Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

divoký

09. 07. 2012
6
10
1751
Autor
zády k Vám

 

nevím o žádné cestě

opratě nestačili uvázat

podkovy dal jsem sviním pro štěstí

 

v duši divoký

napořád


10 názorů

TonyWest
02. 08. 2020
Dát tip

To je důležité 

Být v duši divoký


pété
18. 05. 2016
Dát tip

ja bych to tak neanalyzovala. libi hodne. citem. dotekem. t


kebet
10. 07. 2012
Dát tip
Tak nějak, jen se sluší uvádět u citací zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Prase_dom%C3%A1c%C3%AD http://pro-povzbuzeni.wz.cz/symboly.htm Já spíš nepochopil symboliku v kontextu tvého díla.

význam samice prasete domácího Máme v chlívku březí svini. (vulgárně) špatný, zlý člověk Ty jsi ale svině! fráze a idiomy jako svině házet perly sviním Označení „svině“ se v lidské společnosti používá jako ještě silnější nadávka. Bývá tak označován člověk, který je zákeřný nebo záměrně škodí jiným lidem (pramení z doby kdy bachyně/svině má zrovna podsvinčata/selata a stará se o ně, hlavně u divokých prasat, může být v ohrožení bachyně/svině nevypočitatelná a zákeřná → ohrožuje vše, co by mohlo ohrozit ji a hlavně mladéprase). Prase Prase patří mezi symboly štěstí, plodnosti a hojnosti. Tato tradice vznikla v době, kdy se většina obyvatelstva živila zemědělstvím. Pro spokojenost lidí byla důležitá úrodná půda a dostatek zdravých zvířat. Prase totiž patří mezi zvířata, která se rychle rozmnožují, a právě ta byla vždy používána jako talismany štěstí. Divoké prase bylo pro starověké Germány posvátným zvířetem. Jeho způsob hledání potravy v zemi srovnávali s činností hledačů pokladů a považovali ho za symbol prosperity a síly.

kebet
10. 07. 2012
Dát tip
Trochu váhám ... ale ano, jak hříčka to je zábavné. Dost mě tam vyrušilo "podkovy dal jsem sviním pro štěstí". Proč ne jen "podkovy rozdal jsem pro štěstí", proč ty svině? Tenhle jinotaj jsem bohužel nepochopil, a přitom výrazně mění smysl celého dílka.

Joj! Černý podklad - ty se s tím nemazlíš! /*

Whitesnake
09. 07. 2012
Dát tip
... a perlami koně okoval ale jo

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru