Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

SCHODY

21. 01. 2002
2
0
1453
Autor
Majkika

SCHODY

 

Sedím na schodech

bez vidiny stínu.

Sedím na místě

mé současnosti.

 

Sedím tam, kde ticho šeptá

listům.

Vnímám vůni jara.

Spi!

 

Jsi skutečnost nebo jen závoj

šera?

Jsi budoucnost očím zaslepena.

Šeptej!

 

Jsi a nejsi, v zemi sedících.

Pláčeš skryta líci

mlčících.

Jemný vzdech a ticho.

 

Jen na místě,

zbyl tu opar

po stínu

klečícím.

 


Albireo
15. 07. 2002
Dát tip
Armande, ale ty první tři nejsou rýmy, pouze asonance. Snad by se dalo hádat o rýmovosti některých dvojic: šera/zaslepena - a stínu/listům má stejné kombinace samohlásek (e...a, i...u), ale na rým mi to připadá hrozně málo.

Armand
15. 07. 2002
Dát tip
já nejsem student UK obor jazyk český... mně se to rýmuje.. a pokud se takovému ne zcela zřetelnému rýmu říká asonance... no, nebudeme se hádat o slovíčka ne? :))) Ty víš co jsem myslel.

Armand
14. 07. 2002
Dát tip
Albireo: stínu/listům současnosti/spi šera/zaslepena sedících/líci ....mlčících/klečícím to je podle mě dost na rýmovanou báseň. :))) Rýmy, přestože tu jakoby hrají jen jakousi doprovodnou roli a jsou trochu nezřetelné, tvoří nicméně podstatnou složku básně.

Albireo
13. 07. 2002
Dát tip
Armande, ať to čtu jakkoli, vidím jen dva rýmy, a to jeden je gramatický (sedících/mlčících) a jeden jen jednoslabičný (jara/šera). K tomu několik sporadických asonancí. To bych skutečně do katogorie rýmovaných nezařazoval. Tím nechci říci naprosto nic proti básničce samotné - líbí se mi a nerýmovanou poezii mám také rád. Rýmy jsou jen ozdoba a dobrá báseň zůstává dobrou i bez nich.

Albireo
13. 07. 2002
Dát tip
Ještě jsem zapomněl na sedících//líci, ať je výčet úplný.

Armand
08. 07. 2002
Dát tip
vždyť to JE rýmované!!! to je neuvěřitelné... !! a pokud to někdo nedokáže poznat, tak ať to nevykřikuje do světa. Tak. teď sem se rozčílil... mě se to moc líbí... je to lehké, vzdušné, plynoucí a o něčem * (a jeli tam pár chybiček, tak mě jsou ukradené)

Bacil
24. 01. 2002
Dát tip
Montyjackovi asi šlo spíš o to RÝMOVANÉ. Mně na tom vadí jedno místo, a to "sedím na místě mé současnosti". To je podle mě germanismus, mělo by být "sedím na místě SVÉ současnosti". Kazí to můj jinak dobrý dojem z Tvé básně, Majkiko... Ale neber mě zas moc vážně... v podstatě se mi to líbí :-)

Albireo
24. 01. 2002
Dát tip
Také se mi to dost líbí. Nechápu, kde Proklí vidí tu "otevřenou smyslnost" - že by si domýšlel, co asi dělá ten klečící stín?

Prokletí
21. 01. 2002
Dát tip
"Jsi budoucnost očím zaslepena."? Trochu přestřelené, nemyslíš? Je to celkem dobré, nevím jestli s pathosem pracuješ úmyslně, pokud ne, je ho moc, pokud ano, je to dostačující... trochu bych ubral, příliš emotivní, vyzývající, otevřeně smyslné.... nevím, zkus něco, jeslit chceš m.

montyjack
21. 01. 2002
Dát tip
Pěkné, ale proč je to v sekci Básně lyrické rýmované ? ;)

Majkika
21. 01. 2002
Dát tip
Šlo hlavně o pocity,jen jsem se chtela vyjádřit.Nemá to přece děj,na to ,aby to mohla být epika,nemyslíš?

Majkika
21. 01. 2002
Dát tip
Šlo hlavně o pocity,jen jsem se chtela vyjádřit.Nemá to přece děj,na to ,aby to mohla být epika,nemyslíš?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru