Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak napsat dobrou povídku?

07. 08. 2012
2
23
2904

http://fanzine.topzine.cz/jak-napsat-dobrou-povidku-zname-8-nejcastejsich-chyb-zacatecniku

"Aby povídka zaujala, musí mít hned několik atributů: nápad, slušné zpracování, první odstavec, který zaujme, a překvapivý závěr. Když na takovou narazíte, je pak radost číst," říká spisovatel a šéfredaktor časopisu XB-1 Vlado Ríša.

 

Zmačkaný papír - ilustrační foto
Foto: Zsuzsanna Kilian, sxc.hu
Ilustrační snímek

 

Na co si dát ale pozor? Zeptali jsme se tří spisovatelů české fantastiky, v čem podle nich nejvíc začínajících literátů chybuje. Redakce FANZINE.cz přináší seznam nejčastějších chyb, na které upozorňují Vlado Ríša, Petra Neomillnerová a Josef Pecinovský.


23 názorů

Pam!PUCH!
11. 08. 2012
Dát tip
nemůžu tomu uvěřit

Vykašlete se na povídky jsou dlouhé jsou nečitelné jsou zastaralé dávno překonané piště poezii jako to dělám já dělejte řádky jeden za druhým a bude vám dobře R*A*D*O*V*A*N

papouch
08. 08. 2012
Dát tip
...povýtku i s chibamy ??!? Tak tu si přečtu určitě velmi rád... /// šmarjááá...!! Panebóže...... to snad neee??

Chcete vědět, jak napsat dobrou povídku? Hlavně neposlouchejte rady těch, co to sami neumí a pište od srdce!!! Upřímnost je lepší než kalkul, i s chybami!!!

StvN
08. 08. 2012
Dát tip
To nebyla dedukce. Spis vysledek pozorovani.

StvN
08. 08. 2012
Dát tip
V tom prvnim bode nemas tak docela pravdu. Hodne autoru si totiz plete rozdil mezi povidkou a romanem a svou povidku pise jako by psal roman. Takze to neni uplne od veci. Ty rady nejsou tak konkretni, jak by byly v pripade vyuky, ale jsou konkretni v tom ohledu, ze upozornuji na oblasti, v nichz se casto chybuje a clovek si to pak muze nastudovat. Novacek si snadno muze myslet, ze psani nema zadny rad, ze nema pravidla atd. To tady slychame casto. Kdyz poukazes na skutecnost, ze nekdo neumi ani zaklady, tak ten clovek, pokud je chytrej, zacne zkoumat, co to vlastne ty zaklady jsou. To take neni od veci. Nekdy se radi tezko. Nekdy mas sto chuti napsat jen - je to marny nebo skoda slov, protoze ten text nefunguje od zakladu. Dobre, ja nehajim ten clanek jako nejakou dokonalost. Precejenom je to jen nejaky strucny novinovy clanek. Rychlokvaska. Jen jsem reagoval na to, cos tu psal na zacatku. Aby bylo jasno. A jsem rad, ze jsem ti pomohl aspon o tom zacit premyslet. Mel bys to zkusit priste driv, nez neco napises.

StvN
08. 08. 2012
Dát tip
Nehadej se. Nema to cenu. Jen prodluzujes svoji agonii:)))) Jestli ctes poctive povidky tady na Pismaku, tak ti musi byt jasne, ze u drtive vetsiny povidek bys ty rady mohl proste kopirovat porad dokola. Pro priklad uvedu, s cim se tu setkavamae nejvice. Jen dodam, ze mas ze sveho pohledu mona pravdu. Mozna ti neprijde, ze to jsou dobre proste proto, ze nepoznas text, ktery ma takove nedostatky, o nich ten clanek pojednava. To muze byt jednim z duvodu. Ale pro priklad: 1. Lépe vyzkoušet si napsat raději kratší text, povídku na pár stránek, než začít svou literární dráhu hned románem. Na kratším textu daleko rychleji zjistíte, kde jsou vaše slabiny. 2. hýří geniálními nápady, z nichž by se daly napsat romány, ale neznají základní věci kolem toho, jak napsat povídku, román, jak vystavět příběh 3. v souvislosti s nápaditostí upozorňuje na jakési sny v bdění. „To, co si vysníme, dokonale funguje v naší fantasii, ale pro hození na papír v necenzurované podobě se to nehodí. Literární dílo musí mít zápletku, peripetie, je to konstrukce. Podivej se, kolik lidi tu publikuje svoje romany, pricemz to jsou prvotiny a pritom neumi ani napsat povidku. Podivej se, kolik povidek ma nezvladnuty syzet. Podivej se, kolik povidek popisuje neco, co autorovi prijde desne zabavne nebo chytre, ale ctenar si rika jenom wtf. Ale jak jsem napsal. Treba to nejsi v tech textech schopen odhalit. Pak mas jiste pravdu v tom, ze takovym lidem jsou tyhle rady k nicemu. Ostatne rika se prece - chytremu napovez...

StvN
08. 08. 2012
Dát tip
Zdendo, tomu se rika dedukce. Netvrdil jsi to, ale myslel jsi to tak. Tys ten clanek asi necetl. Tak si ho prosim nejdriv precti a pak neco rikej. Jsou tam konkretni rady, ktere opravdu mohou byt do zacatku uzitecne pro mnoho autoru.

StvN
08. 08. 2012
Dát tip
Vic se mi libi to, co napsal kdysi Neff. Zdendo, ze jsi o nem neslysel je ukazka tvoji nevzdelanosti a nizkeho rozhledu, spis nez dukaz toho, ze to je spatny spisovatel:))) nic proti. Pedvo. Jsou to urcite uzitecne rady. Takove zaklady, ktere clovek musi mit v sobe. Tady na pismaku zminenymi neduhy trpi drtiva vetsina povidek. Takze neuskodi si to pripomenout.

pedvo
08. 08. 2012
Dát tip
Úplně prázdné řeči. Ještě chybí rada, jestli při psaní můžu okusovat tužku.

Delahaye
08. 08. 2012
Dát tip
„Z někoho se spisovatel nestane, i kdyby mlátil do klávesnice celý život. S tím se nedá nic dělat, to je dáno biologickými dispozicemi. Takoví lidé by měli od spisovatelství prostě utéct,“ upozorňuje na problematiku nedostatečné sebekritiky začínajících autorů Pecinovský a dodává: „Je však málo těch, kteří jim to dokážou přímo a na rovinu říct.“ :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru