Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Derniéra

29. 07. 2012
7
23
1345

Čísi smutek se tam zatřepotal, v tom prázdným půllitru se zaschlou pěnou, chvíli narážel do stěn a potom vyletěl proti světlu pouliční lampy. Osamělá slečna zamrkala, jak si vzpomněla na ten sen.

Pes, kterej vypadal, jako tučňák, obíhal v přesným kruhu tmavovlasou hlavu, která ležela v trávě a tmavýma očima se dívala na fialovou polární záři. Tučňák křídlem ryl do ledu, ještě dvěstěpadesátkrát oběhne, řikala jsem si, a ta rozcuchaná hlava popluje na kře.

A v zájmu zachování naší vyspělé civilizace vědci vyvinuli robota, který umí lhát.

Prázdnej půllitr se začíná rosit, brzo začne svítat. Osamělou slečnu zebou bosý nohy, marně se snaží je zatnout v pěst. Prstem kreslí na vlhkej stůl sprostej obrázek, třeba si ho někdo všimne a alespoň se usměje. Začíná svítat a zahrádka je úplně prázdná.

Sedim na zemi se zkříženýma nohama, zatímco jeviště pomalu odplouvá k severu a přemejšlim, jestli jsem vážně jen divák v tomhle komickým melodramatu o samotě a opilých psech. Po obloze přeletěly vrány a do klína mi upustily tři čapí miminka. Jak banální, myslim si, copak nemohla být čtyři?

A v zájmu zachování naší vyspělé civilizace vědci vymysleli vesmírné magnetické štíty.

Tmavá a vlhká noc končí slunečným ránem. Osamělá slečna se protáhla, zhluboka se nadechla, vyplivla do popelníku ožvejkanou žvejkačku a odešla odhodlaně do Tesca koupit pastelky a ponožky. Neni jednoduchý se probudit, zvlášť, když se musíme budit sami. Neni jednoduchý vzít do ruky červenou tužku a namalovat s ní modrý nebe. 

Tučňák oběhl poslední kolečko a vyflusanej zabořil čumák do sněhu. Otvor se mu vyříznout nepodařilo a tak mu připadalo, že jeho život nemá smysl a že už nikdy neuvidí žádnou rybu. Šla jsem k němu a pohladila jsem ho po odřeným křídle. Zařval bolestí a vyklovl mi pravý oko. No nic, stejně na levý vidim o moc líp. Hlava se uchechtla a obě oči obrátila v sloup. 

A v zájmu zachování naší vyčpělé civilizace je osamělost trestná. 

„Tys byla vždycky neřízená střela,“ řek´ moje první láska, „trošku jsi zvážněla.“ Že bych už byla řízená střela? Já bych řekla, že jsem se jenom, konečně, unavila.


23 názorů

Lakrov
04. 01. 2013
Dát tip

Zvláštní textík (říká se něčemu takovému surrealismus?). Je v tom hodně nálady, autentičnosti. Nazapadá to do mého vkusu, ale špatné to není.

Děkuji za avízo a přidávám se k názoru, že nová podoba (především vstupní rozhraní) Písmáku má mnoho nevýhod, ne-li přímo chyb.


Milly
04. 01. 2013
Dát tip

Preklepy teda- ale potreti uz to cely psat nebudu..


Milly
04. 01. 2013
Dát tip

Bee, proc se neda kopirovat kritika? Jednou mi ji to smazalo, za vyprselo prihlaseni, podruhy jsem tam nasla preklapy, tak jsem ji chtela zkopirovat a dat znova opravenou- a ono to nejde... Fuu, vylepsenej Pismak!

 

Libi se mi to- rekla bych, ze gradace vyznamu a vubec. Trochu chyb tam zase je.

Budu se vracet- a pokazdy to bude lepsi jeste. -t-

Snad jsem nedala dvojity avi- jsem tam napsala dolu lidi a pak omylen zaskrtla -- nikomu -- a neslo mi to zrusit, tak nevim..


jo, to rozhodnopádně jo :-)))))

já jsem teda taky nikdy nepsala žádný kritiky :-) asi proto, že to neumim, hodnotit literaturu :-))))) mně se to buďto líbí a nebo nelíbí :-) jen velmi výjimečně vim, proč :-)

jojo, pravda, s tou realitou a viděním :-) když mi jako lidi řikaj, jak je možný, co všechno zažiju, nebo i někdo jinej, co on toho zažije, řikám "ty taky, jenom to nevidíš" :-) tak to je :-) a já jsem děsně ráda za ty oči :-) že vidim to, co jiný ne :-) až budu mít prachy, koupim si foťák :-))))) a to teprve budete koukat :-)))))

VH64
31. 07. 2012
Dát tip
Jo hvězdičky se nosí... Hvězdičkuju, když se mi líbí a buď není, co kritizovat, nebo mi moje kritika připadá nepodstatná, případně, když už mám autora nějak na podstavečku, třeba ani ne jako autora, ale jako člověka, a žinýruju se. Třeba Edvina tak mám. Že se tu osazenstvo mění v jakýchsi vlnách, jsem si taky všiml, realita vůbec není nudná, jen se to musí umět vidět a napsat. Tak, jsem se vyventiloval, i když to po mně vlastně nikdo nechtěl.

na Pištu prdim :-))))) ten zase sprdává úplně všechno ze sportu :-)))

ale všechno jde :-) bych řekla :-) a vlastně mě trošku mrzí, že se tu do mě nikdo neobouvá :-) ne teda, že bych chtěla bejt lepší, protože to už nejde, ale něco by se dělo, poslední dobou se nudim :-)))))

:-) no napadlo mě po několika letech kouknout na Písmák :-) sice už teda neprodukuju takový kvanta, ale sem tam něco jo :-) tak že by nějaká kritika přišla :-) děkuju teda za zastavení :-) a tak :-)

VH64
31. 07. 2012
Dát tip
Rádo se stalo. Beztak jsi v "úkolníčku" a chystám se si tě přečíst.

tak já nevim, tohle mi dalo takový práce, a on se nikdo nezastaví a nezastaví :-))))) tak teda tomu jednomu, kterej se zastavil, moc děkuju :-)))

VH64
30. 07. 2012
Dát tip
*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru