Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zrod literáta

20. 07. 2012
26
76
6108
Autor
Lakrov



Zrod literáta


Byl jednou jeden chlapeček, a toho napadlo, že by bylo hezké, být ze všech chlapečků ten nejlepší. Ráno se tedy postavil před zrcadlo a povídá:

„Chci být nejlepší!“

Zrcadlo jen tupě odráželo ostrý obraz.

„Já budu nejlepší!“ křikl chlapeček popuzeně.

Zrcadlo se však ani nehnulo. Jen pár kapek se na něm objevilo.

„A jsem nejlepší!!“ dupnul si a neváhal neposlušné zrcadlo kousnout; kousl ale sám sebe do rtu.

Ten, kdo je nejlepší, pomyslel si, je přece úplně jiný, než ostatní. A tak se začal zajímat o všechno možné, ale hlavně o to, co by bylo úplně jiné, než znají všichni ostatní. A hned druhý den se s tím vším jiným ostatním chlapečkům pochlubil. Jenže někdo z nich řekl: „K čemu ti to bude?“ A další se smáli; a neoslovovali ho Chlapečku, jak byl zvyklý od maminky, ale všelijak jinak. Skoro jim ani nerozuměl, a tak si řekl: Když jim nerozumím znamená to, že už jsem jiný. A jsem-li jiný, pak to znamená, že jsem nejlepší.


Byl jednou jeden nejlepší chlapeček. S ostatními si nehrál; nebo jen zřídka a jen s těmi skoro nejlepšími. Ale běda tomu, kdo by se zazdál být lepší, než on. Nejlepší chlapeček už se totiž kromě prskání a kousání naučil taky leckterá z těch ošklivých slov, jimiž ho oslovovali ostatní, obyčejní chlapečkové, a tak hned některá z těch slov použil. Zamíchal je do vět mezi spoustu chytrých slov, která pochytil, když se zajímal o všechno možné, co by bylo úplně jiné, než znají ostatní, a mnohokrát ty věty vytrvale a nahlas opakoval. Až všechny překřičel a byl zase ze všech chlapečků nejlepší.


Jenže na světě nejsou jen chlapečkové. Na světě jsou také zvířátka, květiny, motýli, a co víc - na světě jsou také holčičky. Holčičky kroužily kolem obyčejných chlapečků a náš nejlepší chlapeček najednou nevěděl, jestli někoho kousnout nebo jaká slova použít, aby holčičky zakroužily také kolem něho. Ta spousta chytrých slov, jež pochytil, když se zajímal o všechno možné, co by bylo úplně jiné, než znají obyčejní chlapečkové, holčičky nezajímala. Jestli by je zajímala některá z ošklivých slov, jež se naučil, si nebyl jistý. Snad si nebyl jistý ani tím, zda stojí o to, aby kolem něj holčičky kroužily, a tak vzal tužku a začal jim ta ošklivá slova posílat v psaníčkách. Některá z holčiček sice dokázala taková slova přehlédnout, přehlédla však přitom také to, že jí je píše ten nejlepší chlapeček.

„Chci...“, snažil se rozčileně vysvětlit nejlepší chlapeček, a myslel tím: Chci být nejlepší. Ona však očekávala, co se očekává od obyčejných chlapečků, a když se nedočkala, zeptala se jen: „K čemu ti to bude?“ A ostatní holčičky se smály. Tužka jen ostře vykreslovala tupý obraz.

Jsem přece nejlepší!“ kousl do ní chlapeček.

„Budu spisovatelem!“ kousl do ní znovu a ostrým koncem začal psát ta ošklivá slova a rozesílat je na všechny strany. Zlostí by se v tu chvíli ukousal, ale odolal tomu pokušení a vytrval.


 Následující text je volným pokračováním, poskytnutým autorem E. 

Chlapeček dospěl. Objevil internet a s ním literární server. Jeho obličej se rozzářil, když si přečetl slova uvítání a povzbuzení na jeho první stránce. Usmál se na plyšového medvídka, zavěšeného nad počítačem, a pak se odhodlaně napřímil na židli. Upravil si klávesnici tak, aby se mu do ní dobře ťukalo, a zadíval se do obrazovky. Ta netečně odrážela jeho tvarohovitý obličej. Nejdříve do rubriky „povolání“ zanesl „spisovatel“. Chvíli se tím kochal a pak opravil spisovatel na Spisovatel. Ještě si vymyslel nick a heslo.

Teď by měl sepsat své první literární dílo. Ale jak začít? To už nebudou psaníčka pro spolužačky, to budou číst tisíce! A mezi nimi snad i nakladatelé, ba dokonce filmaři, zasnil se.

Ale pořád nic.

Sehnul se k obrazovce a civěl do své tváře. Zamračil se, když tam na něj vyjukl narudlý uhr. S gustem jej vytlačil - na obrazovku prskl žlutý, s černou krví smíšený hnis. Fascinovaně jej pozoroval, jak stéká po skle.

V té chvíli pocítil vlnu inspirace. S očima upřenýma na onu kapku začal ponejprv ťukat, a pak čím dál rychleji psát, bušit do kláves, přenášet na plochu obrazovky všechna ta hrozná, oplzlá, zlobou a hnusem nasáklá slova, co je od dětství nasbíral a uložil ve své paměti. A také ty bizarní obrazy, co mu po nocích i za dne nedopřávaly chvilku pokoje. Chrlil tu směs ze sebe jako verbální průjem, proměnil se ve vulkán a konečně pocítil, co obnáší řemeslo spisovatele, to, co dosud jen tušil a po čem léta prahl. To nebyl svět a on, to byla nirvána. Vesmír a on splynuli v jedno.

Tak dochvátal k pointě, a jako maratónský běžec k cíli, k poslední tečce. Když i tu vyťukl, ještě stačil dílo odeslat. Než se zalitý potem zhroutil.


Až za hodnou chvíli se vzpamatoval natolik, aby se dokázal napřímit a pohlédnout na své dílo. Objevil se první komentář.

„Nádhera!“ napsal někdo.

„Shit!“ stálo tam od jiného.

Minutu po minutě přibývaly další komentáře, většinou vzájemně si odporující.


Píše dodnes. S plyšovým medvídkem zavěšeným nad obrazovkou. A čte jen ty komentáře, jež jsou příznivé. Ostatně - nepříznivých už dávno není moc. Proč asi?




76 názorů

Lakrov
30. 12. 2019
Dát tip
Pro Sosnička: Děkuji za návštěvu této archiválie a za ocenění.

Sosnička
29. 12. 2019
Dát tip

Tak to je hodně dobrý, dávám tip.


kvaj
16. 08. 2017
Dát tip

Aha, to jsem nevěděl. O to je to zajímavější.


Lakrov
15. 08. 2017
Dát tip

A to možná ještě nevíš, že druhou půlku (začínající slovy ...Chlapeček dospěl...) tehdy dopsal jiný autor než já, takže jde tak trochu o kolektivní dílo odrážející tehdejší "náladu doby".


kvaj
14. 08. 2017
Dát tip

Také, že pobavilo. :-)


Lakrov
14. 08. 2017
Dát tip

Díky za ocenění. Napadlo mě, že by tě to mohlo pobavit :-)


kvaj
14. 08. 2017
Dát tip

Jo jo, velmi pěkné. Tip. Já jsem se nyní bavil možná víc než ostatní, když to tehdy četli, protože lépe chápu, proč jsi mi poslal nyní avízo na tento pět let starý text. Jak je vidět, má platnost stále.


Lakrov
23. 10. 2016
Dát tip

Pro Antoncek: Děkuji za návštěvu a komentář.  


Antoncek
19. 01. 2016
Dát tip

Co bych k tomu? Osvěžující a potřebné. Trochu schéma. Ale nevadí. Je třeba strašit psavce, aby se obávali svých plyšových medvídků. S hodnocením počkám. Ale jo, jen houšť!


careful
19. 01. 2016
Dát tip

..já se hlavně obávám, že to je natolik nekonkrétní, že v některých bodech spatřuji třeba i sama sebe...jelikož jsem dost sebekritická:DD...


Lakrov
19. 01. 2016
Dát tip

Děkuji za uznání a ocenění, leč tuším, že s tou nominací to neprojde. Jednak proto, že jde o společné dílo dvou autorů, za druhé pak proto, že to bylo zveřejněno již před téměř čtyřmi roky. Ale děkuji za nabídku.

P.S. Určité řešení spatřuji v možnoti zveřejnit tuhle povídko-hádanku (nebo pohádanku?) znovu, ale asi by bylo nutné i pod jiným autorem.


Je to krásné. Nominuji na povídku měsíce!!!


careful
19. 01. 2016
Dát tip

..eh: oprava: hrubý


careful
19. 01. 2016
Dát tip

Jako není to vyloženě špatný, jen nějak nevím, co v tom chceš kritizovat...snahu se za každou cenu lišit? Hrubé chování? to že si někdo myslí, že je skvělý umělec, když není... všechno dohromady? Podobných dílek už jsem pár četla..na PP tak dokonce byl kritizován jeden naprosto konkrétní uživatel...tedy trochu jinak, páč on nikdy hrubí nebyl, ale jinak byl taky zajímavej:D

...no, tip tomu dám, už jen za to, že je to technicky čtivé, ale uvnitř pro mě nic objevného...


Lakrov
07. 08. 2012
Dát tip
Pro Jiří Pelán: Jinému pojetí se nebráním (jak by vypadalo?) Děkuji za návštěvu a ocenění.

Mě se to v celku líbí, jen bych to pojal jinak, ale nápad a jeho ztvárnění je dobré, dávám plus

Lakrov
27. 07. 2012
Dát tip
Pro Balajka: Není to o mém špatném období, ale máš pravdu, líp určitě bude :-) Děkuji za návštěvu a za povzbuzení. Pro nostalgik: Děkuji za návštěvu, zamyšlení a ocenění.

Edvin1
25. 07. 2012
Dát tip
Garth: "Osterióza ve světě kvantové fyziky." Já být vzdělaná člověk, ale to nerozumim. Ale dělám, že jo.

nostalgik
25. 07. 2012
Dát tip
Že kritiky si odporují napsal i Karel Čapek (Jak vzniká divadelní hra) **

Garth
25. 07. 2012
Dát tip
Edvin : Ty dobrá čech, ale pochopil jsem. Osterióza ve světě kvantové fyziky.

Edvin1
25. 07. 2012
Dát tip
Garth: Jde o to, co nenajdeš na stránkách knihy, část jejíhož titulku sis zvolil jako svůj nick. :-)

Balajka
24. 07. 2012
Dát tip
Špatné období? Bude líp!

Lakrov
23. 07. 2012
Dát tip
Pro LinaDee: Taky se ošklivých slov nebojím, ale mají svá určitá pravidla užití (a neužití), a to myslím i ve zmiňovaném undergroundu :-) Děkuji za návštěvu a ocenění. Pro sharik: je-li to tak, jak to vidíš ty, mohlo by se jednat třeba návod k nastolení míru, podaný satirickou formou :-) Děkuji za návštěvu a ocenění. Pro Garth: Máš pravdu, jedná se o alegorii. Kdo uhádne o jakou, vyhrál. Kdo neuhádne, neprohrál. Kdo se v tom pozná, vyhrál taky. A kdo nepozná? Kdo ví... :-) Druhá část je jednou z odpovědí na hádanku; tou vítěznou. Děkuji za návštěvu a komentář. Pro 8hanka a 3lobyte: Děkuji za tiché ocenění :-)

Garth
23. 07. 2012
Dát tip
Taky mi to přijdo trochu jako poskládaný podle nějakých best practises a používanejch konstrukcí - viz prvotní komunikace se zrcadlem, bajkovité/metaforické názvosloví "chlapeček, ošklivá slova" atp... nejsem kritik tak se asi vyjadřuju jako hňup, ale snad aspoň část message je srozumitelná :D

Garth
23. 07. 2012
Dát tip
Tohle jde úplně mimo mě - chlapeček co chtěl být nejlepší se choval jak magor a nikdo s ním nemluvil? Nechtělo bz to trochu víc?... (druhou část od někoho jinýho jsem nečet)

sharik
23. 07. 2012
Dát tip
první půlka se mi líbí, za tu dávám tip... druhá na mě působí jak cosi z "Velké války na Písmáku", které moc nerozumím, protože tu, zdá se, netrávím až tolik času a nemám přehled o vztazích mezi autory - a tudíž mi jako nezúčastněnému moc neříká... netvrdím, že nechápu co jsi tou částí chtěl říct, ale pokud jsou v tom nějaké osobnější vzkazy, jdou mimo mě :))

LinaDee
22. 07. 2012
Dát tip
také ráda publikuji ošklivá slova-patří k životu, ten totiž není jen pěkný. navíc je underground in :-)

Lakrov
22. 07. 2012
Dát tip
Pro Diana: Děkuji za návštěvu a za komentář, vystihující současný směr vývoje; a zdaleka to neplatí jen zde, na Písmáku. Pro MarK.: Děkuji za ocenění. Pro Magorovo Wuhu: Děkuji za (nejměně) dvojí návštěvu i za doplnění druhé hádankové otázky :-) Pro Kamil Sikora: Děkuji za ocenění. A nominace do soutěže? To záleží, jak se dohodneme se spoluautorem. Pro patryCIA: Uváděné "prešľapky" sice na první pohled nevidím, ale netvrdím, že nejsou. Jedna od děvčatkách je nabízena v odkazu, uvedeněm v jednom z předchozích komentářů. Děkuji za návštěvu a ocenění. Pro Oldjerry: > ...že tak jako já nikdo nečte autory, kteří dští zlobu... Kéž by tomu tak bylo. Možná se v tom poznalo víc lidí; tahle fáze "tvorby" možná potkala leckoho (ale skoro každý z ní vyrostl). Děkuji za návštěvu a zamyšlení. Pro tetka Vránová: Děkuji za zařazení (se) :-) Pro Danny: > ...někteří jsou prostě "normálně" jiní... S tím souhlasím; o těch tohle povídání možná ani není. Děkuji za zamyšlení a na nepřímo položenou otázku odpovím jen: Je to hádanka :-) Pro detache: Také doufám, že se v tom pozná víc lidí; někdo z nich následně možná přehodnoti své jednání. Děkuji za návštěvu, komentář a ocenění. Pro Beáááta: Však už bylo na čase, aby procitnul :-) Dík za budík :-) Pro reka: Souhlasím s tebou, i když se to možná netýká jen Písmáka, ale také dalších podobných webových fór, mezi nimiž je Písmák ovšem nejlepší :-) Děkuji za zastavení a ocenění slohového zpracování -- i za spoluautora. Pro brackenridge: > ...Radovan v kostenych brylich... Ten taky? :-) Nechť tedy vítá v klubu. Děkuji za návštěvu a ocenění. A ještě jedno avízo nedávno propíranému...

a je to hadanka jo? tak... Radovan v kostenych brylich??? T

reka
21. 07. 2012
Dát tip
Na můj vkus je tohle příliš interní. Příliš zahleděné do písmáka. Jestli je řeč o někom konkrétním, tak je to asi ještě horší - naštěstí nevím o kom. Na druhou stranu, napsané jsou obě části dobře, i když dost prvoplánově, ale to asi sedne k žánru.

Oldjerry
21. 07. 2012
Dát tip
Marcelo - to děláte všichni. Nevyskakuj

Edvin1
21. 07. 2012
Dát tip
Lidi, hnis je zde metafora. To, co mnohé inspiruje, není nic jiného, než "hnis". Já jsem to řekl - protože věci by se měly nazývat pravým jménem. Jinak se vzdávám další diskuze. Nikam to nevede. Bez avíz.

Marcela.K.
21. 07. 2012
Dát tip
Oldjerry, buď od té dobroty a neurčuj hrany druhým podle sebe. Děkuji.

Oldjerry
21. 07. 2012
Dát tip
Ježíši - kolik lidí tu nepochopilo, že chlapeček je prostředek a nikoli cíl ?? Ten uher je na hraně, ale ještě ne za ní a není samoúčelný. Mohl bych vám vyhledat díla, která by s vámi opravdu zacloumala - a o těch dílech to částečně taky je... Já jsem tolerantní dost, ale opravdový hnus taky nemusím.

Eza
21. 07. 2012
Dát tip
Edvin: Pro starší voučátka (k vůli ponaučení) se podle mně ta první část ještě hodí. Světové klasické pohádky pro děti jsou obvykle krutější. Edvine, i hnusné věci se dá popsat s úctou ke čtenáři. Tohle mi ale tentokrát u tebe chybělo.

Marcela.K.
21. 07. 2012
Dát tip
Edvine, nechápu, čím jsem Tě tak překvapila. To, že reaguji tak, že se mi Tvůj dovětek nelíbí?Že takové věci nerada čtu? Čím se liší "tvé uhry" od hnusáren toho zmiňovaného "chlapečka"? Tvůj "drsnějí tón", jak píše Lakrov, je možná víc "ze života", ale jen proto, že všichni vyměšujeme, nemusím výkaly roztírat po monitoru. Kde je hranice? Slušnost, zdvořilost, laskavost...jak píše Diana, kam se poděla? Ta je takovým "chlapečkům" k smíchu. Ty jsi použil stejný prostředek k "ohromení publika" a to je to, co se mi nelíbí i když vím, co tím chceš říci. Je to jako kdybys někomu říkal: "Kurva, vole, nemluv sprostě."

Edvin1
21. 07. 2012
Dát tip
Ezo, vůbec jsi nepochopila, o čem to je. A pro koho to je. Rozhodně ne pro vnoučátka. Žádná z obou částí. Jsem opravdu překvapen reakcí Tvou a Marcely. Opravdu nechápete, čí činnost nás donutila tohle sepsat??? A že tohle bylo třeba napsat?

Eza
21. 07. 2012
Dát tip
Nezlob se na mně Edvine, čtu si tu druhou část znovu a znovu a ten nepříjemný pocit po přečtení mně neopouští. Psát v extázi a nakonec se z toho zhroutit, ne, to mi nesedí. Opačně na mně působí ovšem ta první část. Je pohodná, opravdu pěkná a budou-li mi dány vnoučátka, mohu to pro ně použít. Tu druhou část si však musím dopsat sama. :-) Nebo?

Danny
21. 07. 2012
Dát tip
no jo, ale ne všichni, kteří se liší, to tak dělají proto, že chtějí "schválně" zapůsobit na okolí a na sebe... někteří jsou prostě "normálně" jiní... zajímavá sonda do duše jednoho tvora, mám pocit, že se možná týkala někoho konkrétního tady, ale může to být jenom nějaká suma autorčiných pocitů z více různých podobných "typů"

Oldjerry
21. 07. 2012
Dát tip
Edvine, Lakrov - třeba se v tom někdo poznal (:-D

Oldjerry
21. 07. 2012
Dát tip
Proč asi? Podle sebe soudím, že tak jako já nikdo nečte autory, kteří dští zlobu, špínu a hloupost. odpadnou sami - už jich tu bylo pár - a přežili jsme je.

patryCIA
21. 07. 2012
Dát tip
keby som bola detailistka, tak napíšem, že asi v tej úvodnej pasáži ôformálne " boli nejaké prešľapky.- konkr. priama reč a štylistické ataky- ale príjemné čítanie....už len čakať kedy napíšeš niečo o dievčatkách

PS: Můžu nominovat do PM?

Tohle je skutečně povedené:)

MarK.
21. 07. 2012
Dát tip
..jeste, ze stacil dilo odeslat! :) ..prijemne poctenicko :) .. *

Diana
21. 07. 2012
Dát tip
"Bez ohledu na rozporné kritiky, dostával nejvíce výběrů", to bych ještě dodala na závěr... Za tu dobu, co jsem na Písmáku, jsem tu zažila hned několik přesně takových "nejlepších spisovatelů". Vystihl jsi to dokonale.***** Mám svou hypotézu: Nadchází móda ošklivosti. Čím více hrubostí a oplzlostí, tím lépe. Jsme upřímní, bez předsudků, jsme sví. Slušnost, zdvořilost a laskavost jsou synonyma hlouposti a přetvářky.

Lakrov
21. 07. 2012
Dát tip
Pro Juno: Děkuji za návštěvu a hezká slova, jakožto protiváhu těm mým :-) Pro Madlen7: Pravda bývá často smutná. A dokáže-li být zajímavá? Děluji za shovívavost při hodnocení :-) Pro blboun nejapný: Oddíl chlapečků je nyní trochu zredukován. Děkuji za návštěvu, připomínku a ocenění. Pro Květoň Zahájský: Chlapeček možná dožral spíš sám sebe; on je totiž samodožírací. Naštěstí se však našel čtenář, jenž jej vysvobodil a přiřkl mu lepší budoucnost... Díky za návštěvu, komentář a ocenění. Pro Zdenda: Neplač! Holčičiky? Máš pravdu... Prvnímu slovesu ve tvé poslední větě by slušela spíš první os. množ. čísla. Pro Rášek: Myšlenka, jež vedla k sepsání, vyžadovala, aby to byl chlapeček. Asi by se to teď ale dalo celé otočit. A co se má hádat? Původně možná totožnost chlapečka. Jenže jeden pozorný čtenář nelenil a dopsal k mému textu pokračování, zakončené otázkou. Nyní je tedy všechno jinak, ale nemám obav, že ty bys neuhádla :-) V textu ubylo "chlapečků", takže toho "omílání" je teď možná méně; nějaká kolovadla ale zůstala... Děkuji za návštěvu, zamyšlení, komentář a ocenění. Pro pedvo: > ...hází ošklivými slovy, aby si je udrželi od těla... Někdy ani to nepomůže :-) Děkuji za návštěvu a komentář. Pro Edvin: Děkuji za sepsání doplňujícího textu, který je nyní začleněn do vlastnho díla. Pro srozumeni: Děkuji za návštěvu; i za Edvina :-) Pro Eza: Druhá část je skutečně o něco drsnější než první, psaná původně spíš jako by "dětem", avšak nepředpokládám, že by její autor trpěl nějakými vážnými problémy :-) Děkuji za návštěvu, projev porozumění a nabídnutí pomocné ruky. Pro sveřep: Děkuji za návštěvu, komentář a za ocenění Edvinova doplňku. Pro Marcela.K.: Děkuji za návštěvu. Inspirace je odjinud, "ze života", ale děkuji za avízo na dílo o podobném obsahu -- pobavilo, poučilo. Edvinův příspěvek svým drsnějším tónem připomíná cosi jako vstup do skutečného(?) života. I já s Ezou souhlasím; shrnul(a) v poslední větě to, oč tu běží. Plus ještě několi avíz; dotčení nechť odpustí mou troufalost.

Marcela.K.
20. 07. 2012
Dát tip
Copak Tě to asi inspirovalo? http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=266126&cr=all Edvinův příspěvek je pro mě už nestravitelný. ...a souhlasila bych s poslední větou v komentu od Ezy. P.S.: Znám od Tebe lepší texty.

sveřep
20. 07. 2012
Dát tip
čte se jak víno. * i pro pohotového Edvina :)

Edvin1
20. 07. 2012
Dát tip
Svatá pravda, Ezo, mám problém, a potřeboval bych naléhavě pomoc - s lidmi, které v mé části tohoto textu kritizuju. :-) Jinak: Už je mým zvykem, že do svého psaní vkládám vše, čím disponuju. I když se jedná třeba o hádanku, a ne nezbytně o uměleckou literaturu. Takový "dobrozvyk", z úcty k mým čtenářům. Že mi někdo mou snahu psát vždy solidně vyčte jako chybu, bych opravdu nečekal.

Eza
20. 07. 2012
Dát tip
Při čtení té druhé části mi běhá poněkud mráz po zádech. Mám nedobrý pocit, že autor se snaží vypsat z vlastních problémů a že nutně potřebuje pomoc. Umět dobře psát je dar, ale když se toto spojí se snahou za každou cenu být uznávaný (čili prodávaný), mizí celá krása a hloubka umění.

srozumeni
20. 07. 2012
Dát tip
Pekne,i Edvinovi tri hvezdicky...***

pedvo
20. 07. 2012
Dát tip
Rozumím: Ti nejlepší chlapi mají pokoj od ženských. Pro jistotu kolem sebe hází ošklivými slovy, aby si je udrželi od těla.

Nypadá to, že tě "chlapeček" poněkud dožral. (-:

...fajn*,jen je tam zbytečně moc "chlapečků"

Madlen7
19. 07. 2012
Dát tip
zajímavé a smutně pravdivé

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru