Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Táborská zastavení

14. 06. 2012
7
12
2895
Autor
Movsar

Cestou do Tábora

Praha zůstává v kapkách deště. Okraje oblohy se zatáhly jak krvavé rány steaku. Poslední obydlené domy oddělují příběh velkoměsta od příběhu cesty vlakem na jih. Cesta vlakem, to je příběh klouzající pohybem a časem. Příběh zanikající v tlukotu pražců.

 

Strančické plenéry

Remízky za Strančicemi zvou k hodině impresionistické malby. V dálce nad nimi skrze protrhaná oblaka už ale barokně prozařují paprsky slunce. Chybějí jen andělé. A co až mistrál přižene mraky od Prahy až sem, k tomuto mírnému místu? Pak si i skupinka romantismem pohlcených studentů přijde na své.

 

Táborské náměstí

V průhledu mezi kostelem Proměnění Páně na hoře Tábor a měšťanským domem ještě zapadající slunce zapaluje mraky. Padají v dramatických drapériích, pod tíhou večera, někam do dálky. V potemnělém kostele už lze z nástěnných reliéfů rozeznat jen deváté zastavení: Ježíš klesá pod tíhou kříže.

 

Záhyby města

Hradby tu jsou posledním záhybem města. Dál už jen hukot splavu v husté zahradě stromů. A nad tím stojí měsíc rozkrojený napůl. Půl města, půl zahrady. Stejně jako milence zajímá dívka na místech, kde je přeložená jak listové těsto, i táborského chodce uchvátí zdejší kamenné záhyby.

 

Noc

A nastane noc jak v patnáctém století a lampy vkreslí stíny do zdí domů. V krčmách zahájí spory, a už je jedno, kterou uličkou se vydáš a kam. Všechny tě opijí poezií jako medovina nezlomného Táboritu. Kašnou na rohu se můžeš nechat buďto uspat do snu, nebo ji použít jako osvěžující lázeň. Minout ji ale nelze.

 

Hrnčířská ulice

Do noci Hrnčířské uličky vyšla krásná černovláska se psy. Nalehko při tomto teplém večeru, jen v negližé. Nečekala tu před půlnocí cizince. Snad jen podivína z vedlejšího domu. Že by žena hrnčířova? Voněla omamně kořeněným parfémem, a ne šamotkou. Ale přece.   

 

Druhý den

Noc dobubnovala své temné sólo a úsvit jak třesk činelu uvedl na scénu chraplavý hlas dne. Táborskými uličkami mrholí a rybníku Jordán nasadil megalomanský kavárník mléčnou pěnu. Chodci s absolutním sluchem se možná podaří rozeznat tóny mlhy, pohybující se na hladině. My ostatní se musíme spokojit s povykem hladových vran.


12 názorů

Movsar
03. 07. 2012
Dát tip
počkej, ty lupínky musíš vysvětlit, to mi není jasné.

VH64
02. 07. 2012
Dát tip
Myslím, že se mluvívá o tlukotu kol, ne? Ale jak už teď mám v hlavě pražce, kolejnice, tak si nejsem jistý. Každopádně na to je ustálená formulace. Hezké. Usmál jsem se u listového těsta, já jsem svého času jedné slečně psával, že se těším na lupínky i jejich padesátikilové příslušenství.

Zbora
17. 06. 2012
Dát tip
Blbě, právě proto je to výzva, ne? ;)

Kapsa
16. 06. 2012
Dát tip
Kdyby jsi to psal v SMSkách mě, taky bych nereagoval ; ))), ale takto do sebe seřazené krátké texty prostě působí mile a dobře se čtou, nenudí.

Movsar
16. 06. 2012
Dát tip
díky kapso, jsem rád, že se líbí. když je odesílám přátelům formou sms, tak obvykle z 10 zrweaguje 1. a to je možná ten, co má výhodný tarif "piš za 0,10 kč". :-) takže o to víc jsem rád za reakci.

Kapsa
16. 06. 2012
Dát tip
A chvalozpěv pokračuje... Prostě líbí ;)

Movsar
15. 06. 2012
Dát tip
díky za čtení. a za technické upozornění. nicméně jak by to znělo: Příběh zanikající v tlukotu svařených spojů kolejnic. :-)

Zbora
15. 06. 2012
Dát tip
K první miniatuře doplním, že netlučou pražce, nýbrž svařené spoje kolejnic. Proto třeba na trase Praha-Benešov není slyšet nic, protože moderní technologie pokládání kolejí vzaly cestě vlakem svůj typický dynamický rys. Mám rád tahle Tvoje zápisky z cest, má to atmosféru, člověka to pohltí, nutí ke snění (jako představivosti :), nicméně už jsem od Tebe četl povedenější soubory.

Petr.II
14. 06. 2012
Dát tip
*


najmä 2
14. 06. 2012
Dát tip
vedie to niekam?

Prosecký
14. 06. 2012
Dát tip
Imprese, místy by mohla být originálnější.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru