Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ALCHYMISTA

21. 01. 2002
3
0
1502
Autor
Jenda

..ke geniální knížce stejného názvu od Paula Coelhiho

ALCHYMISTA

 

Obloha šedivá a měkká

jak hliník z rozstřílených helem.

Na zlato pro prsten nevěsty

olovo proměnit se chystá

z kulek v tělech lidských šelem

a položit znamení na cesty

Duši světa věrný Alchymista.

..pro každého jeho Mekka..


Milly
20. 01. 2004
Dát tip
Alchymista se mi moc líbí, tahle báseň už tak ne -nevěřím na lidské šelmy... ...a prsten svazuje..

má to svoje kouzlo :o)

Čolito
06. 09. 2002
Dát tip
souhlasím. Báječná kniha.

Jenda
24. 01. 2002
Dát tip
všem: já vím, nechci vám brát vkus ani vymlouvat pocity.. technická poznámka: s tím hliníkem - nevím, ale přeci musí být helmy vystlány něčím měkkým, a mám takový mlhavý pocit, že to je často nějaký druh alobalu..(čili Al), ale fakt by mě zajímalo, z čeho je samotná hmota přilby - nevíte někdo? ale nemůže to být nějaká 100%ocel - to by vážila 20kilo..no, to jsou dobrý blbosti,co? Už mlčím...:)))

Krel
23. 01. 2002
Dát tip
!*

horák
22. 01. 2002
Dát tip
Zalekl jsem se helem z hliníku. A vlastně i Coelha: připadá mi, že je kolem něj moc velký humbuk, a pořád moc nechápu proč. Ale asi nad tím moc přemýšlím - prodává myšlenky, a s úspěchem, tak proč mu to brát.

Mozart
22. 01. 2002
Dát tip
nikdy jsem C. nečetl a zatím to nemám v úmyslu .. každopádně, první čtyři řádky jsou skvělý...zvlášť to.../obloha šedivá a měkká jako hliník z roztřílených helem../ - to je dokonce naprosto vybroušený.... ale ty čtyři řádky potom?... ty už tak skvělý nejsou....vlastně jsou trochu divný... Mekka????..... ale T. dám....ovšem jen těm prvním řádkům...

Radost
22. 01. 2002
Dát tip
Prvni radky pekny, vlastne cely duch te basne, skoda ze vychazi z takoveho... divneho dila jako je Alchymista...

Jenda
22. 01. 2002
Dát tip
..no, vidím, že nemáte moc v oblibě Alchymistu (chápu to, protože je to tak trochu Hollywoodský hit mezi knihami..), nebo jste ho nečetli. Pro tu druhou skupinu : -olovo na zlato - jeden "rádobycí" alchymie, přeměnit olovo z kulek na prsten nevěsty - taková metafora, - položit znamení na cesty - Alchymista učil mladého chlapce, že uvidí včas znamení, pokud si na to vycvičí zrak.. - Duše světa bylo označení "Boha", který vše prostupuje a na něhož když se napojíme, získáme vládu nad sebou, vnitřní smíření a poznání a zároveň "neadpřirozené" schopnosti, kzteré vlastně vůbec nejsou nadpřirozené.. . Mekka - Alchymistou se prolíná myšlenka, že každý má v životě svou Mekku, ke které chce nebo musí dojít, ale třeba to může být něco úplně jiného, než si myslí...:))) pa, lidičky:)

Duba
22. 01. 2002
Dát tip
Taky mi Alchymista nepřipadá geniální. A taky připadají krásný první řádky... A nezabere ani vysvětlování...

gd
22. 01. 2002
Dát tip
helmy z hliniku mi nepripadaji moc prakticky, ale kdyz muze mit ceska armada nefunkcni padaky, proc by nekdo nemohl mit prilby z alobalu...

kachnička
21. 01. 2002
Dát tip
......nejdřív asi přečtu......

Brunhilda
21. 01. 2002
Dát tip
zas tak geniální ta kníha neni.... btw: Paula Coelha :o) -hiho zní trochu jako dětský smích a on je to už starší pán....:o) nicmene prvni versiky sou moooc hezky!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru