Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Opustil mě i pavouk, kterej si tři tejdny stavěl síť mezi mým hrnkem od kafe a monitorem.

07. 08. 2012
6
33
1755

 

Neměl čas si se mnou povídat a mě obtěžovalo, když mi vyprávěl, co celej den při soukání stavebního vlákna zažil. Ani mi nezamával na rozloučenou a bylo mu jedno, že ho mám ráda. V tu ránu se polovina rejže na talíři proměnila v muší larvy a vesele začala okusovat čerstvou petrželku, kterou jsem si do rýže naházela, abych měla vitamíny.

 

     „Ty se divíš, že seš sama?“ pochechtávala se na balkóně moje matka, „však se na sebe podívej, jak vypadáš!“

 

     Pes ji unaveně kousl do lýtka a ona se, uražená, oběsila na šňůře na prádlo. Larvy zakoulely spokojeně očima a přemístily se z petržele na mrtvolu.

 

     „Jojojo,“ pískala ustaraně konvice, „dyk seš zlá, seš zlá…“

 

     Jo, jsem zlá, protože řikám lidem, který nemám ráda, že je nemám ráda a konvicím, že jsou konvice. Just jsem si kafe zalila horkou vodou z kohoutku a vyplázla jsem na ni jazyk. Otočila se ke zdi a sloupla si ze spirály zbytečný vodní kámen.

 

     Zapálila jsem si ten den první cigáro zapalovačem s dětskou pojistkou a sedla jsem si na balkón. Vál vlahý letní větřík, pes si opaloval spokojeně holý břicho na břehu bazénu a byl šťastnej, mouchy tyly z hnijícího masa ženský, která mě porodila a byly šťastný, pavouk Láďa asi už někde našel novej domov a byl šťastnej, a tak jsem byla taky šťastná.

 

     „Už dlouho mi na lidech nezáleží,“ řikala jsem si, když jsem visící matku kousek odsouvala, abych mohla na sluníčko pověsit vlhkou utěrku, když jsem, konečně, po letech, umyla nádobí.

 

     "Jsi divná," řek ten normální kluk, "jsi jízlivá a přitom hodná, jízliví lidé bývají zlí."

 

     Tak.


33 názorů

OK, uznávám, že tohle: Jo, jsem zlá, protože řikám lidem, který nemám ráda, že je nemám ráda a konvicím, že jsou konvice. Just jsem si kafe zalila horkou vodou z kohoutku a vyplázla jsem na ni jazyk. Otočila se ke zdi a sloupla si ze spirály zbytečný vodní kámen. tak fakt nepatří :-)

No :-) chtěla jsem začít vysvětlovat, počínaje paradoxem první věty, následně větou "už dlouho mi na lidech nezáleží, když odsouvá matku na stranu, což moc paradoxní není, ale obávám se, že by to bylo stejně zbytečný :-) ostatní jsou pocity a ty vysvětlovat nemusim :-)

Janina6
12. 08. 2012
Dát tip
Vzpomínám si na ni. Dostalas tenkrát i nějaké výběry, jestli se nepletu. Tenkrát jsem to přelítla narychlo, řekla si, no jo, bohatá fantazie, která už neví, co se sebou :-) Přišlo mi to místy vtipné a celkově chaotické. Dneska jsem to přečetla pomaleji a víckrát, pocity mám podobné jako tenkrát. "Neměl čas si se nou povídat, a mě obtěžovalo, když mi vyprávěl..." - tady si vypravěčka odporuje. Jak neměl čas, když si s ní evidentně povídal? Přijde mi to tedy jako jen takové plácnutí bez rozmyslu. Takových vět je tam víc, třeba "Už dlouho mi na lidech nezáleží", to je konstatování, u kterého jsem nepochopila, proč se objevilo v tom místě textu, jakou má funkci. Repliky matky a konvice jsou fajn, ale v momentě, kdy začne vysvětlování, že je zlá, protože říká lidem... atd., se pro mě ztrácí to "kouzlo bláznivosti" a vystřídá ho normální nudné sebezpytování. Morbidní obrázky visící matky a hnijícího masa to mají asi oživit, ale když já takové psaní na efekt moc nemusím.

neútoč a konej :-))) seš směšnej, víš to?

DavidPetrik
10. 08. 2012
Dát tip
Surrealisticky gulas je chutnejsi, kdyz je koreneny. Obeseni matky na balkone nasledovane komentari nezivych objektu je sice zajimave, ale neohromi. Asi ve stejnem duchu, jako nikoho uz dnes nepobouri pisoar vystaveny v galerii. Text neuspeje ani jako crta ve stylu noveho romanu: jeho nahodilost neni prirozena, nybrz banalni. Na druhou stranu jsem rad, kdyz se podobne texty na Pismaku objevi, protoze zpestruji. Priste dodejte vice barvy a odvaznejsich crtu. At se Vam dari.

StvN
09. 08. 2012
Dát tip
Tak to by me zajimalo, kam mi cosi vyplata:) Kdyz ani nevis, co chces, tak je to tezky. Hlavne, ze vis, ze stojis o hlubsi kritiku. I kdyz bys ji nejspis ani nepoznala:)))

já žádnej kritik nejsem a žádný kritiky nedělám, to je tvuj job, tak to asi umíš, nebo ne?

StvN
09. 08. 2012
Dát tip
Snazim se delat redaktora jak to jen jde. Novackum rad poradim. I kdyz kolikrat nechapu, ze lidi chteji vaznou kritiku k necemu, s cim si ani nedali praci. Ale nejsem onuce, tak na me nejec. Zeptam se jeste jednou. Jak by sis u tohodle dila predstavovala vaznou kritiku?

tak to je všechno v pořádku :-)

zřítil dolu tam mělo bejt!

A teda musim říct, StvN, žes mě nasral! Nebudu teď mluvit o sobě a o svých pohnutkách, ale napsals, že tuhle chybu dělaj začátečníci, že chtěj kritiku, zajímalo by mě, proč tomu řikáš chyba. Když někdo začne psát, tim spíš, že je začátečník, potřebuje kritiku, radu, vedení. A buďto na to má, nebo nemá, i tohle mu má kritik říct. A ty seš tady, kurva, redaktor, tak to dělej. A nechovej se k lidem, který to po tobě chtěj, jako že tě obtěžujou! Kdysi dávno jsem napsala miniaturu, blbou, bych řekla, Dejf si mě tehdá vzal do parády, vysvětlil mi jasně a zřetelně, kde dělám chyby, byla to etuda, stokrát zpracovaný téma, nešlo o zápletku, šlo o zpracování, on se mi věnoval a nikdy jsem mu za to nepřestala bejt vděčná, protože to se mnou několikrát předělával, opravoval, teda předělávala jsem já, on mi k tomu řekl svuj názor a já jsem předělávala, nikdy z toho nic nebylo, ale hrozně moc mě to naučilo. Takže se, laskavě, na nikoho nevytahuj a jestli tě otravuje, že se musíš zabejvat věcma a lidma, kterejma se zabejvat nechceš a který tě nezajímaj, tak to nedělej. Nikdy jsme si moc nerozumněli, ale respektovala jsem tě, ačkoliv jsi na mě moc velkej technokrat a nikdy jsi nerozumněl tomu, co já píšu, ale to nemusí každej, teď mám dojem, žes vyrost do nebe a řekla bych, že by ti moc prospělo, kdyby ses co nejdřív zřítil domu a pořádně si rozbil čumák

StvN: vážná literatura znamená, že to neni k smíchu? Keranis: a neni jedno, v jakým pohnutí mysli a hlavně čim je autor ovlivněn? neni důležitý, co čteš, jak tě to pobaví, nebo donutí k zamyšlení?

StvN
09. 08. 2012
Dát tip
Do areny patri vazna literatura. Tohle fakt ne. Proto to neni rozumny. Ze to delaji novacci, budiz. Ale co ty chces ziskat? Hlubokou kritiku? Jak by sis ji predstavovala?

a co je na tom nerozumnýho?

StvN
09. 08. 2012
Dát tip
Takove terapeuticky denickovske. Zenske. Rika v pohode a mysli na hovno. Nevim, proc je to v arene. Ty uz bys mohla mit rozum.

no jo, ale když já prostě jsem cynickej hajzl a přetvařovat se neumim :-(

VH64
08. 08. 2012
Dát tip
Ty jsi neměla Pavlíka? Doporučuji před střelbou nezdravit. Jednak to zdržuje, jednak když za 1. republiky jakýsi student střelil na jakéhosi politika, dost mu přitížilo, že předtím slušně s drobnou úklonou pozdravil. Udělali z toho cynismus, ten převedli na roky a měl to.

srozumeni
08. 08. 2012
Dát tip
***

jo, je to asi pět let starý :-)

vibrátor
08. 08. 2012
Dát tip
Není tohle podstatně starší kousek? Upozornění (pro mě) netřeba. je to jasný. A dobrý.

Neřikej to, Láďa je rozhodně furt živej!!!!!

a ty už rozhodně jsi, ačkoliv už je i tak dost pozdě :-)))

Lakrov
07. 08. 2012
Dát tip
Pozor jen na zakřivení, způsobené balistikou. Člověk je, a člověk není. Je to jen otázka času...

vzhledem k tomu, že úhel odrazu se rovná úhlu dopadu a člověk neni tenisová stěna, tak se fakt nebojim :-)

Lakrov
07. 08. 2012
Dát tip
Střílej opatrně; od někoho se broky odráží :-))

já nikoho na nic neupozorňuju, přijdu, mile pozdravim s začnu střílet :-)))))

Lakrov
07. 08. 2012
Dát tip
První odstavec je dobrej; pak tomu (pro mě) chybí cosi jako upozornění, že následuje pasáž velkých nadsázek, pasáž typu Federico Fellini nebo Quentin Tarantino.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru