Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poslední noc s ní

16. 06. 2012
3
12
1414

Poslední noc s ní

 

Kolikrát v noci jsem tady takhle poslední dobou byl? Spoustu nocí. Spoustu. Sám. Ale vše marné. Pusté. Dlaně zůstaly prázdné. Nic nezachráněno, vše utopeno. Věděl jsem, že tentokrát už to je poslední noc zde. S ní. Narodila se nám před sedmnácti lety. Před dvěma lety náhle těžce onemocněla. A jeden ze stvořitelů to psychicky neunesl a opustil ji. Partner. Zůstal jsem s ní sám a se mnou několik silných paží. Námořníci se svým kapitánem. Snažili jsme se pádlovat dál, ale ostatní postupně z lodě na rozbouřené řece vyskakovaly na břeh. Chtěli se zachránit. Vždycky se to s námi zbylými jenom zhouplo, když vyskočil další. A když se to zhouplo naposledy, já zůstal v rozbouřené řece nakonec jako jediný. Kapitán, co ztratil sílu, svého kormidelníka i mužstvo. Z vody se před přídí začaly zjevovat kameny. Rostly přede mnou, náhle, bez varování, škodolibě. Černé, obrovské, lesklé, vlhké, zákeřné. Zdálo se mi, že mi našeptávají: Vzdej to! Už nemůžeš! Už jsi zlomený! Nemáš na to! Podej se tomu! Z poslední síly jsem zabral. Napjal svaly. Začal jsem křičet, řvát, nadávat, hecovat se. Musím proplout. Musím zvítězit. Je to ve mě. Ty to dokážeš. Aspoň to zkusit! Aspoň to do háje zkusit!... nepovedlo se. Příď se rozbila. Ona i já jsme se začali topit.

 

Byly dvě hodiny v noci. Lehl jsem si v kanceláři na podlahu na záda, dal ruce pod hlavu a koukal do stropu. Zíral. Takže to všechno doopravdy zítra končí? A proč ne? Logický závěr. Dávno ze mě vyprchalo to nadšení a energie, kterou jsem oplýval, když jsme si do noci povídali o plánech, strategiích, cílech, snech. Když jsem poprvé držel v ruce výpis z obchodního rejstříku a tam bylo i mé jméno. A našeho dítěte. ASTRA. Naše reklamní agentura. Víra, optimismus, kreativita.

Bylo to tak dávno. Dřív mě to bavilo, vymýšleli jsme, tvořili jsme, pracovali do úmoru, věřili jsme. Co si o tom myslím teď? Sám o sobě? O reklamě? Prodával jsem sebe, aby prodávali jiní. Pletl pro ně pasti. Za úplatu. Sám jsem v pasti. Chytli mě už dávno jiní. Kolegové z reklamy. Kolotoč. Koloběh. Lze vystoupit? Ne. Všude jsou nástrahy. Značky, segmenty, produkty, branding, rebranding, poziciování... cha cháááá! Jedeme vážení. Jsme svázaní. Loga nás rozkousávají. Tráví. Myslíte, že nám něco nechají? A když z nás náhodou něco zbude, jsou tu ještě banky. Dorazí nás. Půjčka bez jištění! Na všechno si můžeme půjčit. Půjčí mi i na vykoupení?

Ale tenkrát... tenkrát to byl opájející pocit. Zplodili jsme naší firmu a ona nás potom dlouho vděčně kojila. Pracovali jsme do úmoru. S entuziasmem. Než se do ní zakousl vlk. A roztrhal na kusy. Vysál. Diagnóza smrti? Druhotná platební neschopnost. Vychytralý developer si nechal od nás připravit a naší firmou objednat reklamní kampaň. Vybral také zálohy od svých klientů. Potom firmu vytuneloval, byty nepostavil, kampaň nám nezaplatil. V rámci zákona a slepé spravedlnosti všechny okradl. Prošlo mu to. Žije prý na ostrově Sant Marten, nejraději jezdí na vodním skútru, žije s dvěmi kreolkami a pije margaritu. Nemusí do konce života pracovat. Ten se má. Ať žije česká legislativa. Já pít margaritu nebudu. O Saint Marten si můžu nechat tak akorát tak zdát. Jenže mě se poslední dobou nezdá nic. 

 

Telefon. Ve dvě v noci volá někdo sem? Proč????? Telefony tady přestaly poslední dva týdny zvonit i ve dne. Firma byla přece mrtvá. Opuštěná. Vyvržená na břeh. Ležela na boku, vnitřnosti vyvržené a křečovitě sebou škubala. Telefon zvonil neodbytně. Dlouho. Nakonec mi to nedalo, rychle jsem vyskočil, přistoupil k němu a vztáhl nad něj ruku. Kdo? Snad někdo shůry, aby si vyslechl mé poslední přání? Stačilo ho zvednout a vše bych se dozvěděl. Vše by bylo jasné. Krystalicky čisté. Ale chci se to dozvědět? Nechal jsem ho zvonit. Nakonec přestal.

 

V kancelářích mi bylo najednou dusno. Otevřel jsem okno. Vyklonil se ven. Hvězdy. Zářily. Jedna velká blikala. Mrkala. Na mě? Znamení? Vždyť mrká na celý svět. Ale každý v tom může spatřovat znamení jenom pro sebe. Poselství. Stačí chtít. Mrkala tedy na mě. Kdybych byl víc pošetilý, zamával bych ji. Ale nebyla na to nálada. A hodiny utíkaly. Poslední hodiny s ní.

 

Bylo osm ráno. Slyším dupot. Už jdou. Je jich víc. Přesila. Proč? Copak se chci bránit? Copak netuší, že už jsem to dávno vzdal? Podíval jsem se na hodiny. Veselé hodiny s ciferníkem coby obrázkem klauna. Klaun se pořád smál. Bylo mu jedno, že není už čemu. Ale kdo by plakal? Proč by plakal? Copak se něco vůbec děje? Ne, čas proudí dál, lidi na chodníku jdou dál, támhle ta zelinářka, Ukrajinka jménem Oxana, co mi vždy vybírala ty nejčervenější rajčata se s někým hádala. Asi se za čas bude divit, že jsem k ní přestal chodit. Nebo ne. Třeba si toho vůbec nevšimne. Zmizím a nevšimne si toho ani zelinářka Oxana.

Dupot ustal. Drnčivý zvonek. Nešlo to oddálit. Nemělo to smysl. Šel jsem ke dveřím, otevřel a za nimi stála saň. Několikahlavá. Šedivé obleky. V pařátech držela literu zákona. Zákona bez periferního vidění.

„Dobrý den, to vy jste pan Jareš?“ zeptala se jedna z hlav.

„Doufám,“ řekl jsem ve snaze odlehčit situaci. Pousmál jsem se.

Nejbližší Hlava se na mě pátravě dívala a v očích měla mramorový led. Nesmála se. Navenek ani vevnitř. Přestal jsem se tedy smát i já. Popadla mě vnitřní křeč. Stáhla mi hrdlo, srdce, myšlenky i ideály.

Hlava se ušklíbla. Poznala, že jim patřím. Že mě vlastní. Že mě vysají jako pavouk. Popraví. A nebudu sebou škubat. Jsem oběť poslušná. Hlava se samou radostí několikrát otočila dokolečka. Šlo to snadno. Byla totiž bez páteře. Saň se nadechla, zamávala úmrtními listy ASTRY a jedna z hlav se zadostiučiněním řekla. „Jmenuji se Zábranský. A jsem exekutor.“


12 názorů

Hezky den preji. Asi tam je toho patosu opravdu presprilis. Asi to chce doopravdy ubrat. Ono je to asi zpusobene tim, ze jsem opravdu podobnym zpusobem prisel o firmu, kterou jsem budoval 17 let. Sice ve finale k exekuci nedoslo, rok a pul jsem vydelaval na to, abych zaplatil za tunelare, ale energie byla ta tam, takze jsem nakonec tak jako tak skoncil. Tady prameni ta horka nalada a styl. Ale to je zivot. Dokud je clovek zdrav a v Plzni budou porad varit tak dobre pivo, tak se nic nedeje. :)

Josephina
18. 06. 2012
Dát tip
pro mě to čtivé bylo, k obsahu jen - že většinou na každého jednou dojde, asi mít jen skromné plány-udržitelné

Kým poviedky Profesor a Vynález sa mi veľmi páčili, toto dielo ma neoslovilo. Chápem, že pre nikoho môže byť firma ako dieťa. Ale v tomto prípade je popis vzťahu hlavného hrdinu k jeho firme poznačený pátosom. je to spôsobené hlavne štýlom, aký je dielo napísané. Pozerám sa na to cez optiku človeka, ktorý ešte nepodnikal, čo môže skresľovať môj pohľad.

StvN
17. 06. 2012
Dát tip
Kazdemu je jasne, ze se o nejedna o dite. Co neni jasne je pripodobnovani ztraty firmy ke ztrate cloveka.

Lachish
17. 06. 2012
Dát tip
Také tam cítím příliš strojenosti a hned od začátku je mi jasné, že nejde o "dítě". Ty jednoslovné věty by mi až tak nevadily. Je poznat, že nejsi v psaní nováček, ale nějak mi to nesedlo. Třeba příště.

ina
17. 06. 2012
Dát tip
Mne teda od zacatku bylo jasne, ze se o dite nejedna. Nevim, nevim...

DavidPetrik
16. 06. 2012
Dát tip
Prvni odstavec si necha zalezet, aby ctenare vtahnul, aby nechal starat se o osdu "ditete". Protoze ctenar automaticky usoudi, ze rec je o cloveku, odhaleni v druhem odstavci zajimave prekvapi. Potiz je, ze najednou prvni odstavec ztraci smysl: zpetne pusobi rozvlekle, neobhaji se jako priprava na "punch line". Alespon ale odhaleni vyvola zvedavost, jaka bude dynamika textu, jak nalozi s nahle odkrytymi kartami. Bohuzel misto dalsich pripadnych prekvapeni se na ctenare vali nikam nevedouci premitani, ktere rozhodne nesleduje nejakou smysluplnou dejovou linku a zaroven neoslovi jakoukoliv lyrickou svebytnosti. Text se topi v rozsekanych vetach, v nekoncicim privalu co kdyby, apodobne, atd. Posledni odstavec trochu vskrisi nadeji na zavedeni deje nebo cehokoliv zachytitelneho. Ale vzapeti tuhloe nadeji opet utopi vrstvenim nenosnych vet a vyrazu. Takze nakonec lze crtu shrnout do kratkeho linearniho syzetu: zalozili firmu, ta bojovala o preziti a nakonec zbankrotovala a exekutori ji zabavili. Styl textu neni misty spatny. Ale pouziva nastroju, popisnosti a stavby, ktera neni na kratke plose povidky unosna. Doporucoval bych mit nejprve predstavu o strukture a dramatizaci textu a teprve potom navesovat cingrlatka. Ne naopak. At se Vam dari.

Janina6
16. 06. 2012
Dát tip
Pro mě to sice srozumitelné je, alespoň jestli dobře chápu, že jde o metaforu (přirovnání hroutící se firmy k umírajícímu dítěti), ale čte se mi to špatně. Série krátkých, mnohdy jednoslovných vět může být velmi působivá v jednom vypjatém místě příběhu, ale když se jimi zahltí celý text, působí to spíš křečovitě. Také na mě z toho sledu obrazů dýchá, nebo spíš křičí, strašně moc patosu.

Marcela.K.
16. 06. 2012
Dát tip
Já teda nevím, ale ADRA v ČR v květnu oslavila 20 let :-)

ina
16. 06. 2012
Dát tip
*T* Tohle je dobry, postaveny na nejakym zaklade. Ne jako vetsina zdejsich del o pocitech, pohledech do oci a nevyrcenych tajemstvich, nad nimiz milovnikovi artificialniho psani plesa srdce radosti, ale v krame po nich nesahl ani znudeny duhodce, filosof na penzi. Porad mi to sice neprijde jako hotovy kus, povidka, kterou bych si stahl do Kindle a po precteni nelitoval, ze uz jsem na konci, ale jak rikam, dava to smysl a stoji to necem realnem. I styl mi prijde adekvatni tematu.

StvN
16. 06. 2012
Dát tip
Chapu, ze ta nesrozumitelnost je naschval, ale pro me to je az tak nesrozumitelne, ze to absolutne ztraci jakoukoliv pritazlivost.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru