Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Horkou čokoládu, prosím!

14. 07. 2012
4
11
1337
Autor
Lucida

Náhled do mého psaní.  Starší kousek (14.07.2012)  Nově upraveno (28.4.2013)

V kavárně bylo útulno a na rozdíl od té zimy venku, i docela příjemně. Nejdříve jí pomohl sundat si kabát a pak odešel objednat něco teplého k pití. Rozhlédla se po místnosti, až si všimla neobsazeného stolu u okna. Pohodlně se usadila na lavici a pak se ohlédla, aby zjistila, jak si vede Thomas, který mezitím zaujal místo ve frontě. Chvilku pozorovala jeho záda a poslouchala přitom tichou hudbu, která zněla z reproduktorů. Hráli staré písničky, ale jí to tak vyhovovalo. Po nějakých pěti minutách se k ní Thomas vrátil, společně s dvěma hrnky, po okraj plnými sladkého nápoje.

"Tak tady to máte," řekl, když se posadil naproti ní a postrčil hrnek horké čokolády jejím směrem.

"Děkuji," zašeptala nesměle. Pak bylo notnou chvíli ticho.

"Nezdáte se být příliš společenská," poznamenal než si usrkl ze svého šálku.

"To ne," pokývala hlavou "málo s kým si dokážu otevřeně povídat bez toho, aniž bych ho lépe znala."

"Cožpak vy mne neznáte?" zeptal se, ve tváři měl mírně zklamaný výraz.

"Dokážu vybavit, jak vyslovujete jakékoliv slovo a myslím, že za poslední měsíc jsem přišla na to, co nejspíš považujete za důležité pro zlepšení známky," pronesla jednoduše a pak dodala "zato vůbec netuším, kolik vám je let, nebo jestli jste ženatý. Mohl byste být klidně sériový vrah nebo gay-anebo obojí."

"No pokud jde jen o tohle," odmlčel se, odkašlal si a pokračoval "je mi šestadvacet, jsem svobodný a bydlím jen kousek odtud, pokud vás to zajímá, přesná adresa je Chamber Street 31.."

"Vždyť vy to berete jako vyplňovaní životopisu," řekla skoro až uraženě.

"Chtěla jste se o mně něco dozvědět, tak mluvím." Snažil se to sice říct vážně, ale úsměv na rtech ho prozradil. Bylo chvilku ticho a pak znovu promluvil.

"No podívejte, jak jste se nakonec rozpovídala," řekl a lehce se dotkl její ruky, která svírala napůl vypitý hrnek s ještě teplou čokoládou. Ten dotyk jí příjemně hřál a tak i když jí ruku jemně sevřel, neucukla a jen se natočila tak, aby mohla jeho stisk příjemně opětovat.

"Zato ale můžete vy pane," řekla tiše a pousmála se.

"Tak to tedy ne," oponoval horlivě.

Jejich rozhovor už se od té chvíle nezastavil. Ať už se hádali nebo souhlasili, tak stále znovu a znovu nacházeli společná témata k hovoru. Mluvili o významných spisovatelích na poli fantasy-on za toho nejlepšího považoval J.R.R. Tolkiena, zatímco ona prosazovala méně známého Christophera Paoliniho-o starých dobrých časech, kdy k sobě byli ještě lidé milí-ať přemýšleli, jak chtěli, na tu dobu si ani jeden z nich nepamatoval- a o všech těch báječných hloupostech, které vyváděli jako děti. Plynule přecházeli od jednoho tématu k druhému a úžasně se při tom bavili.

Po několika dlouhých hodinách mluvení opustili kavárnu. Nejdřív se třásli zimou, ale po nějaké době si už zvykli a už jim nebylo tak chladno. Procházeli se kolem nazdobených výkladních skříní, přidržujíc se jeden druhého, aby neuklouzli po namrzlém chodníku. 

"Kde vlastně bydlíte slečno?" zeptal se, pak na ní mrkl a dodal "Nebyl jsem dost drzý, abych si to zjistil ve vašich školních záznamech."

Trochu se začervenala. "Bydlím až na kraji města, ale když se to vezme tamhletou ulicí," ukázala na uzoučkou a sotva postřehnutelnou uličku "jsme tam za chvíli."

"To je dobře, protože už se začíná stmívat a já bych vás nerad dovedl domů až potmě." Oba se usmáli a společně se vydali k ní domů.


11 názorů

Alissa
18. 03. 2013
Dát tip

Aj, já zapomněla napsat, že je to příjemné vyprávění a že se mi moc líbí výkřik Vždyť vy to berete jako vyplňovaní životopisu! :-)

Jasně, s odstupem člověk jednak vidí text trochu jinak a jednak se zamotá zase do dalších věcí. Každopádně jsem zvědavá, co budeš psát dál :-)


Lucida
18. 03. 2013
Dát tip

Alissa: Kritiku si beru ks srdci... Až bude zase někdy čas, trochu si s tím pohraju a trochu to vylepším...  Zrovna tohle "dílko" jsem trochu zanedbala... 

Jinak myslím, že už se k rozepisování moc nedostanu... Uvažuju o spojení ještě dalších dvou podobných povídek... Zatím si nejsem jistá...


Alissa
18. 03. 2013
Dát tip

Už se tu vyjádřilo mnoho povolanějších, než moje maličkost, takže dodám jen, že je přehlednější začínat každou novou přímou řeč na novém řádku, takhle v bloku je to trochu zmatené. A slovo reprák je podivně nespisovné v porovnání se zbytkem textu.

Chce to ještě trochu práce, ale jsem docela zvědavá, co z toho nakonec bude :-)


Janina6
19. 07. 2012
Dát tip
Tangens: taky si to myslím, však proto jí sem něco píšu :-)

Lucida
17. 07. 2012
Dát tip
Tangens_Omega36: Jsem teenager, takže to bude spíš romantická komedie (pokud to vůbec někdy dopíšu). S gramatikou a vyjadřováním to mám sice dost na šťíru, ale je to den, ode dne lepší, takže můžu slíbit, že se zlepším. Jinak děkuji za kritiku. Vždy si ji beru k srdci a dál se učím. :) Janina6: Ohledně té čokolády v názvu-ono to totiž lépe zní a nechtěla jsem opakovat slova. A k postavám-bude to dlouhý příběh, já jsem teprve na začátku, a tak nechci všechno vyzrazovat hned. Možná to ještě časem dodělám, nebo trochu upravím. Nejsem žádná spisovatelka a dělám začátečnické chyby, ale věřím, že se to určitě s časem, a spoustou povídek, zlepší. Stejně tak jako ostatním, i tobě děkuji za kritiku. :)

Janina6
16. 07. 2012
Dát tip
Na svůj věk píšeš sympaticky. Takový začátek příběhu... mám ale spoustu "ale" :-) Proč čokoláda v názvu, když pak hrdinka pije kakao? Velké písmeno u oslovení (Vy, Vás atd.) se píše jen v dopisech, ne v přímé řeči. Hrdinku líčíš jako nesmělou, ale přitom na toho muže vybalí pořádně troufalou větu o tom, že by mohl být klidně sériový vrah nebo gay, nebo obojí. Takže pro mě není moc uvěřitelná. Je tam dost pravopisných chyb, ale to by zvládl korektor. Spíš bych se být tebou zaměřila na tu větší ujasněnost v psychologii postav, a taky v tom, co vlastně chceš čtenáři říct. Protože tenhle - i když milý - textík je takový "nedodělaný".

Lucida
14. 07. 2012
Dát tip
VH64: Masový vrah...no...ehm...to mě nenapadlo...možná to zkusím... :D Peťule: Nemáš zač....Já jsem takovej puberťák, všecko strašně prožívám a taky podle toho píšu... :D

Peťule
14. 07. 2012
Dát tip
Krásné, vidím v tom i můj náhled do života. Děkuji za melancholické vzpomínky. * :-)

VH64
14. 07. 2012
Dát tip
Jo jo, píšeš to v prologu, je to kousek něčeho, takže se nemám pídit po pointě a nechtít celistvost... Dobře se to čte. Technikálie - já mám raději členěnější text, ale to je možná mým věkem - skleróza, oči už neslouží, zapomenu hned, která postava je která a co kdo vlastně říká... A je on teda masový vrah? Nebo ona?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru