Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

BOŽÍ MLÝNY

24. 08. 2012
13
30
1061
Autor
NaNov2

 

Byl nějaký špatný den. Někdy dny takové bývají. Na co člověk sáhne, to se mu nedaří. A když se to táhne od rána, už v poledne se těší, až večer zaleze do pelíšku. Protože na usínání se snad nic pokazit nedá. Já měla zrovna takový den, a tak jsem už zoufale pokukovala po hodinách, kdy odbije sedmá večerní a moje služba se změní v pouhou dosažitelnost. Nebude-li se nic dít, půjdu domů, skočím brzo do postele, a budu „dostupná“ na písknutí.Písknutí přišlo. Přesně ve chvíli, kdy jsem vlezla pod peřinu, zazvonil mi u hlavy mobil.

„Právě jsem zalehla, co máš?“ vybafla jsem po úvodním pozdravu na operačního důstojníka. Věděla jsem, že mé oznámení o tom, že jsem se zrovna uložila, je zhola nepodstatné. Na opuštění postele mi stejně nedá víc prostoru, než je dojezdový čas auta z nejbližšího oddělení do mého bydliště.

„To máš blbý, tak se zase zvedni. Auto už je na cestě. Máš loupežné přepadení a vemte to rovnou do špitálu. Nevím ale, jak dalece se s poškozeným domluvíš, protože prej má hlavu jak po boxerským zápase.“

„Ve kterým nevyhrál, co?“

„Ty vole, to je farář, toho asi na té jejich škole učili jiný věci. Prej vypadá dost hrozně. Na rychlé slouží Honza, a když jsem s ním mluvil, říkal, že je to docela masakr. Spoj se, až budeš něco vědět,“ rozloučil se, a já jsem neslyšně začala kmitat po bytě, abych vyběhla ven co nejdřív. Moje děti už spaly, a nebyl důvod jim čímkoli rušit spánek. Rostly v tom, že sloužím. Byly zvyklé po probuzení zjistit, že se máma v noci potichoučku vytratila. Policejní děti prostě mají reálné dětství bez iluzí. Příliš brzy pochopí, že nejsou všichni lidé hodní, a že se všichni k sobě nechovají hezky a dokonce ani ne lidsky. Snad o to víc jsem jim četla pohádky, když byly malé. A když byly větší, tak příběhy o tom, že slušnost, ohleduplnost, čestnost a poctivost se v životě vyplácí. Mnohdy jen čistým svědomím. Ale říkala jsem jim, že to je ta největší výhra, protože jen s ním se dá spokojeně žít. Jen jsem nevěděla, jak to padne na úrodnou půdu. Protože to o svých dětech neví žádná máma.

 

Ve dveřích nemocnice jsem se srazila s odcházející posádkou „rychlé“. Honza, skvělý lékař záchranné služby, se jen na chviličku přibrzdil, aby mě v rychlosti informoval. Věděl, že se ráda dozvím neoficiální názor zasahujícího doktora, i když lékařskou zprávu v písemné podobě dostanu.

„Jedeš akorát, za chvíli bys toho s ním už moc neprobrala. Musel jsem ho utlumit. Jednak je v šoku… nic dramatického, to docela zvládá… ale hlavně je pořádně pobitej. Těžkej otřes mozku tam bude určitě, možná i poškození oka. Nos má na maděru. Ostatní taky vypadá děsně, ale to by se mělo zhojit bez následků. Za chvíli ti začne pospávat. Zatím je orientovanej v místě i čase. Zprávu máš u sestry. Jo, a doufám, že toho grázla chytneš. Dát takovej šrot starýmu člověku… no, to je i na mě hustý,“ mávnul na mě s dodatkem, že doufá, že už se do konce šichty nepotkáme, a vyrazil ke své sanitce.

 

Když jsem uviděla pana faráře, napadlo mě, že tohle bych jako soudce posuzovat nechtěla. Těžko bych hledala polehčující okolnosti  pro pachatele. Pan farář měl hlavu tak velkou, že kdyby se to bralo podle velikosti, pak by s ní bez rozpaků mohl aspirovat na hlavu celé církve. A bylo jasné, že růst otoků teprve začal, a bude hůř. Nijak ho netěšilo, že z něj dělám celebritu. Protože jen celebritám se obvykle dostává tolik pozornosti fotografů. Jeho stav jsem ale potřebovala zadokumentovat. Popisovat, že někomu není vidět oko, protože ho spolehlivě překrývá obrovská vybarvující se podlitina, je nesmyslné, mohu-li pořídit barevnou fotodokumentaci. A tak technik fotil, a já jsem se vyptávala. Rychle a jen na to nejnutnější. Kde a kdy k útoku došlo, jak byl napaden, co mu bylo odcizeno, kolik bylo pachatelů, jak pachatel vypadal. Zraněný odpovídal rozvážně, na odpovědi se snažil soustředit, jak mu to jen jeho stav umožňoval. V duchu jsem smekala klobouk před jeho vůlí.

„Pane faráři, já udělám všechno, co bude v mých silách, abych toho násilníka našla,“ chtěla jsem mu slíbit, když jsem odcházela po poučení, že zítra, až si trochu odpočine, s ním přijdu sepsat protokol.

„Ale já už jsem mu odpustil, paní kapitánko,“ uzemnil mě. Zírala jsem na rozbitá ústa, která tuhle větu právě vyslovila. Ztrácela se v otékajícím obličeji.

„Vy mu, pane faráři, klidně odpouštějte. Vy to máte v náplni práce. Já ne. Já tu na odpouštění nejsem. Můžu věřit na Boží mlýny, ale nemůžu na ně čekat. Lidi chtějí spravedlnost, a moje práce je, aby se jí dovolali. Vy mu, pane faráři, odpusťte. I když vám tak ublížil. To je vaše volba. Ale odpustit mu stejně můžete jen za sebe. Ne za ty, které takhle zmasakruje příště, když ten trest teď nepřijde. Proto já ho musím pohnat před soud,“ vychrlila jsem. Najednou jsem měla pocit, že tu proti němu stojím já jako symbol zlého světa. Pomstychtivého. Jako někdo, kdo by se měl stydět. Kdo je vlastně násilníkovi roven. Protože já po tom grázlovi půjdu. Já neodpouštím.

„Jak s tím můžete žít?“ zeptal se mě.

„Těžko, pane faráři. Občas mě to až svírá. Víte, ten pocit, že to jinak nejde. Že spravedlivý trest někdy vypadá jako pomsta. Že to neumíme řešit jinak. Ale myslím, že všechno odpouštět, všechno chápat… jako to děláte vy… že to je těžší,“ odpověděla jsem, jak jsem v tu chvíli cítila a myslela.

 

Trvalo to jen pár hodin. Pracovali jsme pilně, chlapi lítali jak pentle v povětří, a nikdo nehudral, že je honím. Respekt k úřadu pana faráře neměl téměř nikdo z nich. Ale pobouření nad surovým napadením starého člověka klokotalo ve všech. Snad za tu usilovnost jsme byli odměněni i potřebnou kapičkou štěstí. Byli jsme tak rychlí, že jsme pachatele měli dříve, než  se stihl čehokoli z lupu zbavit.

Když jsem se při výslechu dívala do očí tomu sedmnáctiletému mladíkovi, hledala jsem tam jiné odpovědi než ty protokolované. Najít jsem je nedokázala. Nerozuměla jsem ale ani těm protokolovaným. Nerozuměla jsem, proč se nespokojil s tím, co mu pan farář byl ochoten dát dobrovolně. Protože nemálo by mu dal. Ze svého. To, co měl v opatrování z majetku církve, ale chránil. Nerozuměla jsem tomu, že tenhle mladíček má málo, když podle mého dostával od života víc než jiní. Protože na chodbě stála jeho uplakaná máma, která mu právě zaplatila nejdražšího obhájce v kraji. Obyčejná ženská, která si ho kdysi přinesla z kojeneckého ústavu, aby mu dala svou lásku. Stejná máma jako jiné. Taky mu četla pohádky a říkala, že slušnost, ohleduplnost, čestnost a poctivost se v životě vyplácí. A věřila, že její slova padají na úrodnou půdu. Ale to o svých dětech žádná máma neví. V to jen věří a doufá.

 

Když jsem panu faráři předávala zpět jeho věci, cítila jsem, že my dva nejedeme na jedné vlně. A já už dnes nemám možnost mu říct, že jsem pochopila. Že už vím, o čem tehdy mluvil. Jen jsem musela od života dostat pár ran, abych poznala, že jen s odpuštěním se dá klidně žít. Že mnohem těžší je nést v sobě bolest, když člověk už odpouštět nedokáže.

 

 

 

 


30 názorů

Štírka
28. 09. 2012
Dát tip
přesně tak : musí se k tomu dospět - a je to cesta trnitá a dlouhá, provázená představou, že tohle nikdy... Ale potom /a to je dáno i tím, že "o tom" už není třeba mluvit/ je to jako shodit balvan...

NaNov2
26. 09. 2012
Dát tip
Štírka: Odpustit... to si člověk neporučí (protože se mi zdá, že to je spíš v rovině pocitů a citů, než že by to mělo mnoho společného s rozumem)... k tomu musí dospět. Někdy to trvá krátký čas, někdy déle :o) Ale nejspíš je to jaksi očistné :o)) Děkuji:o)

Štírka
26. 09. 2012
Dát tip
já jako vždy četla jedním dechem, kvitovala ten jemný humor, dávající všemu šmrnc a myšlenky, které jsou nosnou silou... Díky za příběh. K zamyšlení je odpouštět/neodpouštět... Osobní věci je odpustit nutné, jinak nás to utaví zevnitř... a spravedlnost ve sféře citů a vztahů neexistuje... Ale věci zásadní, které když se nezabrzdí rostou dál, ty je třeba trestat...

NaNov2
20. 09. 2012
Dát tip
fereny: Máš pravdu.. lidi potřebují věřit ve spravedlnost, a asi proto už v prvních pohádkách, které děti poslouchají, vítězí dobro nad zlem, a zlo bývá potrestáno. Na poznání, že to tak vždy není, mají dost času, až vyrostou. Děkuji :o))

fereny
19. 09. 2012
Dát tip
Mezi spravedlností a pomstou je možná taky tenká hranice. Spravedlnost je ale důležitá. Nelze jen odpouštět, špatné věci lidem nemůžou jen tak procházet. Lidé potřebují věřit ve spravedlnost. Povídka se mi díky své myšlence líbila.

NaNov2
03. 09. 2012
Dát tip
Petr: Už to někde bylo :o)))

Petr.II
03. 09. 2012
Dát tip
* (že už jsem to někde četl?)

NaNov2
28. 08. 2012
Dát tip
K.Z.: Už chápu, proč nejsi velebníčkem :o))) (a jen podotýkám, že jsem ráda, že jím nejsi, a jsi tím, kým jsi :o))

Smířit se a odpustit, to může člověk udělat na smrtelné posteli. Dokud je plný sil, musí křivárny trestat. Deset ran egyptských měl velebníček svolat na toho paskřivce!

NaNov2
26. 08. 2012
Dát tip
renegátka: Myslím, že někdy je (ve velmi vyjimečných případech) motivace dočkat se jakéhosi zadostiučinění nebo trestu pro viníka (ať už z rukou lidských nebo odjinud) jedinou silou, která táhne toho "postiženého" dál. Ale asi i v těch případech musí přijít chvíle, kdy by to mělo skončit a motivace k dalšímu bytí by měla přijít jiná, pozitivní. Protože jinak je to sebedestruktivní... přesně jak říkáš - pro pomstu se žít nedá.

renegátka
26. 08. 2012
Dát tip
Povídka, která vede k zamyšlení.Osobně si myslím, že pro pomstu se žít nedá a odpouštět by se tedy mělo.

Lakrov
26. 08. 2012
Dát tip
Jasne, na rozjezd je potreba skrtnou zapalkou nebo aspon otocit klickem :-)

NaNov2
26. 08. 2012
Dát tip
Lakrov: Děkuji za návštěvu a hlavně komentář. Určitě se k tomu vrátím. A pokud se týká prvního odstavce, tak to cítím tak, že nejlépe by ten první odstavec byl, kdyby tam vůbec nebyl. On by tam totiž nechyběl. Jen musím ten "rozjezd" vymyslet jinak :o)

Lakrov
26. 08. 2012
Dát tip
Namet, smysl a "linie", po niz se pribeh ubira, jsou dobre. Na celkovem zpracovani a slohu by se dalo jeste lecos vylepsit. Zejmena prvni odstavec by to potreboval.

NaNov2
25. 08. 2012
Dát tip
Kočkodan: Jsem ráda, že jste s baabou "nastaveni" na tyhle obyčejné, přírodní vůně... já totiž ty o level výš sotva kdy budu umět :o)

Kočkodan
25. 08. 2012
Dát tip
Já jsem si podobne jako baaba také moc rád zacichal. :-)

8hanka
24. 08. 2012
Dát tip
NaNovko, to je presne...aj ja obcas, ked citim pretlak, pouzivam humor, ktory sa mozno na prvy pohlad k desivej situacii nehodi,no pomaha, aby sa clovek celkom nezblaznil, ci nezlozil, aby vladal ist dalej...

NaNov2
24. 08. 2012
Dát tip
8hanka: Tak za tenhle kousek úsměvu bych se spíš měla stydět:o) Malá ukázka toho našeho "blbého" humoru... občas člověk viděl hodně nepěkné věci, tak jsme si takhle "pomáhali". Když se to nějak podařilo odlehčit, bylo to lepší, snazší. Lépe se držel jakýsi "odstup". Když se člověk nechá moc rozhodit, může snadno zapomenout na něco důležitého (třeba při ohledání místa nebo těla) a ono už se to pak nedá napravit. Ale na špatné spaní to moc nepomáhá :o)))

8hanka
24. 08. 2012
Dát tip
...som mama, mam hrcu v hrdle pri predstave, ze by to mohol byt moj syn:( Dalsi pribeh, ktory dava zabrat... vdaka aspon za kusok usmevu: "Pan farář měl hlavu tak velkou, že kdyby se to bralo podle velikosti, pak by s ní bez rozpaků mohl aspirovat na hlavu celé církve." *****

NaNov2
24. 08. 2012
Dát tip
větroplach: Děkuji (Začínám mít pomalu strach, že bych byla k poznání, i kdybych "NaNov" přejmenovala :o)))

NaNov2
24. 08. 2012
Dát tip
guy: Já to mám postavené tak, že odpuštění je problémem toho, komu bylo ublíženo. Ten, kdo se provinil, v sobě zase musí řešit něco jiného - to je jeho vyrovnání sám se sebou. Tak to odpouštění teď trénuju... je to úkol jako každej jinej, i když někdy zatraceně těžkej. Asi je to ale zdravé, tak bych se měla snažit. Nepít dvacet káv denně je taky pro zdraví... a taky se o to snažím :o))))

NaNov2
24. 08. 2012
Dát tip
srozumeni: Ty jsi mi hezky zahvězdičkovala.. díky! :o))

NaNov2
24. 08. 2012
Dát tip
potomekšibeničníhodítěte: Já většinou "objevuju", co už se dávno ví... ale mám jakousi divnou povahu - jak si na něco nepřijdu sama, nebo jak si to sama pro sebe nějak nezdůvodním, tak to moc neberu. Není to nejlepší přístup... někdy zbytečně sahám na kamna, abych zjistila, co kdekdo ví... že to pálí :o)))

NaNov2
24. 08. 2012
Dát tip
baaba: Děkuji, že jsi se u mě zastavil (To víš, já to jinak než ze života okoukané neumím. Pořád čekám, až se dostaví nějaká fantazie... a zatím furt nic :o))

větroplach
24. 08. 2012
Dát tip
další NaNovárna, co se moc dobře čte. *

guy
24. 08. 2012
Dát tip
Patřím tak trochu do stejné kategorie, ale mám pocit, že někdy nejde kor moc klidně žít ani těm, co odpouštět umí. Ale uznávám, že statisticky na tom asi budou lépe. A taky je třeba vzít v potaz, že faráři & spol. to budou mít určitě lépe natrénovaný než my amatéři. Rád jsem si přečetl a zauvažoval si, dík.

srozumeni
24. 08. 2012
Dát tip
***

baaba
24. 08. 2012
Dát tip
Tvoje historky voní po životě ...a to je dobrej odér, věř mi*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru