Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kavárenský průvodce I

31. 07. 2012
13
15
3909
Autor
Movsar

Ryze praktický průvodce několika pražskými kavárnami, oslazený velmi malou kostkou literatury. Protože káva se má pít hořká.

Costa

Chuťově asi nejlepší a relativně dobře povzbuzující kávu vám udělají v řetezci Costa coffee. Je poznat, že zakladatelé byli Italové a že si dali záležet na výrobě kávy a výběru strojů. Taky je ale vidět, že svou činnost zahájili v Londýně a dnes je to řízeno právě odtamtud: nečekejte osobní přístup. Kupuju si už půl roku každé ráno kávu u stejných lidí, ale pokaždé se mě zeptají, jestli chci malou, nebo dvojitou, i když nepiju jinou než malou. Potlačované britské fantasma ponurých totalitních systémů jako z Orwellova 1984 v Costa coffee vyplouvá na povrch: jako by personálu (jinak šikovnému a slušnému) nějaký O´Brien vymýval mozky a dusil v něm lidskost. Takže pokud někomu nevadí při pití kávy přítomnost Velkého bratra, pak Costa samotnou kávou rozhodně nezklame.

 

 

Joy Coffee


Oproti Costa coffee mají v Joy Coffee, plechových mobilních stáncích na nádražích a v různých pražských průjezdech, zcela jiný přístup ke kofeinistům. Netrvalo dlouho a už mě barristé specialisté, jak hlásá cedulka na prsou personálu, zdálky zdravili a aniž by se ptali, rovnou točili espreso hořké jak Sókratův poslední doušek. Je poznat, že tady je vedení české, i když vyrostlé na ulicích Sydney, odkud si tradici coffee to go přivezli. Dělají kávu značky Piazza d´Oro, tedy kávu s převažující složkou robusty a tedy náležitě hořkou. A silnou, pokud jde o kofein, ten zápalník ohňostroje energie a nápadů. Joy Coffee lze s kofeinem vyvolaným neklidem v duši vřele doporučit.

 

 

Starbucks


Aby nebylo jen chvály, bude jedna velmi kritická zastávka. Starbucks coffee. V podtitulu se chvástají tím, že jsou domem kávy. To jsem si tedy nemohl nechat ujít. Zvolil jsem pobočku na Václavském náměstí, tedy adrese nr. 1, kde by měli dbát dobrého jména. Kávu, kterou mi ale připravili, by neměli dělat ani v zapadlém koutě Holešovic.. Pěna se rozpouštěla rychlostí toluenových výparů u nosu vagabunda, navíc byla nepřípustně světlá, chuť spálená. Nevedou tenhle řetezec náhodou Američani?

 


Segafredo

 

Jiří Wolker básnil o "poštovní schránce na rohu ulice", já bych rád básnil o "kavárně na rohu ulice". Vlastně náměstí. Malostranského náměstí. Hned vedle ostudného podniku Starbucks coffee je kavárna Segafredo, jedna snad z 5, které jsou nejspíš franšízou italské společnosti, neb vše v nich je ve stájových barvách. Segrafredo není chuťově nejlíbivější káva, ale poznáte ji pro jakoby rumové aroma a vysoký obsah kofeinu. Udělají vám ji tady skvěle, protože tady bude vedení jistě italské, káva je pravá a stroj kvalitní. Kávu vám navíc připraví velmi milé barmanky s podobně osobním přístupem jako v Joy Coffee, které navíc vypadají jako by si sem odskočily z Penthousu. Zkrátka káva odsud potěší a povzbudí.

 

 

Svět kávy


Svět kávy. Takto velkolepě zní název malé kavárničky s velkým obchodem kávou. Můžete si tu, v útrobách pasáže U Nováků (vedle Lucerny, vchod z Vodičkovy ulice), vybrat z více než sta druhů/značek kávy. Z načatých sáčků vám kávu i ochotně a profesionálně připraví paní, která se pořád směje. Je to zvláštní, protože káva podle mého laického soudu centra smíchu spíše deaktivuje (od toho jsou jiné látky). A ona jich prý denně vypije až pět šálků. Zase bych z toho nedělal závěry, ale káva v jejím podání, to není obvyklá dávka 7 gramů, nýbrž spíše tak 10 gramů. Kdykoli jsem si dal kávu odsud, rozbušilo se mi srdce jako gymnazistovi na prvním rande a z rukou mi padaly věci, o kterých nevím, jak a proč se mi do rukou dostaly. Když jsem vždy později štědrost vážení paní ocenil s tím, že přece jen bude stačit obvyklá dávka, paní se zasmála a připravila mi opět kávu dotahující se silou na metamafetamin. Zkrátka tady vás rozhodně neošidí a milovník velmi, velmi silné kávy tu bude doma.


15 názorů

Movsar
15. 09. 2012
Dát tip
do kubistického domu jsem na kávu několikrát zašel, byla silná, to jo, ale jednou mi tam dali zkažený džus, byl jako šampaňské. :-) jinak jsou tam skutečně jak z filmů pro pamětníky: onehda si kamarádka vytáhla cigaretu a hned se k ní naklonil čísšní a ladně ji připáli.

Josephina
08. 09. 2012
Dát tip
opravdu dobré kávy se napiješ všude v Itálii (např. Lavazzu - středně pražená 100% Arabica pro ty, kteří milují čisté aroma. Lavazza Qualità Oro je výběrem neobvykle sladkých kávových zrn. Intenzivní aromatická chuť pro opravdové milovníky kávy. Káva je vhodná pro všechny způsoby přípravy.) A když kavárnu v Praze - pak pro oko stylovou kubistickou kavárnu v Domě u Černé Matky Boží, Café Louvre na Národní, kavárnu Slavii, nebo Café Montmatre, kam chodil Kafka a Brod, na pokec leda tak do Řetězové, Fra, Týnské, Symbiosa (dřív Obratník) na Andělu je taky moc příjemný místo. Nejvíc by mě zajímala Unionka v Celetné, ale ta už neexistuje. Dobrý caffè si uvařím leda doma!

Nejlepsi kafe, ktere piji temer denne si pripravuji sam doma, z kavy pochazejici z Yachil Xojoval Chulchan, Chiapas, Mexiko - kterou si nejprve rucne namelu a pote si ji pripravim v mokkavaru, tak cca 5 - 6 lzicek, takze pocitam okolo 15 g kavy. Co se vsak tyce atmosfery, tak pomerne hezka kavarna je v Jablonci nad Nisou, jejiz nazev si vsak ne a ne vybavit

Fruhling
31. 07. 2012
Dát tip
Pche Level, Bazooka!

Lucie-at
31. 07. 2012
Dát tip
v mekaci je kafe nejvetsi sracka. chutna jak karton. ted jsem byla na kurzu v plzni, tam maji retezec Cross cafe kam jsem rada chodila.

Movsar
31. 07. 2012
Dát tip
jj, level, u toho se taky pěkně slintalo, zvlášť když člověku chyběl ten správný procesor. :-)

Movsar
31. 07. 2012
Dát tip
díky, spolupijáci. zdá se, že starbucks neudělali dojem jen na mě.

Max Hutar
31. 07. 2012
Dát tip
cha! z recenze je cítit velká láska ke kafi. smál jsem se. obzvlášť u posledního. připomíná mi to některé články z Levelu devadesátých let. jdu si udělat turka *

i když nejsem kávový fajnšmekr, článek mě potěšil.

dobrý, jen bych uvítala víc plků o samotných místech, o kavárnách, atmošce etc., budu doufat v pokračování, protože místa v tomto textu navštívená něco takového většinou moc nepřipouštějí.

to je fajn! takovy pruvodce rada ctu. a starbucks mi taky moc nechutna, je to desne trpky kafe, cek si do toho musi nalejt litr mlika. vobcas si tam dam kapucino, ale ty fronty!!! sou ty lidi blbi nebo co? a ty serviri jsou barristas, cece to je vymozenost. hele, vis kde je dobry kafe? v mekaci. T

hynajs
31. 07. 2012
Dát tip
"káva se má pít hořká" - to jsem slyšel už tolikrát a je to tak nehorázná hloupost, že ani nereaguji dále..

VH64
31. 07. 2012
Dát tip
Já jsem teď taky "v písku", ale kávu, kdybych jí pil, by mi tu asi místní udělali dobrou. Jenže místní vlastně nepracují, tak nevím, jak by to bylo. Hezky se to čte.

Fruhling
31. 07. 2012
Dát tip
Z Ostravy je k nahlášení snad jen kavárna Daniel, poblíž hlavního úřadu práce. Taková undergroundová Elektra. Jinak mě kavárny brutálně nebaví. starbucks

StvN
31. 07. 2012
Dát tip
Ja jsem v Pisku odkazan spise sam na sebe. Povedeny clanek, musim rict.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru