláří, podobně jako déšť přihrává ze země večeři kosům. Všechna slova jsou ihned a pro všechny. Žijeme v záplavě novinových žížal. Ale tady na soudě něco zbylo: ťukání stroje, poezie zvuku jako upomínka, že byly časy, kdy slova na sebe nechala čekat.  


5 názorů

Movsar
05. 07. 2012
Dát tip
jo, to je dobrá poznámka, ani jsem to ve svých kritikách neregistroval. asi tudy protéká víc testosteronu. :-)

VH64
05. 07. 2012
Dát tip
Všiml sis, jak se poetika dělí autorsky i spotřebitelsky na babskou a chlapskou? Teď jsem byl u Alegny, samá baba, já nezasažen odešel, ty to tu zase máš samého chlapa (Josephina je samozřejmě jako všechny revolucionářky taky chlap)...

VH64
05. 07. 2012
Dát tip
*

Kapsa
16. 06. 2012
Dát tip
Tvé obrazy z cest jsou nádherné, rád je čtu a těším se na další.

Čudla
13. 06. 2012
Dát tip
Napsáno hezky, jen bych Tě malinko poopravil. Jsem u soudu dost často a vím, že psací stroje už dávno nahradila klávesnice počítače a ta za dveřmi moc slyšet není.. *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru