Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chvála složitosti aneb převratně postmoderní pohled na poezii

Výběr: Smetiprach, tóru.u, Eli.Benett
09. 08. 2012
18
21
4219
Autor
Lyryk

 

 

 

 

 

Dnes už snad v sedmé třídě základní školy zaslechnou děti jméno Einstein, slovo relativita a premianti ve fyzice si dokonce do svých předvědeckých deníčků obkreslují vzorec E = mc2. Tato magická formule je také relativně součástí poezie. Vizuálně vyjadřuje totiž podstatu básnické obraznosti. Autor básnického textu různými triky a dojímologií magicky spřádá vztah, avšak, v opačném pořadí. V jeho textu se prostorové objekty m urychlují takovým způsobem c2, že ve výsledku způsobují výslednou energii E.

 

Tyto relativně triviální skutečnosti přestanou být úplně jednoduchými až banálními v okamžiku, kdy si básník nebo básnička řeknou: „Vyjdu také od energie! Bude to vědečtější.“ Vyjdou z přesvědčení, že ve vzniklém textu energie prostě je, ať napíšou co napíšou. Vím to dobře, protože k nim také patřím. Nicméně, po stvoření se snažím udělat odzadu zkoušku a prověřím bytí svých prostoroobjektů a právě platnou, instnktem přesně na vteřinu vypočítanou, (časo)dynamickou konstatu. Pro tento text, jen pro příklad, má dynamokonstanta c právě hodnotu c5.

 

Mysteriózní etatexty, surrealistické texty, metafyzické texty se pohybují v rozpětí dynamokonstanty c s hodnotami od c2 do cn. Básníci prostě přehánějí a skutečnost většinou nijak nemůže vypadat tak, jak ji popisují. Pohybují se v oblasti fikce. Nicméně fikce může být leckdy pravdivější než sama realita. Vědci věří na limitní rychlost světla ve vakuu. Básníci nebo básničky naštěstí takovou pošetilost nedělají. Sedí si klidně na louce a napíšou: „šup a sedím na slunci“, což prý není možné, neboť světlo k nám od slunce letí plných osm minut. Ale jen díky tomu básnicko-nevědeckému přístupu máme vlastně vzpomínky. Jak jinak si lze vysvětlit, že dosahujeme svými představami do minulosti? Právě nadlimitní dynamická konstanta nám umožňuje při stále nulovější hmotnosti dosahovat minulejší a minulejší nahlížené skutečnosti. Se vzpomínkami začali básníci, na to ovšem člověk už zapomněl a myslí si, že to vymyslel sám.

 

Soudobá státem uznávaná poezie a mainstreamová literatura vůbec je opracovávána dynamokonstantou c v rozpětí c2c0. Jde do minima náročnosti, napodobuje to, co v přítomnosti lze vidět. Potřebuje distinguované oprávnění vnější skutečnosti a fantazie se scvrkává na vhodný výběr prostoroobjektů. Čím nižší hodnota dynamokonstanty c, tím nižší kompilátorská komplikace. Je to přímo literatura subUser Friendly s návodem a vysvětlujícím servisem, kdy se raději z hodnoty dynamokonstanty sleví, než by se riskovalo porušení kolektivní fotogeničnosti reality. Nakonec zbývají jen prostoroobjekty a chybí tomu čas. Tehdy je dynamokonstanta právě v exponenciále 0.

 

Nikým neuznávané, zneuznané, geniálně kulišácké texty využívají dynamokonstantu c v záporném rozpětí c-n. Dosahují tím budoucnosti, kde jim bude jednou dán prostor zdařilé platnosti. Zejména tam, kde se v textu líčí nějaký banální konec světa, z nějž zůstanou jen torza některých neživých prostoroobjektů. Do této kategorie nedoceněných patří i využívání dynamokonstanty c v oboru komplexníxh čísel, jako například exponenciála v hodnotě druhé odmocniny z mínus dva. Ale to je spíše na kapitolku pro středoškoláky, tím vás dnes nebudu trápit.

 

Z těžce obnažených faktů nám vysvítá, že tento telativně převrácený systém má svůj zanedbatelný smysl. Energie představ se nám vloudila do podoby času, v němž se i energie nejspíš rozpadá na účinnou a neúčinnou bez ohledu na hodnotu dynamokonstanty. Říkáme tomu redukcionismus neboli opomínání extrémně specifických faktorů, jež překážejí snadné typizaci. Ale to bude předmětem dalších pokračování našeho zpřevrácenně postmoderního (fragmentárně-plurealistického) uvažování. Do příště si, prosím, připravte přesnou specifikaci rozpětí své dynamokonstanty, abychom mohli snadno a lehce prokazovat hodnotu vašich textů. Kdo neví, ať se zeptá rodičů nebo zalistuje na Wikipediatrii.

 

 

 

 

 


21 názorů

Štírka
17. 07. 2022
Dát tip

Parádně pobavilo... tenhle styl zahrávání si se čtenáři i pisálky je úžasný... dá to ale zabrat autorovi... (nebo snad ne...?) 


Armand
20. 08. 2012
Dát tip
"šup a sedím na slunci" Krásné, poutavé, geniální... a velmi lehounké. Masterpiece! :) Moc rád jsem si přečetl! *V pozn: oprav si ve druhém odstavci "instnktem" pobavila mě mnohá vyjádření, věty, jako např: "kdy se raději z hodnoty dynamokonstanty sleví, než by se riskovalo porušení kolektivní fotogeničnosti reality." :)

Muamarek
20. 08. 2012
Dát tip
Parádní hra se slovy i myšlenkami :-))

Oldjerry
17. 08. 2012
Dát tip
Vzal jsem to až na druhé čtení v rozpětí několika hodin. Vystihuje to značnou část zdejší tvorby a navíc pro toho, kdo ho chce vnímat i solidní humorný štych.

DavidPetrik
16. 08. 2012
Dát tip
Basnicka licence muze vsechno... Ale i humoristicka "literarni teorie" by se mela drzet svych axiomu. S konstantou "c" se muze ruzne operovat v ramci matematickych vzorcu, ale to nic nemeni na jeji povaze: nic ji nemuze prekrocit. Proto vidim jeji pouziti v tomto textu jako nestastnou metaforu. Muzete ovsem rici, ze ze mne mluvi profesionalni deformace cloveka s fyzikalnim vzdelanim... I kdyby ovsem hovorila - kde je ona titulni "slozitost"? Ve vzorecku z aritmetiky prvniho stupne? Zabavne.

Zuzulinka
11. 08. 2012
Dát tip
přemýšlím, kde na to chodíš?:-)*

Toscana
10. 08. 2012
Dát tip
Mazec! :o)) *t (Dianě dík za avi)

Diana
10. 08. 2012
Dát tip
Vrátila jsem se, abych poslala pár avíz, o tenhle klenot někteří prostě nesmějí přijít!

Josephina
10. 08. 2012
Dát tip
podle mě se má věc v poezii asi ta jako v životě - jsou snaživci a božátka, vědci teoretičtí a koumáci života, materialisti a idealisti. Hrdě se hlásím k průzkumníkům života pozemského. A tímto prohlašuju, že veličina c, co se poezie týče, mi je naprosto ukradená!

Juliana
10. 08. 2012
Dát tip
Pozor! Jak známo, nadměrné rozpětí dynamokonstanty vede k přepětí energie v prostoroobjektu autora, což samozřejmě končí zkratem a autor to zkrátka vezme zkrátka ...


Diana
09. 08. 2012
Dát tip
Jsem z toho na Wikipsychiatrii! ********* S tak hlubokým vědeckým vnorem a mezioborovou analýzou se dočkáš pochopení a ocenění až v některé z příštích generací :-))))) Úžasně pobavilo!

..aha..no..nebyla jsem si jistá..jak říkám..blb:)

..taky mi to připomnělo společnost mrtvých básníku a navrch si připadám jako neblbější jelito na světě..není to příjemný pocit:( ..to myslíš vážně..nebo je to satira? ..sakra..že já jsem sem lezla:))

Smetiprach
09. 08. 2012
Dát tip
šmarjá, do Tvaru s tím... .-)

sveřep
09. 08. 2012
Dát tip
to mi připomíná scény z filmu Společnost mrtvých básníků. "Vytrhněte si tento výborný úvod"... Viděls? :))))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru