Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Takový všední, obyčejný den..

22. 01. 2002
4
0
1767
Autor
Stevenson

Ona ta zima je už asi na nás všechny dost dlouhá, tak jsem vytáhl něco staršího a z léta.. a také trochu proti těm depresivním stavům duší nad věcmi kolem nás.. (pokud to už tady někdy v trochu jiné upravě bylo, omlouvám se, mám v tom trochu hokej..)

Takový všední obyčejný den….

 

Někdy se ráno probudíš a hned jak otevřeš oči máš pocit, nebo spíš jistotu, že je něco špatně. A nebo ne jen něco, ale všechno. Je červenec, kdy slunce má pálit jak o Zlatou přilbu, jak říkal můj přítel , ale ono je zamračeno na čtrnáct dní. Manželka na tvůj pozdrav, který je mimochodem ani ne jen na půl úst odpoví jen přiměřeně tou druhou její půlkou, pes, který jindy už čeká u dveří a radostně pofrkává v očekávání ranni procházky otevře stěží jedno oko a to ještě provokativne ukřivděně.., prostě všechno je nějak šejdrem. Včetně toho patia, na které jsi byl jestě včera tak pyšný, že jsi plánoval patio warming pro sousedy, abys se jím pochlubil.. A čerstvě posekaný trávnik neklamně ukazuje, že jsi měl přece jenom koupit to dražší travní semeno, které by dalo trávě úplně jiny, lepší vzhled., ne to levné , jehož tráva připomíná trávníky před Národními výbory ve staré vlasti. A bursovní zprávy ti tu náladu dotvrdí poklesem těch akcií, které jsi měl za tutové.. a ony jsou deset procent zase dole.. A nové vraždy na Blízkém i dalekém východě a noví uprchlíci a staré problémy v nových vydáních. Prostě dnešní den vypadá, že přispěje jen ke zkrácení celého toho mizerného života o 24 hodin…

S tímto vědomím se potuluješ červencovým ránem, které není vůbec červencové, svým zarostlým yardem s křovinami, které jsi si dal za úkol odkřovit už vloni a divíš se, že to ptákům vůbec stojí zato otevřít zobák k něčemu jinému než k zívnutí.

A pak najednou, právě když klopýtneš o poloshnilou větev a nabíráš pracně zpátky balanc, vidíš, že jsi málem upadl do rodinky cihlově červených křemenáčů. A zárovenˇ si všimneš, že jsi svým příchodem vyplašil veverku, která tedˇ na tebe pokřikuje právě z toho stromu, který jsi chtěl, jako polosoušku porazit a který se nějakým způsobem zmátořil.. a je letos krásně zelený. A jak už se díváš nahoru do jeho koruny, vidíš také, že ty mraky, které vypadaly tak na čtrnáct dnů nejsou možná ani na týden, a že při troše štestí a větru můžes ještě i tohle léto vidět sluníčko.

A zrovna v tuhle chvíli na tebe také zavolá čerstvě vysprchovaná manželka na celý vyčištěný chrup, že snidaně je na stole.. A tak tě také napadne, že ty ryby před týdnem nebraly právě proto, že toho sluníčka bylo asi až moc a že bys to mohl odpoledne zkusit a že taková čerstvá ryba je dobrým důvodem k rožnení i třeba na tom šejdrovém patiu, a že bys konečně mohl na kytaře nahradit to prasklé déčko, a že..

A tak zavřeš ty televizní hrůzy a uvědomíš si, že holt na ten východ kvůli tomu abys tam něco vylepšil asi nepojedeš. Ale možná, když začneš dělat něco s tím trávníkem, patiem a křovisky..

Tak si k té čerstvé snidani ještě pustíš i Matouška jodlujícího do kroku ovečkám na příkré stráni a začneš přemýšlet, jestli by se o takové změně stavu věcí obecných snad nemělo něco napsat. A když to píšeš uvědomíš si, že přece něco takového, jenže daleko lépe už napsal před tebou J.K.Jerome, K .Čapek a určitě i jiní ale zárovenˇ, že tomu šuplíku to bude asi nakonec jedno..

Hlavně, že ten den nebude přeci jen takový bubak, jak říka malý Dennis, s kanadským accentem…


MCMLIII
22. 01. 2002
Dát tip
náladově velmi upřímné, pocitově trochu provokující, cítím v tom i "homesickness". zasloží pochvalu ***!

Print
22. 01. 2002
Dát tip
***!!

mistr
22. 01. 2002
Dát tip
Pěkný, moc pěkný. Vždycky se dá najít i v těch špatných věcech něco pozitivního. A navíc víš kolik lidí naštveš tím, že se na ně budeš usmívat. Oni si tím pádem budou myslet, že jsi na tom bůhvíjak dobře a přitom na tom budou třeba líp než ty. TIP

Stevenson
22. 01. 2002
Dát tip
Dik vsem za pochopeni. Mistr: Ono je o tom i jedno takove prislovi, o tom usmivani se na nepritele, nyslim cinske..svata pravda.)

pino15
21. 01. 2002
Dát tip
pěkný jako křemenáči :o) a byli březoví, osikoví, smrkoví nebo boroví ? :o))

Stevenson
21. 01. 2002
Dát tip
nejspis ty prvni dva druhy.. smrku malo, borovice temer zadne.))

Modona
21. 01. 2002
Dát tip
No, nebýt tam ta manželka, mohl to bejt docela hezkej den:-))))*

Stevenson
21. 01. 2002
Dát tip
jak to ze to ctes uz ted?)) jdou mi pozde hodinky?? a ze ty zrovna..s manzelkou?)) to bych nerekl.. anyway. D. a na Pokecu nikdo.(

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru