Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lávstory s hepíkem

16. 08. 2012
10
28
2392
Autor
pedvo

                                                                  LÁVSTORY S HEPÍKEM

     „Ale co ještě asi nevíš, Láďu jsme oženili, to koukáš! Ale byl to románek, jak z červený knihovny. A začlo to už víc než před rokem – no jo, často se zrovna nevídáme, a to ještě dneska náhodou, že jsem šla dřív z práce.
     Jak šel tenkrát Hájník do důchodu... no však je to už starej prďola, on teda nevypadá, ale už dost přesluhoval, tak udělal takovej večírek, rozlučkovej. A jak bylo veselo, chlapi se připařili, ňák se vsadili, já vůbec nevím o co šlo, ale určitě to musela bejt nějaká hovadina, a vylezlo z toho, že Láďa má udělat stojku, když prohrál. A víš, jaký on je nemehlo! Ani kotrmelec neumí, atlet, jo, akorát tak napohled. Jenže milej Láďa že prej né, že nikdy necvičil, a že si kvůli nám nerozbije hubu. A Růža na něj: ,Hele, ty saláte, faktže se na tebe už neusměju,‘ a on na to, že zas tak o moc nepřijde. Pak se do něj ale pustil Jindra, že kdyby prohrál on, tak by nedržkoval, a že na tý stojce trvá.
     Pak mi Láďa povídá: ,Tak ze sebe mám udělat pitomce, nebo šaška. Nevadí mi jedno ani druhý, tak proč bych se ňák měl snažit, nebo co?‘ a já: ,Protože ses vsadil, no, copak je to takovej problém? Když budeš stát na rukou i na hlavě, tak je to taky stojka, nikdo od tebe nechce, abys běhal po rukách, stačí, když dáš nohy nahoru.‘ A on, ať mu to ukážu, když jsem tak chytrá. Jo, v sukni. A stejně to neumím, ale viděla jsem neteř, jak to nacvičuje. Tak povídám: ,Když dáš takhle ruce a hlavu, do trojúhelníka, tak to udržíš, ale zkoušej to před dveřma, ať si o ně opřeš nohy. Já ti s nima pro začátek pomůžu nahoru.‘
     A víš, že jsme to nacvičili? On si to pak doma ještě zkusil, a druhej den, že nám to předvede. Pěkně se připravil u dveří, hlavu ruce na zem, odpích nohy a bejval by je o ty dveře opřel, jenže ony se otevřely a mezi nima stála nějaká ženská, takže Láďa padnul nohama na ni. Teď hrobový ticho, bylo jasný, že se z toho Láďa nevymotá, aby ji ňák nepošlapal, a že si natluče, když ona uhne. Jenže ona se hned zorientovala, tak ho lehce od sebe za ty nohy odstrčila, Láďa dal nohy na zem, vyskočil a začal se omlouvat, celej červenej. Však jsme si z něj pak dělali srandu, že zrudnul před ní, ale on, že měl hlavu dolů, tak to prej bylo od toho. Ale před tím měl hlavu dolů mnohem dýl, když jsme to zkoušeli, a takhle rudej nebyl! Před tou ženskou zčervenal, ať nekecá.
     No a ona, že chce mluvit s vedoucím. Tak Hájník, že to vede on a ať se nezlobí a co potřebuje. A ona, že tu má bejt nová vedoucí, tak jako ať ji tady obeznámí a ona to tu po něm pak převezme. Pak k nám držela delší řeč,  prej ať počítáme s důkladnou reorganizací, ona má jasnou představu, jak má takový oddělení plynule fungovat. Seděli jsme tam jak nějaký nezbedný školáčci, akorát ten Hájník byl v klidu, ale jemu by to už stejně mohlo bejt jedno, akorát, že to vypadalo, jako by to do teďka plynule neběželo. Tak ji tam teda obeznámil, rozloučil se a zmizel.
     Tak tam tedy jsme pod tou novou vedoucí a pořád to jde jak to šlo, dokonce se docela rozpovídala a tak se ti s náma dala dohromady, že i na toho dortíka s náma zajde. No to víš, že pořád chodíme! Kafíčko, a pak zmrzlinka s rumem, jako za tvejch časů! Vždyť se někdy stav, uvidíš. A tak z ní pomalu vylezlo, že s tou reorganizací to vůbec nebude tak hustý, že ona tedy má jasnou představu, jak to má vypadat, ale vidí, že ono to tak u nás už vypadalo při jejím příchodu a že není blázen, aby něco rozvrtávala. Proto byl Hájník takovej klidnej, když tak řečnila, normálně ji odhad, jinak by si to líbit nenechal. Akorát si přendala šuplíky ve stole, aby měla věci po ruce, jak byla zvyklá a bylo po reorganizaci.
     No to víš, že přišla řeč i na to, jak jí Láďa padnul nohama na klíční kosti. Prej k nám chtěla vstoupit rázně, aby k nám nevlejzala jako nějaká podělaná myška. A že toho zažila už dost, ale jen u nás měla takovýhle ántré, s pořádnou slavobránou.
     Jenomže, a to je právě to, ona se nám do toho Ládi nějak zakoukala. Já bych si toho tak ze začátku snad ani nevšimla, ale Růža mi povídá: ,Ty, hele, mezi těma dvouma to nějak jiskří... ,‘ já říkám:  ,Jaký jiskří, ty potrhlo, co jsme snad v nějakým přiblblým americkým seriálu, nebo co?‘, a ona: ,Tak koukej, já schválně něco zkusím, říkám ti, že ta ženská se trápí.‘ Pak šla s ňákejma lejstrama, a jak šla kolem Ládi, tak ho jako jen tak vzala zdola u krku za bradu a hodila na něj takovej medovej úsměv, laskavej... Já koukám, šéfka úplně kamennej ksicht, a Láďa ucuk! Místo aby natahoval krk, aby to jako trvalo co nejdýl, tak se jí normálně vytrh z ruky! Já jí pak povídám: ,Ty, radši neprovokuj, to fakt není samo sebou!‘ A Růža, že to zas až takhle teda nemyslela. I ta mladá po tobě, Janička, si toho všimla, jestli to při svým mládí nějak vycejtila, tak ti na ně  koukala s otevřenou pusou, z jednoho na druhýho; jen ten Jindra nic nevěděl, kámoš by se mu moh utejrat, nic nevidí.
     No s Láďou pomalu přestala bejt sranda, šéfka taky zamlklá, Jindru samotnýho taky ňáký šaškárny nebavily, když se k němu Láďa nepřidal, a co my ženský, mladejch se to nijak moc netejkalo, ale já s Růžou jsme z toho byly celý nesvý, takový jako napětí tam bylo. A trvalo to už jaku dobu, tak Růža povídá: ,Hele, dyť je to otrava, já nejsem žádná dohazovačka, ale já je zkusím dát dohromady, takhle to dál nejde. Jak budu mít narozeniny, tak posedíme, snad se to ňák vyvrbí.‘
     Co ti budu povídat, udělala sedánek, ale víc už ani nemusela, fakt to byla jen otázka toho, kdy se sejdou jinde než v práci. Úplnou náhodou tam seděli zrovna vedle sebe, takový náhody zas Růža umí, tak jasně, že se dohodli, a domů už se vlíkli v podpaží jako starej zaběhnutej pár. Takovej ti hepík čili hepy end to nakonec vzalo, až k tý svatbě to dospělo, a hlavně v tý práci to přestalo bejt takový divný.
     To víš, že jsme si pak šéfku dobírali, že nebejt Růži, tak ani neví, jak na to. Ale ona, že prej to né, takový trdlo že není, aby si neuměla podat chlapa, na kterým vidí, že by o to stál, ale pořád jí nesedělo, že je to podřízenej, to prej nikdy nedělá dobrotu, ale co se dá dělat, že jo? A Láďa? Ten holt takový trdlo je, na šéfovou si prostě netrouf.
     My jsme to samozřejmě postavili tak, že jí Láďa zaimponoval právě tou parádní stojkou, protože s takovou důvěrností se ještě nesetkala. I Janička si přisolila, prej: ,Jé, vám stačí popadnout chlapa za lejtka a jste jeho!‘, a Jindra k tomu dodal, že Láďa tak balí ženský odjakživa.
     Nakonec se jim i to podřízení vyřešilo samo. Budem úplně bez šéfa, protože se všechny oddělení sloučej a budem spadat přímo pod hlavního. Šéfka převedla celou agendu na počítač, tak ji pověřili, ať to tak udělá všude, pro jednotnost. Tak teď dělá s programátorama a u nás je veselo jak bejvalo.
     Vidíš, jak to všechno krásně dopadlo, i tu svatbu měli hezounkou, všichni jsme se byli podívat...
     Ale ty už budeš muset jít, koukám, viď, že se pomalu pakuješ... Já jenom, že jsem ti to všechno tak vylíčila, taková lávstory se ti nám tam odehrála přímo před očima, jak ve filmu, já o tom vykládám a úplně jsem celá na měkko, ani si to nezaslouží, pacholek jeden, nevycválanej... Tak ahoj!“


28 názorů

VH64
22. 08. 2012
Dát tip
Jo jo, s tím se dá souhlasit. Sice to sám takhle neumím, ale je to asi nejlepší přístup. Děkuju!

pedvo
22. 08. 2012
Dát tip
VH64 - Já bych ignoroval snad jenom nějaké sprosté výpady. Jinak si všechno se zájmem čtu, těší mě každá odezva. Pokud se každému kritikovi nelíbí něco jiného, považuji to za věc osobního vkusu a nechám to být. Často jsou takové kritiky i protichůdné. Takže můžu říct, že kritiky snáším dobře a snažím se na ně odpovídat.

VH64
22. 08. 2012
Dát tip
No jo no, vlastně mě to ani nepřekvapuje. Ještěže se tím nemusíme uživit. Pak mne napadá další otázka, když to tedy nejspíš bylo spontánní a necílené, jak snášíš kritiky a rozbory? Dobré a dobře míněné, jiné je obecně lepší ignorovat. Nemusíš odpovídat. (Odpověď DP jsem si přečetl až po napsání otázky)

pedvo
19. 08. 2012
Dát tip
VH64 - Pár let už mi psaní nějak nejde, místo toho jsem složil několik (prý) docela dobrých písniček. Tam mi už taky dala Múza vale. Čudla - Jo. DavidPetrik - Taková kritika je mi pochvalou. Neuspořádanost textu není záměrem ani ničím podobným. Je to povídání jedné kamarádky k druhé. Pokud by se mi nějak podařilo dodržet literární formu, bylo by to asi nevěrohodné. Ale tyto úvahy mě při psaní vůbec nenapadly. Pokud jde o překročení stínu vlastní zábavy - přece jen se mi zdá, že se pobavil i někdo jiný.

DavidPetrik
18. 08. 2012
Dát tip
Text je napsany celkem lehce a s nadhledem. Rozeberu ho ale suse. Neni to napsane spatne, ale styl premaha vsechno ostatni: formu, obsah, stavbu pribehu. Pabeni je kouzelne, kdyz nepodlehne samo sobe. Coz se tady odehralo. Neni mi jasne, zda tohle bloudeni od jednoho k druhemu, takhle neusporadanost, je zcela zamerna anebo vedlejsim produktem neusporadaneho psani, uvedeni prvni verze textu. Text konci nijace, bez pointy, nikam nevede. Jestlize slo o zamer (ano nekteri lide takhle pisi dopisy ci emaily), je treba si uvedomit, ze literatura neunese to same, co neliteratura. Dokonce i literatura v dopisech je vzdalena nepromyslenemu psani dopisu. Forma dopisu slouzi spise jako voditko: poskytuje ucelene kapitoly a zdani aktualnosti (treba Stokeruv Drakula). Mrzi me, ze autor neprekrocil stin vlastni zabavy. Protoze kdyby tak ucinil, kdyby si dal vice zalezet, vzesel by z jeho usili mocnejsi text, ktery by nejenom chvilkove pobavil, ale i zasahl. Ale mozna se pletu v zamerech a motivacich, ktere autorovi nalezi.

Čudla
18. 08. 2012
Dát tip
/*

VH64
18. 08. 2012
Dát tip
A píšeš ještě? Mně kupříkladu začaly v létě 2010 chodit říkánky. Nikoli poezie, říkánky. I dvě tři denně, samy od sebe. A zhruba za rok bylo po všem a už nic.

pedvo
18. 08. 2012
Dát tip
VH64 - Ani ne tak z klobouku, jako z šuplíku. Opravdu mám ty povídky už léta napsané.

VH64
18. 08. 2012
Dát tip
Aaa, to já si takové nějaké výsledky svých podnícení, jako že by (nejen)pan pedvo něco kvůli mně něco psal, ani neslibuju. A už vím, že to taháš z klobouku, sfoukneš prach a jen tak mírnix týrnix nám to předhodíš...

pedvo
18. 08. 2012
Dát tip
VH64 - Pokud jde o podnícení, musím Tě zklamat. Obě povídky byly napsané dávno předtím, než jsem vůbec objevil nějaký litweb. S těmi dveřmi se jistě shodne více lidí, ať je to, jak je to. Ta paní říká, co jí na jazyk přijde, ale mám za to, že fakta líčí přesně. Samozřejmě ledacos doplní svým pohledem na věc, ale já bych jí věřil.

VH64
18. 08. 2012
Dát tip
Podnítit, to já dovedu...! Taky bych to s realitou dveří neviděl tak pintlich. Záleží na stáří budovy, původní dispozici, individuálním přístupu a na míře šlendriánovitosti, kterou zmiňuješ. Ale je fakt, že by to mělo být tak, jak Květoň říká. A ona paní vždycky říká všechno, jak to přesně bylo?

srozumeni
17. 08. 2012
Dát tip
Já se tedy také přikláním spíš k tomu, že se ty normy ne vždy až tak úzkostlivě řeší. A hlavně, že se vzali....***

pedvo
16. 08. 2012
Dát tip
Alegna – Jo, ale šoupačky by se mi nehodily do povídky. Kromě toho už jedny mám v povídce „Uštván.“ Květoň Zahájský – To opravdu vidím, a trochu mě to děsí. Marcela.K – Dík za podporu. Ve špitále jsem opravdu kdysi pár dní ležel, ale že bych si pamatoval, kam se otvírají dveře… Pochybuji, že jsem si vůbec všiml. Že jsem tě pobavil, to mě těší, zejména je-li to roztomile. A za oslovení „oblíbenče“ už jsem vysloveně vděčný.

Marcela.K.
16. 08. 2012
Dát tip
Květoni, netuším, co je místnost, ale v naší nemocnici se všechny dveře otvírají do chodby, třeba je na to nový předpis - ani by mě to ve zdravotnictví nepřekvapilo. Faktem ale je, že z venku do chodby máme skleněné roztahovačky :-) Třeba pedvo ležel chvíli ve špitálu :-)) Dík"oblíbenče", opět jsi mě roztomile pobavil.

Z toho ale zřetelně vidíš, že čteme poctivě a o textu uvažujeme. ((-:

Alegna
16. 08. 2012
Dát tip
:-))) já bych tam šoupla šoupačky

pedvo
16. 08. 2012
Dát tip
Nějak jsem se s odpovědí zamotal, a teď nevím, jestli jsem dal avíza. Tak dodatečně, možná podruhé.

pedvo
16. 08. 2012
Dát tip
Pánové, díky za podnětné komentáře. Pokud jde o ty dveře: Ta dáma mohla klidně vcházet z vedlejší místnosti, přes kterou se přicházelo z chodby. Mimo to, jestli taková norma je, tak o ní spousta dveří neví. Prostě se asi nijak úzkostlivě nedodržuje. Zedníci zasadí futra, jak jim přijdou pod ruku. Sám jsem viděl, jak otevřené dveře zakryly vypínač. A předělaly se proti projektu zasazené dveře? Nikoliv! Přemístil se vypínač. I se sekáním nového šlicu a s krabicí pro nastavení kabelu. A s tím, že ty dveře takhle budou navěky překážet. Prostě - když píšu, že se ty dveře otevřely takhle, tak mi to můžete věřit, protože přesně tak jsem si to vymyslel. VH64 - Ano, přišlo by mi hloupé opakovat se stejnou věcí, tak jsem nechal tu paní trochu dýchat. Nějaký drobný zádrhel stejných slov si uvědomuji, ale nechal jsem to tak. Myslím, že taková vypravěčka o takové věci nedbá, přesně jak říkáš. Alegna – Než jsem dopsal, je tu Tvůj komentář. Jsem rád, že jsem Ti tím šťastným koncem kápnul do noty. Pokud jde o dveře, tak mě těší, že mi fandíš.

Alegna
16. 08. 2012
Dát tip
:-)) mám ráda šťstné konce .. s těmi dveřmi, nemůže to být - výjimka potvzuje pravidlo?

VH64
16. 08. 2012
Dát tip
Tak musí až ke dveřím od budovy. Co se dá dělat...

VH - to by bylo stejné. Otvírání dveří do komunikačních prostor (chodby) nesmí ohrožovat chodce. U kanceláří, půdy, sklepa vždycky dovnitř, u příslušenství - WC, sprchy, komora - vždycky ven.

VH64
16. 08. 2012
Dát tip
Sakryš, to nebude jako s tím kordem. Norma hovoří jasně... Leda snad - nemohl on tu stojku dělat na chodbě u dveří k dámským toaletám?

((-: Á, tak tohle je očividná fikce. Příběh má totiž jedinou (drobnou, leč zcela zásadní) chybu - dveře se vždy otvírají směrem do místnosti.

VH64
16. 08. 2012
Dát tip
Vida, že se pani taky nadechuje... Akorát mi tam jednou nebo dvakrát připadala stejná slova být trochu moc blízko u sebe, jinak dobrý. Co už člověk může od takové "zpravodajky" čekat...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru